Har satt en saison til gjæring som jeg skal tilsette bringebær etter stormgjæring. Hvilken mengde frosne bær bør jeg tilsette for å få mer enn et hint og mindre enn overdøvende bringebærsmak og aroma? Og hvor lenge skal bærene ligge i før flasking?
Jeg satte et brygg tidligere i sommer hvor jeg tilsatte 800 gram frosne bringebær i 9 liter rett etter stormgjæring. Dette sto i 10 dager. Resultatet ble en syrlig, tørr og god bringebærsaison på 7% med passe smak av bringebær. Passer perfekt på en varm sommerdag!
Jeg ville hatt i 500g på 25 liter. Bringebær gir veldig mye smak. De trenger ikke mer enn fire-fem dager vil jeg tro. Du kan se på dem når de ikke har mer å gi. Å fryse dem er lurt mtp effektivitet.
Gjør ett forsøk med det samme selv! Fant vekslende informasjon på internett om det var lurt å varmebehandle, lage puré aller hvilke mender som måtte til, så jeg endte med:
900g bær på 23 liter øl
Lagde puré i hurtigmikser
Vakuumpakket og varmebehandlet på 65°C i 60 minutter
Tilsatt etter stormgjæring og ventet 5 dager før fating for å bli kvitt det meste av stein og andre bærrester
Ved fating var det merkbar bringebær-aroma, og en relativt snill syrlig bismak av bringebær. Brukte en relativt standard Wit øl med 50% pale malt, 25% hvetemalt og 25% flaket hvete. En dæsj Citra, og litt koriander/appelsin.
De hadde ikke WLP400 på Vestbrygg når jeg skulle brygge, så prøvde Mangrove Jacks M21 Belgian Wit. Fant veldig lite erfaringer med den på nett, men smaken før karbonering om litt modning er det ikke noe å si på.
Jeg satte et brygg tidligere i sommer hvor jeg tilsatte 800 gram frosne bringebær i 9 liter rett etter stormgjæring. Dette sto i 10 dager. Resultatet ble en syrlig, tørr og god bringebærsaison på 7% med passe smak av bringebær. Passer perfekt på en varm sommerdag!
Sa langt bare smakt før karbonering. Da var det frisk bringebær-aroma og ett passelig balansert hint av syrlig bringebær i smaken. 3-4 dager til eller så til smaking med bobler
Da var den allerede nede i 1.002 fra 1.046 (shit!) så jeg hadde i 1,6 kg frosne bringebær. Sg prøven smakte veldig lovende. Tørt, men likevel spennende smak. Pitchet på 20 grader og slapp den fri der. 26 grader i dag. Spent!
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.