mårt1
Norbrygg-medlem
Jeg hadde et maltekstraktsett stående i kjelleren som jeg bråbestemte meg for å brygge i dag. Det er en tsjekkisk lager fra bryggselv, og kjelleren min holder fremdeles 10 grader, så ganske ok temp for lagerbrygging.
Jeg gjorde imidlertid en tabbe da jeg kokte opp 10 liter med vann som jeg tilsatte de 3 kg med maltekstrakt og fylte opp med kaldt vann. Den "ferdige vørteren" fikk en temp på rundt 50 grader...! Jeg hadde allerede rehydrert gjæren, men kunne jo ikke tilsette den på så høy temp. Har heller ikke tilgang på noe kjøleutstyr akkurat nå, så jeg måtte bare sette lokket på gjæringskaret og sette alt i kjelleren og vente... Jeg har nå ventet i 7 timer, og tempen er nede i "bare" 25 grader.
Det jeg lurer på i forbindelse med denne tabben er om gjæren tar skade av at jeg har rehydrert den allerede? Den står også i kjelleren sammen med gjæringskaret (altså på 9-10 grader). Jeg tror nesten jeg må vente til i morgen tidlig før jeg pitcher, skal jeg komme ned på en "vettug" temperatur. Gjæren er en Saflager W34/70.
Bryggetabbene tar aldri slutt...
Jeg gjorde imidlertid en tabbe da jeg kokte opp 10 liter med vann som jeg tilsatte de 3 kg med maltekstrakt og fylte opp med kaldt vann. Den "ferdige vørteren" fikk en temp på rundt 50 grader...! Jeg hadde allerede rehydrert gjæren, men kunne jo ikke tilsette den på så høy temp. Har heller ikke tilgang på noe kjøleutstyr akkurat nå, så jeg måtte bare sette lokket på gjæringskaret og sette alt i kjelleren og vente... Jeg har nå ventet i 7 timer, og tempen er nede i "bare" 25 grader.
Det jeg lurer på i forbindelse med denne tabben er om gjæren tar skade av at jeg har rehydrert den allerede? Den står også i kjelleren sammen med gjæringskaret (altså på 9-10 grader). Jeg tror nesten jeg må vente til i morgen tidlig før jeg pitcher, skal jeg komme ned på en "vettug" temperatur. Gjæren er en Saflager W34/70.
Bryggetabbene tar aldri slutt...