Rød sterk Moi pils (BarleyWine)

Bernts

Norbrygg-medlem
Jeg har fått endel hendvendelser om oppskrift på denne, og iom at søkefunksjonen er som den er,  så legger jeg den heller ut her.

OG 1092 / 1106 etter sukker
FG 1013
IBU 100+
EBC 36
120 min kok
22 liter i karet

9 kg Pilsnermalt
700 g Special B
300 g Caraaroma

Vannjustering:  10 g CaSO4  og 2,7 g natron i  27 liter meskevann
8 g Cas04 i 20 liter skyllevann

Mesking: Mash inn på 50`c i 15 min, Lar den stige sakte opp til 64`c og helder den der i 60 min, Mash out på 76`c i 10 min

Humle:
42  g Amarillo
42 g Simcoe  
42 g Chinook
Alt blandes og 3,1 g  av blandingen tilsettes hvert 3 min igjennom hele koketiden

20 g Amarillo, 20 g chinook og 20 g simcoe, tilsettes som tørrhumle på dag 7, ytterligere 30 g Amarillo tilsettes på dag 9

Gjær: WLP001, starter ihht Mr.Malty

Gjæring: Starter på 16`c, lar den stige naturlig til 20 når stormgjæringen er over.

Sukkertilsettninger: 2X350 g hvit sukker tilsettes i gjæringskaret på dag 3 og 5 som tykk sukkerlake.
Totalt 16 dagers gjæring.
 

Bernts

Norbrygg-medlem
ol3kr1st1an skrev:
Så du tørrhumler før du tilsetter sukkeret altså?
Bra utgjæring må jeg si :)

jeg tilsetter sukker på dag 3 og 5 og humle på dag 7 og 9, Jeg har rettet det i oppskriften nå.
 

Bernts

Norbrygg-medlem
Litt vanskelig å si. Første versjonen ble brygget i Aril 2013, den smaker meget bra nå, men det gjorde den for 8 måneder siden også.
Men en viss lagring vil nok være fordelaktig.
 

Gahr

Norbrygg-medlem
lmb skrev:
Hvor lenge bør den stå på fat/flaske?

Til det er drukket opp. :D

Jeg har smakt både en lagret og en rimelig fersk vesrjon, og synes begge deler var fortreffelig. Humlen er mer i fokus i den unge versjonen, mens maltet kommer mer til sin rett i en lagret utgave. Hva var best? Ikke godt å si, men Bernts KAN brygge, så det er utmerket uansett.
 
Er det noe problem å flaskekarbonere en slik kraftkar? Brygget nettopp en barleywine med en og på 1.113 og jeg er litt skeptisk angående det å flaskekarbonere denne. Brukte wlp001 fra gjærstarter. Ønsker ikke å blande gjærtyper heller når jeg skal stikke om.
 
Det går men tålmodighet er ofte nødvendig...... har brukt over et halvt år på min. Neste gang jeg flaskekarbonerer så sterkt øl skal jeg lage en ministarter i et WLP-rør og tilsette den aktiv ved flasking. Har tilsatt ny gjær ved andre sterkøl og da har det gått rundt en mnd.

Eller fate og fiske frem beergunen når det er ferdig lagret.
 

Bernts

Norbrygg-medlem
kintii skrev:
Er det noe problem å flaskekarbonere en slik kraftkar? Brygget nettopp en barleywine med en og på 1.113 og jeg er litt skeptisk angående det å flaskekarbonere denne. Brukte wlp001 fra gjærstarter. Ønsker ikke å blande gjærtyper heller når jeg skal stikke om.

Jeg har flaskekarbonert to versjoner av denne uten å tilsette ekstra gjær uten problem.
 
Flott.

Jeg har ikke tilsatt noe sukker, kun brukt 2 første avrenninger og kokt til en OG på 1.113, Har aldri sett maken til gjæring.

Når jeg tenker meg om så brukte jeg ikke gjærstarter til denne, Jeg satte gjærstarter til brygget før denne. Denne barleywinene er satt på gjærkaka til en vørter jeg brukte til en surøl. Men jeg hadde riktig mengde slurry og her hadde vørteren stått på kaka i 6 dager, på denne vørteren hadde jeg en OG på 1.052 og humle til en IBU på 10. Så gjæren burde uansett ikke være for stresset. Somsagt gikk det 5 timer og så satt den igang og boblet og styrte slik at jeg måtte til med blow off slange. Skummet steg over 20 cm etter 7 timer og da var den igang for fult. Jeg tilsatte også ren o2 til barleywine vørteren. Gjærkaka var helt fersk da jeg stakk over barleywinen.
 
Oioioi...

Målte ølet i dag etter en uke på gjæring. OG 1.113 og nå fikk jeg en SG på 1.018  >:D Har ikke brukt sukker oppi, kun malt. Jeg hadde håpet på mer restsødme. Da tror jeg det kanskje holder å la denne stå 2 uker på gjæring før flasking, så gjenstår det å se om den karbonerer.
 
Barleywinen ble tappet i dag og hadde gjæret ned til fra 1.113 og ned til 1.016, så den blir på 13% etter karbonering. Så det blir en heftig rakker. Vi får satste på at den karbonerer greit. Var ikke fornøyd med fargen, den er mer pale ale enn hva ennet jeg har drukket av barleywine. Smakte også på dette når jeg målte og fikk jo noe mørk frukt etc, men det var da også noe alkohol i ettersmaken. Jeg håper at dette balanserer seg iallefall noe.

Jeg ble mektig imponert over wlp001, dette blir min husgjær fra nå av  ;)
 
Blir å brygge denne i høst:

Recipe: Rødere Sterkere Moi-Pils
Brewer: Kim Odland
Asst Brewer:
Style: American Amber Ale
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,00 l
Post Boil Volume: 20,32 l
Batch Size (fermenter): 22,50 l
Bottling Volume: 20,50 l
Estimated OG: 1,123 SG
Estimated Color: 59,1 EBC
Estimated IBU: 132,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 70,0 %
Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
10,000 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 1 83,3 %
1,000 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2 8,3 %
0,500 kg Demerara Sugar (3,9 EBC) Sugar 3 4,2 %
52,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 4 34,6 IBUs
52,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 48,9 IBUs
52,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 48,9 IBUs
0,50 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 7 -
1,00 Items Servomyces (Boil 15,0 mins) Other 8 -
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 9 -
1,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 10 -
0,500 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 11 4,2 %
50,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
25,00 g Chinook [13,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
25,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 14 0,0 IBUs


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 12,000 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 29,19 l of water at 70,0 C 64,0 C 75 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 8,33 l water at 75,6 C
Notes:
------
Vannjuster ihht. tabell (Am. Barley Wine)
Juster med lactic for å nå pH 5.2
1l O2/min under hele tapping
Tilsett 1l O2/min etter 6 timer

Humleskjema:

Bland humla
Tilsett 6,5g hvert 5. minutt under hele koketiden.

Sukker:

Tilsett Demerara i kok
Tilsett Dextrose 2x250g dag 3 og dag 5. Tapp av vørter fra bunn av konisk og bland forsiktig inn sukkeret tilsett så laken forsiktig tilbake i ølet.

Halve skal være as is. Andre halvparten skal tilsettes mørk rom og eik.
 
I dag går min versjon i kjelen:

Recipe: Bigger! Stronger! Moi-Pils!
Brewer: Kim Odland
Asst Brewer:
Style: American Amber Ale
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,00 l
Post Boil Volume: 20,32 l
Batch Size (fermenter): 22,50 l
Bottling Volume: 20,50 l
Estimated OG: 1,132 SG
Estimated Color: 59,2 EBC
Estimated IBU: 126,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 70,0 %
Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
10,000 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 1 80,0 %
1,000 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2 8,0 %
0,500 kg Demerara Sugar (3,9 EBC) Sugar 3 4,0 %
0,500 kg Light Muscavado Sugar (3,9 EBC) Sugar 4 4,0 %
53,30 g Amarillo [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 5 33,2 IBUs
53,30 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 46,9 IBUs
53,30 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 46,9 IBUs
0,50 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 8 -
1,00 Items Servomyces (Boil 15,0 mins) Other 9 -
0,50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 10 -
1,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 11 -
0,500 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Sugar 12 4,0 %
50,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
25,00 g Chinook [13,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
25,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 15 0,0 IBUs


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 12,500 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 25,50 l of water at 70,8 C 64,0 C 75 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 12,01 l water at 75,6 C
Notes:
------
Vannjuster ihht. tabell (Am. Barley Wine)
Juster med lactic for å nå pH 5.2
1l O2/min under hele tapping
Tilsett 1l O2/min i 1 min etter 6 timer

Humleskjema:

Bland humla
Tilsett 6,66g hvert 5. minutt under hele koketiden.

Sukker:

Tilsett Demerara og Lys Muscavado i kok
Tilsett Dextrose 2x250g dag 3 og dag 5. Tapp av vørter fra bunn av konisk og bland forsiktig inn sukkeret tilsett så laken forsiktig tilbake i ølet.

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
 
Topp