Robust lagergjær

Ved brygging av overgjæret øl har jeg funnet 2-3 gjærstammer som aldri har sviktet meg, bla 1056/001 og French sasion 3711. Disse starter alltid kvikt og tåler et vidt temperaturområde.
Lagergjæren derimot opplever jeg som mer lunefull. Ølet blir valigvis godt men gjæringsprossessen er ofte lang og bekymringsfull. Var starteren stor nok, luftet jeg tilstrekkelig er temperaturen optimal for gjæren osv.
Kan noen i den forbindelse anbefale en tøff lagergjær?
 
Det er vel ingen lagergjærtyper som reknes for å være så særlig robuste, men Wyeast 2124/White Labs WLP830/Weihenstephan 34/70 (som nå også er tilgjengelig som tørrgjær fra Fermentis) er verdens mest brukte lagerstrain. Den lar seg bruke til det meste, og gjærer stabilt ut om den får rette forhold. Med "rette forhold" menes selvsagt alle de tingene du nevner; tilstrekkelig oksygen, passende temperatur og nok gjær...
 
Tilbake
Topp