Resultater NM 2012

Erjo skrev:
Hei,

Jeg vil overbringe en takk til alle personer i dommerkomiteen som har besvart seriøst og infomert oss om hvordan bedømmingen er utført i årets NM. Et meget viktig moment i det hele er kommunikasjon. Jeg har stilt kritiske spørsmål, og har etterhvert fått vettuge svar tilbake.

Når jeg nå har blitt klar over hvordan bedømmingen har foregått, ser jeg at systemet har forbedringspotensiale. Jeg er selvsagt klar over at bedømming av øl ikke er noen eksakt vitenskap, men når øl som ligger i snitt nærmere 30 poeng kommer videre mens øl rundt 40 poeng ikke kommer videre, er det for meg et relativt krystallklart tegn på at systemet ikke er godt nok. Etter hva jeg kan lese av beate's siste inlegg vil dette nå blitt tatt tak i og Norbrygg's dommerkomite vil se på dette til neste NM. Det er  :skitbra:.

Jeg har ingen fasitløsning til hvordan det kan forbedres, og jeg registrerer at det kommer inn forslag. Uansett hva man ender opp med, så blir igjen det viktigste her: Kommunikasjon. Når vi leser reglene, og det eneste som står der er at de 3 beste går til finalen, så blir det lett misforståelser og det er ikke forutsigbart for den som ønsker å delta. Derfor en klar oppfordring til Norbrygg: Kommuniser dette tydelig neste gang. I tillegg bør reglementet gjennomgås, slik at dette gjenspeiler bedømmingssystemet.

Personlig er jeg ikke noen fan av cup i en slik konkurranse. Det blir for tilfeldig, og jeg mener at det brygget som kåres til Norges beste brygg (uansett kategori) skal virkelig være det, uten tvil. Et cup-system slik som det eksisterende, vil aldri kunne sikre dette. Jeg er sterkt tvilende til at avanserte statiskiske modeller er veien å gå. Det hele faller til slutt ned på den individuelle bedømmingen uansett, og slike statiskiske modeller blir aldri bedre enn de data man putter inn (shit in = shit out). Jeg foreslår heller at man sørger for å legge inn en samordning av resultatene etter den innledende runden. Da får man luket vekk øl som er fra "en dårlig dag". Om det betyr at man må sende inn 4 flasker har etter mitt syn ingen betydning. I tillegg kan man legge inn minimumskriterier for å bli premiert. Jeg mener at det ikke burde være noen tvil om typeriktighet for øl som går videre. Dvs. øl bør ha min 35 poeng for å ha sjangs til å vinne. Er det slik at ingen øl kommer over dette i en klasse, så burde man heller ikke dele ut noen premie i den klassen det året.

MVH
Erik J.
Hei Erik. Dommerkomiteen har allerede diskutert det med kommunikasjon. Vi burde helt sikkert presisert i starten av denne tråden hvordan dømmingen foregår, akkurat som det burde vært gjort de foregående år, da samme diskusjon dukket opp i fjor og i forfjor...
Vi har også diskutert, og vil fortsette det arbeidet, hvordan NM skal arrangeres i 2013. Det vi allerede har bestemt oss for er å fortsette utdannelsen av dommere, både innledende og videre kursing, uten at vi har landet på hvordan/hvor/når etc.

Når det gjelder bedømmingen, så har jeg personlig vanskelig for å se noen bedre måte å løse det på enn gjennom cup-prinsippet. Hvis ikke måtte vi nok begrenset påmeldingen til ett, kanskje to øl i hver konkurranseklasse...
En samordning av de innledende resultatene i en konkurranseklasse er rimelig håpløst å gjennomføre, ihvertfall i de klassene man må ha mer enn en "flight" med dømming. Det er komplett umulig å få to sett med dommere som ikke kommuniserer med hverandre til å legge skalaen likt. Dette forklarer selvfølgelig også hvorfor det ikke nytter å se på poengene i hver klasse for å avgjøre hvem som går til mellomrunden. La oss si at dommerne var "maskiner" når det gjaldt å dømme, med ekstremt utviklede sensoriske evner for smak og lukt. Selv da måtte en legge noe individuelt til grunn for bedømmingen av hvert øl. Husk at kriteriene i en klasse ikke er eksakte. IBU, ABV, farge, skum, "usmaker" etc skal være innenfor en viss range, da kan man ikke si at et øl er bedre enn et annet, hvis det eneste som skiller er at det ene ligger i den ene enden av skalaen og det andre i den andre enden. I flere land har det vært sagt at det tryggeste er å lage IPA'er mer humlet enn hva stildefinisjonen sier, og Imp Stouts sterkere enn definisjonen, nettopp fordi dommerne ikke er maskiner og må ta ting på personlige preferanser.

Vi kommer altså aldri til å finne en ideell metode for å bedømme ølene, men vi kan helt klart bli bedre, både på kommunikasjon og kunnskap, og det jobbes det med.
 
Jeg kan også si litt om hvordan det er gjennomført i Kristiansand. Alle dommerne har vært gjennom dommerkurs, men det er kun undertegnede som har tatt eksamen (for noen år siden). De fleste har stort sett stor erfaring med å smake/vurdere øl, dog ikke nødvendigvis etter sensoriske kriterier. Med unntak av en sesjon hvor vi fikk frafall, har jeg latt vær å dømme, og heller vært organisator. Både for å gi de nykursede erfaring, og for å unngå at jeg påvirker siden jeg har større erfaring bla bla bla. Jeg har smakt på de fleste av ølene (uten å kommentere noe om hva jeg mener) for å "kvalitetssikre" jobben som ble gjort, hvis det skulle gi noen trygghet.... Det har ihvertfall vært tydelig at dommerne har plassert ølene fornuftig innbyrdes, og det er jo det som er viktigst.
Det er plukket ut øl fra hver sesjon til mellomrunde, og dommerne har ikke visst hvilke øl som har vært dømt på hvilken plass i innledende runder. De har fått se på det etter at dømmingen er avsluttet og jeg har samlet inn skjemaene.
Jeg har hele tiden hatt tilgang til listen over hvem som har brygget hvilke øl, men har kun sett på den i ett tilfelle, og det var når vi åpnet en kullsort pils med oljete konsistens. Da kun for å se om vedkommende hadde sendt inn en imp stout også, hvilket han hadde gjort. Altså forbyttet flasker. I ettertid har jeg heldigvis kunnet konstatere at jeg ikke kjente noen av dem som sendte inn øl i de klassene som ble bedømt her i sør.
Mellomrundene ble dømt med 9 øl i klasse A og 7 øl i klasse B, et team på hver klasse, men ikke samme teamene som dømte innledningsvis (selvfølgelig).
 
Her er de som nå er lastet opp, og som nås via http://dl.dropbox.com/u/69968304/NM 2012/[b]deltagernummer[/b].pdf: 10883.pdf
10909.pdf
10953.pdf
13134.pdf
14313.pdf
14733.pdf
15539.pdf
15930.pdf
17645.pdf
17925.pdf
17939.pdf
18833.pdf
18923.pdf
19106.pdf
19208.pdf
20954.pdf
21125.pdf
21478.pdf
22381.pdf
22700.pdf
23068.pdf
23801.pdf
24531.pdf
24823.pdf
25217.pdf
25615.pdf
25621.pdf
25678.pdf
26632.pdf
27148.pdf
27315.pdf
29116.pdf
30351.pdf
30455.pdf
30856.pdf
30987.pdf
31666.pdf
31878.pdf
32564.pdf
33328.pdf
33366.pdf
33519.pdf
33763.pdf
34209.pdf
34976.pdf
35251.pdf
35436.pdf
36225.pdf
36369.pdf
36650.pdf
36854.pdf
37608.pdf
37966.pdf
38394.pdf
38596.pdf
39490.pdf
41302.pdf
41892.pdf
42109.pdf
42920.pdf
43388.pdf
44674.pdf
45216.pdf
45392.pdf
46239.pdf
47836.pdf
48179.pdf
48277.pdf
48998.pdf
49312.pdf
49915.pdf
51110.pdf
51235.pdf
51258.pdf
52635.pdf
53005.pdf
53131.pdf
53290.pdf
53593.pdf
53636.pdf
53826.pdf
54263.pdf
54611.pdf
55021.pdf
55086.pdf
55218.pdf
56322.pdf
56354.pdf
56652.pdf
57026.pdf
57275.pdf
57360.pdf
57522.pdf
57537.pdf
57603.pdf
57944.pdf
58018.pdf
59791.pdf
59987.pdf
60580.pdf
60599.pdf
60614.pdf
60691.pdf
61084.pdf
61557.pdf
62108.pdf
62595.pdf
62621.pdf
62745.pdf
64311.pdf
64673.pdf
65001.pdf
65689.pdf
65709.pdf
66929.pdf
67700.pdf
68214.pdf
68472.pdf
68848.pdf
68875.pdf
68917.pdf
68922.pdf
68949.pdf
69062.pdf
70497.pdf
71034.pdf
71065.pdf
71180.pdf
71599.pdf
71698.pdf
71769.pdf
71976.pdf
72245.pdf
72430.pdf
72710.pdf
73700.pdf
74722.pdf
75024.pdf
75931.pdf
75956.pdf
76035.pdf
77764.pdf
78826.pdf
79430.pdf
79508.pdf
79928.pdf
80057.pdf
80227.pdf
80429.pdf
80507.pdf
80544.pdf
80671.pdf
81110.pdf
81982.pdf
82022.pdf
83503.pdf
83794.pdf
84145.pdf
84436.pdf
84462.pdf
84810.pdf
85413.pdf
87226.pdf
88205.pdf
89834.pdf
89931.pdf
90740.pdf
90881.pdf
92446.pdf
93566.pdf
94343.pdf
94516.pdf
94584.pdf
94896.pdf
95085.pdf
95112.pdf
96175.pdf
96575.pdf
96645.pdf
97605.pdf
98317.pdf
98339.pdf
98430.pdf
98822.pdf
 
Yngwie skrev:
Jeg kan også si litt om hvordan det er gjennomført i Kristiansand. Alle dommerne har vært gjennom dommerkurs, men det er kun undertegnede som har tatt eksamen (for noen år siden). De fleste har stort sett stor erfaring med å smake/vurdere øl, dog ikke nødvendigvis etter sensoriske kriterier. Med unntak av en sesjon hvor vi fikk frafall, har jeg latt vær å dømme, og heller vært organisator. Både for å gi de nykursede erfaring, og for å unngå at jeg påvirker siden jeg har større erfaring bla bla bla. Jeg har smakt på de fleste av ølene (uten å kommentere noe om hva jeg mener) for å "kvalitetssikre" jobben som ble gjort, hvis det skulle gi noen trygghet.... Det har ihvertfall vært tydelig at dommerne har plassert ølene fornuftig innbyrdes, og det er jo det som er viktigst.
Det er plukket ut øl fra hver sesjon til mellomrunde, og dommerne har ikke visst hvilke øl som har vært dømt på hvilken plass i innledende runder. De har fått se på det etter at dømmingen er avsluttet og jeg har samlet inn skjemaene.
Jeg har hele tiden hatt tilgang til listen over hvem som har brygget hvilke øl, men har kun sett på den i ett tilfelle, og det var når vi åpnet en kullsort pils med oljete konsistens. Da kun for å se om vedkommende hadde sendt inn en imp stout også, hvilket han hadde gjort. Altså forbyttet flasker. I ettertid har jeg heldigvis kunnet konstatere at jeg ikke kjente noen av dem som sendte inn øl i de klassene som ble bedømt her i sør.
Mellomrundene ble dømt med 9 øl i klasse A og 7 øl i klasse B, et team på hver klasse, men ikke samme teamene som dømte innledningsvis (selvfølgelig).

Takk for oppklaring Yngwie!

Synes du gjorde noen gode valg i måten du organiserte dette ut fra forutsetningene som ligger for konkuransen. Viser i alle fall at du er OBS på at du kan ha stor påvirkningskraft i form av din enorme erfaring og interesse.
 
er det slik at alle skjemaene skal ligge ute nå? Får nemlig heller ikke mitt opp, hverken i IE, firefox eller chrome...
 
Da har jeg laget en helt uoffisielle liste på de flaskene som var med i kategori B (Mørk lager)
Dette er selvsagt ikke offisielt, og jeg tar alle forbehold om feilskriving, feillesing samt misforståelser.


Type D1 D2 D3 Sum N1 N2 N3
23992 2A 45 45 43 133 31 32 32
10037 2D 44 43 42 129 35 35 38
49298 2B 44 40 35 119 33 35 35
68870 2D 40 38 40 118
19777 2B 38 42 37 117
49364 2F 38 34 36 108
94681 2G 37 35 35 107 33 33 34
23162 2F 36 35 35 106 29 26 26
26815 2A 37 33 34 104
14284 2A 34 28 34 96
49364 2F 32 30 32 94
21153 2A 36 28 29 93
46773 2A 31 27 27 85
55437 2G 29 25 30 84
58307 2G 26 28 25 79
 
Skjemaene er scannet og sent inn fra meg før påske. Jeg vet ikke hvorfor de ikke er publisert.


Sent from my iPad using Tapatalk HD
 
Får vi en komplett reaultatliste fra de forskjellige gruppene, slik som i fjor
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/pub?hl=en&key=0AnQQLnpyfE85dGRjTUItbjRmNW1lbWRnd3gtaEtmRlE&hl=en&gid=13
 
Ja det hadde jo vært ypperlig. Men først og fremst hadde det vært flott å se skjemaene. :)
 
Tilbake
Topp