Heisann. Nå er jeg akkurat fått mitt andre ekstraktbrygg på flasker, og begynner å planlegge mitt neste. Jeg kunne tenkt meg å lage en porter, men er usikker på hva jeg bør tenke på her...
Jeg har ikke funnet mange oppskrifter på porter fra ekstrakt, men ser at de tar utgangspunkt i lys maltekstrakt (spraymalt burde vel funke like greit som flytende?).
Spørsmålet mitt er hva jeg burde bruke i tillegg av spesialmalt, som bare kan steepes? Crystal, black patent, chocolate? Hvilket forhold mellom spesialmaltene, for eks. 50%/25%/25%? Andre spesialmalter som kan/bør være med? Vil smaken stemme om jeg sikter meg inn på 30+ SRM i farge (regner 40% effektivitet på steepingen), eller er det andre ting som spiller inn her?
Jeg har lekt meg litt i hbd.org sin Beer Recipator og kommet fram til noe jeg tror kan funke, eller ser dette helt borti natta ut?
--------
Style: Robust Porter
Type: Extract w/grain
Size: 23 liters
Color: 88 HCU (~32 SRM)
Bitterness: 30 IBU
OG: 1.069
FG: 1.016
Alcohol: 6.9% v/v (5.4% w/w)
Grain:
500g British crystal 70-80L
150g British chocolate
200g British black patent
Boil:
SG 1.133 12 liters
4000g Light dry malt extract
Hops:
72g Challenger (7% AA, 60 min.)
40g Kent Goldings (5.5% AA, 15 min.)
20g Kent Goldings (5.5% AA, 5 min.)
-------------------
Det siste brygget jeg lagde var en dunkelweizen der jeg hadde 112g black, 112g chocolate, 225g crystal og 225g wheat malt i en hulepose, varmet 8 liter vann til 73-74 grader i en kjele, tilsatte spesialmalten, lot det trekke i en halvtime, tok ut posen, tilsatte muntons hvetemaltekstrakt (og litt hvete spraymalt for å få opp OG) og vann opp til 12 liter, kokte med humle, totalt volum 22 liter i gjæringsbøtta. Lagde en starter av wlp400, og dette gjæret fra en OG på 1,054 ned til 1,014 på to uker. Dette er vel metoden jeg bør bruke på en porter også, bare med større mengder spesialmalt?
Ser at wyeast sin london ale er noe som blir brukt her, så der er det ikke så mye å lure på... Satser på en noe høyere OG, så jeg kommer nok til å lage starter til dette også...
Jeg har ikke funnet mange oppskrifter på porter fra ekstrakt, men ser at de tar utgangspunkt i lys maltekstrakt (spraymalt burde vel funke like greit som flytende?).
Spørsmålet mitt er hva jeg burde bruke i tillegg av spesialmalt, som bare kan steepes? Crystal, black patent, chocolate? Hvilket forhold mellom spesialmaltene, for eks. 50%/25%/25%? Andre spesialmalter som kan/bør være med? Vil smaken stemme om jeg sikter meg inn på 30+ SRM i farge (regner 40% effektivitet på steepingen), eller er det andre ting som spiller inn her?
Jeg har lekt meg litt i hbd.org sin Beer Recipator og kommet fram til noe jeg tror kan funke, eller ser dette helt borti natta ut?
--------
Style: Robust Porter
Type: Extract w/grain
Size: 23 liters
Color: 88 HCU (~32 SRM)
Bitterness: 30 IBU
OG: 1.069
FG: 1.016
Alcohol: 6.9% v/v (5.4% w/w)
Grain:
500g British crystal 70-80L
150g British chocolate
200g British black patent
Boil:
SG 1.133 12 liters
4000g Light dry malt extract
Hops:
72g Challenger (7% AA, 60 min.)
40g Kent Goldings (5.5% AA, 15 min.)
20g Kent Goldings (5.5% AA, 5 min.)
-------------------
Det siste brygget jeg lagde var en dunkelweizen der jeg hadde 112g black, 112g chocolate, 225g crystal og 225g wheat malt i en hulepose, varmet 8 liter vann til 73-74 grader i en kjele, tilsatte spesialmalten, lot det trekke i en halvtime, tok ut posen, tilsatte muntons hvetemaltekstrakt (og litt hvete spraymalt for å få opp OG) og vann opp til 12 liter, kokte med humle, totalt volum 22 liter i gjæringsbøtta. Lagde en starter av wlp400, og dette gjæret fra en OG på 1,054 ned til 1,014 på to uker. Dette er vel metoden jeg bør bruke på en porter også, bare med større mengder spesialmalt?
Ser at wyeast sin london ale er noe som blir brukt her, så der er det ikke så mye å lure på... Satser på en noe høyere OG, så jeg kommer nok til å lage starter til dette også...