Gjærstarter

Finn Berger

Moderator
Hvis jeg ikke tar helt feil, helt på slutten her anbefaler en fra Lallemand å tilsette gjærnæring i batchen og ikke startern https://podcasts.apple.com/no/podca...sents-brew-strong/id288838352?i=1000627227961

Bra episode forresten
Ja, den der er virkelig fin.

Når Palmer har gitt det rådet om å tilsette gjærnæringa i starteren, er nok det fordi han mener det er der behovet er størst, og dersom du bruker gjærnæring med sink, blir det for mye å bruke det begge steder. Jeg synes i og for seg at det gir mening, sida forholdet mellom gjærmengde og tilgang på næringsstoffer er dårligere i starteren.

Det er så å si null sink i den vørteren vi setter til gjæring, fordi det som maltet bidrar med, felles ut både i mesken og sammen med proteinet etter koking. Så om du vil at vørteren skal gi noe sink, må gjærnæringa tilsettes umiddelbart før du tilsetter gjæren, og ikke mot slutten av kokinga, slik bruksanvisningene sier. (Servomyces kan tilsettes i kok, men det er et unntak.) Kilde: Chris White.) Det kan så klart sees som et argument for å tilsette gjærnæring til vørteren, men jeg skjønner ikke helt hvorfor det ikke skulle holde å tilsette i starteren.

Jeg trur poenget til Shayevitz er at det er snakk om sette en starter på ny tørrgjær, og den har fulle lagere av sink og andre stoffer. Dermed gir det mindre mening å gi den gjærnæring i starteren, mens det kan være fornuftig å fylle på når det kommer til sjølve brygget.

En løsning i den situasjonen kunne være å gi noe næring uten sink i starteren, og så gi næring med sink - eller eventuelt bare sink - i brygget.
 
Topp