Rett volum til gjæring

TerjeA

Norbrygg-medlem
Heisann.
Brygger med Speidel 20 og får som regel bra resultat hver gang. Av og til brygger jeg mindre batcher. Sliter imidlertid med å beregne kokevolum både på normale 25-literbatcher og små batcher. Enten blir det for lite eller for mye til gjæring. Største problemet med det synes jeg er IBU og humlesmak blir litt uforutsigbart. Lurte derfor på om det vil være noe problemer knyttet til at jeg etter mesking, skylling og koking bevisst sørger for å få noen liter for lite på gjæringskaret og deretter etterfyller med sterilt vann til jeg når rett gjæringsvolum. Noen som har prøvd?
 
Skulle være uproblematisk, det. Men treffer du OG? Det er vel det det dreier seg om.
Når jeg ikke bommer voldsomt på gjæringsvolumet er jeg som regel i nærheten. Tenker jeg skal ha mulighet for beregne det litt bedre ved å etterfylle vann?
 
Som Finn sier så funker det, for å treffe volum. Men skal du treffe oppskriften best mulig så er det ikke sikkert det funker. Du har OG/IBU/volum som variabler.

Mitt forslag vil uansett være å finne ut av hvorfor du bommer og så justere, for å få alle parametere riktig. Hvis du justerer volum så forandrer du på OG og IBU.
 
Har bare brukt speidel et par ganger, men er det ikke innvendige streker/markører der man kan se hvor mye vørter som er i speidelen? Hvis man er obs på mengde skyllevann og passer på å treffe de streker/markører man skal, skal det vel gå greit? (Gitt at man koker like lenge hver gang).
 
Som Finn sier så funker det, for å treffe volum. Men skal du treffe oppskriften best mulig så er det ikke sikkert det funker. Du har OG/IBU/volum som variabler.

Mitt forslag vil uansett være å finne ut av hvorfor du bommer og så justere, for å få alle parametere riktig. Hvis du justerer volum så forandrer du på OG og IBU.
Tar den med meg. Sist var det rett og slett tenkefeil ;-). Skylte med for mye og bommet derfor kapitalt. Men som regel så virker det som om det er forskjellig hvor mye fordamping under koking. Spesielt på små batcher får det mye.
 
Tar den med meg. Sist var det rett og slett tenkefeil ;-). Skylte med for mye og bommet derfor kapitalt. Men som regel så virker det som om det er forskjellig hvor mye fordamping under koking. Spesielt på små batcher får det mye.

Du får nok større avdamping hvis du koker mindre volum ja. Du må bare notere og kompensere enten ved bruk av lokk delvis på eller skru ned effekten under kok.

Ta en treningsøkt og kok vann tilsvarende de volumene du koker vørter, og se avviket mellom de to volumene. Så kan du gjøre det igjen og igjen med det lavere volumet ved å justere lokk/effekt, til avkoket pr time samsvarer med avkok pr time med fullt volum. Hvis du vet avkok pr time med fullt volum så holder det å koke vann i f.eks en halvtime så ser du forskjellen og justerer. Da skal du kunne ende opp med riktig avkok ved å kun justere effekt/lokk når du lager små batcher.
 
Sist redigert:
Har bare brukt speidel et par ganger, men er det ikke innvendige streker/markører der man kan se hvor mye vørter som er i speidelen? Hvis man er obs på mengde skyllevann og passer på å treffe de streker/markører man skal, skal det vel gå greit? (Gitt at man koker like lenge hver gang).
Skyller bestandig utenfor Speidelen. Har røret over et gjæringskar, slik at jeg ser hvor mye som går til kok.
 
Du får nok større avdamping hvis du koker mindre volum ja. Du må bare notere og kompensere enten ved bruk av lokk delvis på eller skru ned effekten under kok.

Ta en treningsøkt og kok vann tilsvarende de volumene du koker vørter, og se avviket mellom de to volumene. Så kan du gjøre det igjen og igjen med det lavere volumet ved å justere lokk/effekt, til avkoket pr time samsvarer med avkok pr time med fullt volum. Hvis du vet avkok pr time med fullt volum så holder det å koke vann i f.eks en halvtime så ser du forskjellen og justerer. Da skal du kunne ende opp med riktig avkok ved å kun justere effekt/lokk når du lager små batcher.

Skjønner. Tror jeg må jobbe litt, og prøve meg fram til det sitter. Kom på en annen variabel som kanskje gjør det litt vanskeligere å beregne, nemlig humle og trub. Binder jo en del væske, og det er variable mengder fra batch til batch.
 
Skjønner. Tror jeg må jobbe litt, og prøve meg fram til det sitter. Kom på en annen variabel som kanskje gjør det litt vanskeligere å beregne, nemlig humle og trub. Binder jo en del væske, og det er variable mengder fra batch til batch.

Det er den siste variabelen jeg ville tenkt på. Få og/volum til å stemme etter kok først, og så juster når du vet det. Hvis du blander trub inn i og/volum samtidig som du finner ut av og/volum blir det bare surr.

Det eneste du da trenger å gjøre er å skalere til større batch siden mer trub gir deg større svinn. Ikke forandre på noe annet enn batch size for å kompensere for trub.
 
Jeg prøvde etterjustering en gang med sterilt vann, og det var ikke vellykket. Ølet ble vassent på smak - eneste gang jeg har tømt brygget rett i d... jeg har funnet et strekmerke på midtstangen som gir meg 25 liter i dunken, og justerer heller maltmengde og humle etter det, det er mye enklere og sikrere.
 
Jeg prøvde etterjustering en gang med sterilt vann, og det var ikke vellykket. Ølet ble vassent på smak - eneste gang jeg har tømt brygget rett i d... jeg har funnet et strekmerke på midtstangen som gir meg 25 liter i dunken, og justerer heller maltmengde og humle etter det, det er mye enklere og sikrere.
Hups. Etterjusterte du med mye vann?
 
Husker ikke helt, det er en stund siden. Kan ha vært så mye som 5 liter, fra 19 til 24. Det ble helt mislykket.
 
Husker ikke helt, det er en stund siden. Kan ha vært så mye som 5 liter, fra 19 til 24. Det ble helt mislykket.
Det var jo ganske mye da :-(. Tenkte 1 - 2 liter for å komme opp i 25 liter, men skal vel heller prøve på å treffe blink etter koking.
 
Og så må du huske at volumet krymper 4% ved avkjøling

Sent from my D6503 using Tapatalk
Ja det er jeg klar over. Har brukt følgende formel som jeg fant i Ølbrygging, fra hånd til munn:

Ønsket sluttvolum – 1 liter pr kg malt – 10 % fordamping under kok – 4 % som vørteren krymper ved nedkjøling – 1 – 1,5 liter humlegrums og protein = mengde skyllevann.
 
Ja det er jeg klar over. Har brukt følgende formel som jeg fant i Ølbrygging, fra hånd til munn:

Ønsket sluttvolum – 1 liter pr kg malt – 10 % fordamping under kok – 4 % som vørteren krymper ved nedkjøling – 1 – 1,5 liter humlegrums og protein = mengde skyllevann.

Hvis du måler opp skyllevannet kaldt, kan du vel ikke regne inn krymping? (Jeg er alltid litt engstelig når jeg sier sånt. Hva er det jeg ikke ser;)?)

Jeg skjønner forøvrig ikke det der med 10% fordamping. Det fordamper vel ikke en fast prosent av væsken, men en fast mengde, vel å merke gitt at en klarer å holde like kraftig kok med store som med mindre volumer. Jeg fordamper mer - i volum - når jeg koker en 25liters batch i BB60'n min, enn når jeg koker maks, fordi den stakkars blikkboksen bare så vidt klarer å holde en noenlunde anstendig kok gående når jeg fyller den helt opp. Og forskjellen i % blir mye større. Er det noe jeg ikke skjønner her?

Du kan ellers ikke bruke en sånn formel uavhengig av erfaring, dvs. du må legge inn størrelser i den som stemmer med hva som faktisk skjer når du brygger på ditt utstyr. Men det har du sikkert gjort.
 
Hvis du måler opp skyllevannet kaldt, kan du vel ikke regne inn krymping? (Jeg er alltid litt engstelig når jeg sier sånt. Hva er det jeg ikke ser;)?)

Jeg skjønner forøvrig ikke det der med 10% fordamping. Det fordamper vel ikke en fast prosent av væsken, men en fast mengde, vel å merke gitt at en klarer å holde like kraftig kok med store som med mindre volumer. Jeg fordamper mer - i volum - når jeg koker en 25liters batch i BB60'n min, enn når jeg koker maks, fordi den stakkars blikkboksen bare så vidt klarer å holde en noenlunde anstendig kok gående når jeg fyller den helt opp. Og forskjellen i % blir mye større. Er det noe jeg ikke skjønner her?

Du kan ellers ikke bruke en sånn formel uavhengig av erfaring, dvs. du må legge inn størrelser i den som stemmer med hva som faktisk skjer når du brygger på ditt utstyr. Men det har du sikkert gjort.
Det har jeg også erfart. Det damper mer ut ved små batcher enn ved større.
 
Hei Finn,
Jeg er helt enig med deg.!!!!
Selv justerer jeg bare for riktig
OG, og det er så mange variabler at jeg har gitt opp å prøve også å treffe på riktig volum til gjæring.

På oppskrifter jeg har brygget før er det lettere for da har notatene fra tidligere og kan justere etter de.
SÅ FOLKENS SKRIV NOTATER, skriv ned alt mulig, en dag kommer du til å få lønn for strevet.

Sent from my D6503 using Tapatalk
 
Tilbake
Topp