Rett volum til gjæring

Brygget Vienna lager i dag. Hadde 29 liters kokevolum og 90 minutters kok. Traff akkurat, slik at det ble 25 liter på karet.
 
Det har jeg også erfart. Det damper mer ut ved små batcher enn ved større.

Hvis du koker med samme styrke på små batcher som store så er det naturlig siden du tilfører samme mengde energi til et mindre volum, dvs mer energi pr volumenhet i en mindre batch. Siden energi kan ikke forsvinne av seg selv så i dette tilfellet blir mer av vannet omdannet til damp.
 
Brygget Vienna lager i dag. Hadde 29 liters kokevolum og 90 minutters kok. Traff akkurat, slik at det ble 25 liter på karet.

Da regner jeg med at du har skrevet ned ting, og så kan du fortsette med å finne ut av meskeeffektiviteten din. Hvis avkoket stemmer så blir det irrelevant fremover mtp det å treffe OG. Da er det bare meskeeffektiviteten igjen, og her er det enda noen variabler :)
 
Hei
Glemte og kompensere for vesken som bindes opp i maltet på mitt første brygg (IPA) manglet 6 liter når bryggingen var ferdig. AG skulle være 1,012-14 etter gjæring. Når jeg måler den er den 1,020 . Er dette årsaket i at jeg mangler 6 liter (regner med at AG blir høyere med mindre veske). Bør jeg gjøre noe med dette eller er det bare å flaske, og vente i spenning.
 
Hei
Glemte og kompensere for vesken som bindes opp i maltet på mitt første brygg (IPA) manglet 6 liter når bryggingen var ferdig. AG skulle være 1,012-14 etter gjæring. Når jeg måler den er den 1,020 . Er dette årsaket i at jeg mangler 6 liter (regner med at AG blir høyere med mindre veske). Bør jeg gjøre noe med dette eller er det bare å flaske, og vente i spenning.

Ja og nei. Du har antakelig fått en tilsvarende høyere OG (Original gravity, altså egenvekt før gjæring), og dermed blir også FG (Final gravity, dvs. egenvekt etter at gjæringen er over) høyere, siden gjæren bare spiser en viss prosent av det sukkeret som er i vørteren.

Hvis du ikke vet OG, er det litt vanskelig å vurdere. Er du sikker på at gjæringen er over? Du bør vite at FG ikke har endret seg over tre dager før du kan gå ut fra ølet er ferdiggjæret. Og uansett ville jeg ha gitt det noen dager til, for å la gjæren rydde opp etter seg.

1.020 virker litt høyt, med mindre OG var veldig høy. I en IPA skal du normalt få ganske god utgjæring.
 
Ja og nei. Du har antakelig fått en tilsvarende høyere OG (Original gravity, altså egenvekt før gjæring), og dermed blir også FG (Final gravity, dvs. egenvekt etter at gjæringen er over) høyere, siden gjæren bare spiser en viss prosent av det sukkeret som er i vørteren.

Hvis du ikke vet OG, er det litt vanskelig å vurdere. Er du sikker på at gjæringen er over? Du bør vite at FG ikke har endret seg over tre dager før du kan gå ut fra ølet er ferdiggjæret. Og uansett ville jeg ha gitt det noen dager til, for å la gjæren rydde opp etter seg.

1.020 virker litt høyt, med mindre OG var veldig høy. I en IPA skal du normalt få ganske god utgjæring.
Ja og nei. Du har antakelig fått en tilsvarende høyere OG (Original gravity, altså egenvekt før gjæring), og dermed blir også FG (Final gravity, dvs. egenvekt etter at gjæringen er over) høyere, siden gjæren bare spiser en viss prosent av det sukkeret som er i vørteren.

Hvis du ikke vet OG, er det litt vanskelig å vurdere. Er du sikker på at gjæringen er over? Du bør vite at FG ikke har endret seg over tre dager før du kan gå ut fra ølet er ferdiggjæret. Og uansett ville jeg ha gitt det noen dager til, for å la gjæren rydde opp etter seg.

1.020 virker litt høyt, med mindre OG var veldig høy. I en IPA skal du normalt få ganske god utgjæring.

Flott takk for svar. Lar det stå noen dager til og måler på nytt.
 
Tilbake
Topp