Rød sterk Moi pils (BarleyWine)

I dag går min versjon i kjelen:

Recipe: Bigger! Stronger! Moi-Pils!
Brewer: Kim Odland
Asst Brewer:
Style: American Amber Ale
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,00 l
Post Boil Volume: 20,32 l
Batch Size (fermenter): 22,50 l
Bottling Volume: 20,50 l
Estimated OG: 1,132 SG
Estimated Color: 59,2 EBC
Estimated IBU: 126,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 70,0 %
Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
10,000 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 1 80,0 %
1,000 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2 8,0 %
0,500 kg Demerara Sugar (3,9 EBC) Sugar 3 4,0 %
0,500 kg Light Muscavado Sugar (3,9 EBC) Sugar 4 4,0 %
53,30 g Amarillo [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 5 33,2 IBUs
53,30 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 46,9 IBUs
53,30 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 46,9 IBUs
0,50 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 8 -
1,00 Items Servomyces (Boil 15,0 mins) Other 9 -
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 10 -
1,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 11 -
0,500 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 12 4,0 %
50,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
25,00 g Chinook [13,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
25,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 15 0,0 IBUs


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 12,500 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 25,50 l of water at 70,8 C 64,0 C 75 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 12,01 l water at 75,6 C
Notes:
------
Vannjuster ihht. tabell (Am. Barley Wine)
Juster med lactic for å nå pH 5.2
1l O2/min under hele tapping
Tilsett 1l O2/min i 1 min etter 6 timer

Humleskjema:

Bland humla
Tilsett 6,66g hvert 5. minutt under hele koketiden.

Sukker:

Tilsett Demerara og Lys Muscavado i kok
Tilsett Dextrose 2x250g dag 3 og dag 5. Tapp av vørter fra bunn av konisk og bland forsiktig inn sukkeret tilsett så laken forsiktig tilbake i ølet.

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com




Hvor mye vann starter man med og hvor mye skyller man med? Dette er neste brygg :) Tenkte å følge oppskriften fra DEn norske Ølrevelusjon", men må si den fargen du fikk Kim var meget sexy!
 
Hvor mye vann starter man med og hvor mye skyller man med? Dette er neste brygg :) Tenkte å følge oppskriften fra DEn norske Ølrevelusjon", men må si den fargen du fikk Kim var meget sexy!

Dette er jo helt avhengig av ditt eget oppsett. Avkok og absorbering i malt, samt meskeeffektivitet bør du vite sånn ca etter noen brygg så det er bare å regne og kompensere. Når du vet total vannmengde du trenger så fordeler du meskevann og skyllevann nesten akkurat som du vil :)
 
Hvor mye vann starter man med og hvor mye skyller man med? Dette er neste brygg :) Tenkte å følge oppskriften fra DEn norske Ølrevelusjon", men må si den fargen du fikk Kim var meget sexy!
Dette er jo helt avhengig av ditt eget oppsett. Avkok og absorbering i malt, samt meskeeffektivitet bør du vite sånn ca etter noen brygg så det er bare å regne og kompensere. Når du vet total vannmengde du trenger så fordeler du meskevann og skyllevann nesten akkurat som du vil :)
Dette står jo i oppskriften joikakaka refererte til, innmesk med 25.5L og skylling med 12.01L
Når du skal ha en OG på over 1.102 fra meskingen (OG 1.132 ink. sukkeret) så kan du ikke velge å skylle med mye vann.
 
Sist redigert av en moderator:
OK :) Skulle bare ha lest litt bedre! Hva med å hive oppi en kilo med rug for enda mere fylde?
Har ikke brygget eller smakt dette ølet, men det er jo et ekstremøl med OG 1.132 der det brukes halvannen kilo sukker for bedre utgjæring, mindre fylde. Ville fokusert på gjæringsprosessen skulle jeg brygget dette, masse frisk gjær og oksygen i to omganger.

Hvorvidt det å bytte ut noe av malten med rug er en god ide, skal jeg ikke spekulere i, kommer vel også på om en synes smaken av rug gjør seg i dette ølet.
Kanskje noen andre med erfaring fra dette eller tilsvarende brygg kan gi innspill.
 
Tilbake
Topp