Relasjon mellom temperatur og sukker.

Stig Aa.

Norbrygg-medlem
I kalkulatoren til Brewers friend, der man regner ut hvor mye sukker man skal tilføre når man skal karbonere, er det et eget felt til temperatur. Det skjønner jeg ikke. Hvorfor er det slik? Ser at ulik temperatur gir store utslag i anbefalt mengde sukker... Menes det temperatur når den skal lagres eller tappes? Jeg tester ut en cold crash og ser at da må jeg ha betydelig mindre sukker i... det virker feil. Noen som kan noe om dette?
 
Som Infinish sa. Grunnen er at jo varmere vørteren er, desto mindre co2 klarer den å holde på. Etter stormgjæring produseres lite eller ingen (?) co2. Ergo vil den høyeste temperaturen vørteren har hatt etter stormgjæring være avgjørende for hvor mye co2 som er igjen i ølet etter gjæring.

Du må altså ikke bruke temperaturen etter coldcrash, men den høyeste temperaturen ølet har hatt etter stormgjæring.
 
Tilbake
Topp