Med fare for å stille spørsmål om noe som har blitt diskutert tidligere (ja, jeg har sett at det ligger en fast post øverst i forumet om gjæring), så skylder jeg på at jeg nettopp har blitt medlem og er nybegynner....
Det dreier seg om utgjæringsgrad...
Jeg begynte i mai i år, og har nå satt 9 brygg. Så langt er alle helt supre og alt har i grunnen gått etter plan. Men jeg får litt dårlig utgjæring (synes jeg). FG ender rundt 1017-1022, hadde håpet å komme litt lavere.
Det jeg lurer på er, kan man få dårligere utgjæring fordi mye av av gjæren legger seg på bunnen og således får dårlig kontakt med ølet? Satte et brygg i helgen og forsøker nå å gi gjærkaret en skikkelig "sving" for å hvirvle opp gjæren en gang pr døgn. Tenkte å gjøre det i 3-5 døgn mens stormgjæring pågår.
Noen som har erfaring eller teoretisk kunnskap om dette? Bør dunken få stå i ro under gjæring? Eller er det ok å hjelpe litt?
Deretter tenkte jeg å la det stå helt i ro noen dager slik at gjær og humle kan få sedimentere og så stikke om. Jeg vet at det er delte meninger om øl bør stikkes om etter halvgått gjæring. Jeg tror jeg har god kontroll på hygiene, og kan holde kontakt med luft til et minimum. Ved å få ut alt "gørret" fra gjærdunken, kan jeg evt. siden tappe rett på flaske (gjæringskar med kran) og således spare en omstikking i forbindelse med flasking. (Tilsetter sukkerlake rett i flaskene med sprøyte.)
Innspill?
Det dreier seg om utgjæringsgrad...
Jeg begynte i mai i år, og har nå satt 9 brygg. Så langt er alle helt supre og alt har i grunnen gått etter plan. Men jeg får litt dårlig utgjæring (synes jeg). FG ender rundt 1017-1022, hadde håpet å komme litt lavere.
Det jeg lurer på er, kan man få dårligere utgjæring fordi mye av av gjæren legger seg på bunnen og således får dårlig kontakt med ølet? Satte et brygg i helgen og forsøker nå å gi gjærkaret en skikkelig "sving" for å hvirvle opp gjæren en gang pr døgn. Tenkte å gjøre det i 3-5 døgn mens stormgjæring pågår.
Noen som har erfaring eller teoretisk kunnskap om dette? Bør dunken få stå i ro under gjæring? Eller er det ok å hjelpe litt?
Deretter tenkte jeg å la det stå helt i ro noen dager slik at gjær og humle kan få sedimentere og så stikke om. Jeg vet at det er delte meninger om øl bør stikkes om etter halvgått gjæring. Jeg tror jeg har god kontroll på hygiene, og kan holde kontakt med luft til et minimum. Ved å få ut alt "gørret" fra gjærdunken, kan jeg evt. siden tappe rett på flaske (gjæringskar med kran) og således spare en omstikking i forbindelse med flasking. (Tilsetter sukkerlake rett i flaskene med sprøyte.)
Innspill?