Hei alle Norbrygg-entusiaster!
Takk for mange kommentarer og innspill. Topp med engasjement!
Vi vil gjerne beklage nok en gang de nevnte korrekturer/feil i oppskriftene. Se dokumentene over. Vi forstår at dette er irriterende for dere.
Samtidig er det hyggelig at flere liker boka og syns den er inspirerende og spesielt at det settes pris på at vi har tatt runden rundt til mange kjente og ukjente bryggere.
Som flere har påpekt allerede; dette er jo helt klart en bok for å vekke øl- og bryggeinteressen hos nybegynnere og folk som bare er glad i øl og nysgjerrig på hvordan man kan brygge hjemme. Bortsett fra besøk hos bryggerne og oppskriftene er det nok lite nytt å lære for dere som er garvede bryggere her inne på forumet.
Takk til Gahr for innlegget om humleberegning. Som nevnt er humlemengdene skalert og tilpasset til BIAB og 25 liter, men de er mer veiledende enn eksakte verdier, og det er viktig å forsøke seg frem med det utstyret man har. Variablene i bryggingen er såpass mange, i tillegg til ulikt utstyr og forskjellige rutiner, at det sjelden er slik at samme oppskrift vil gi eksakt samme resultat for alle. Det oppskriftene gir (med rettelsene!) er altså de riktige forholdene ingrediensene imellom, samt de optimale verdiene for ølet (OG, SG, IBU) slik bryggerne har angitt. Så er det bare å prøve seg frem og variere etter eget utstyr og ikke minst smak og behag. Faktisk er dette noe mange bryggerier også praktiserer, nemlig å gjøre små justeringer over tid på samme øl. Smaker f eks Lucky Jack likt i 2014 som for tre år siden? Når det er sagt har vi mottatt alle oppskriftene direkte fra de ulike bryggerne, så tettere på en orginal er det vanskelig å komme.
Til spørsmålet om lager og gjæringstemperaturer: Det er riktig at det er ganske få lageroppskrifter i boka, nettopp av den grunn som er påpekt, nemlig at det er lettere for hjemmebryggere å regulere temperaturer rundt 20 grader enn rundt 10 i en vanlig leilighet. Men noen er det, sjekk Atna, Sundbytunet, Unni Kvam, Johannes Eick, OMB. Gjæringstemperaturene for disse varierer fra oppskrift til oppskrift (fra 5-16 grader).
Godt bryggeår!
Med vennlig hilsen,
Thomas og Colin