Sandefjord Zeptobryggeri

Bygger om litt igjen  :laugh: Bort med bryggebordet, og nytt sveiset stativ er under konstruksjon. De jeg bestilte stålet av greide å gjøre en feil så jeg fikk 30x30mm firkantsål istedet for firkantrør. Blir ihvertfall tungt og solid  ;D
Litt mer sveis, slip og maling så er det ferdig.
 

Vedlegg

  • 2013-11-20 15.41.03.jpg
    2013-11-20 15.41.03.jpg
    197,6 KB · Sett: 964
  • 2013-11-21 09.34.27.jpg
    2013-11-21 09.34.27.jpg
    205,6 KB · Sett: 961
  • 2013-11-21 15.09.48.jpg
    2013-11-21 15.09.48.jpg
    191,9 KB · Sett: 965
  • 2013-11-21 15.55.47.jpg
    2013-11-21 15.55.47.jpg
    230,4 KB · Sett: 969
Har jobbet litt med bryggeriet de siste dagene. Litt provisorisk foreløpig for å sjekke om det faktisk virket, så nå er det bare litt småtterier igjen for å få det ferdig.

Bruker en litt utradisjonell metode med motstrømskjøler som en slags "herms" der jeg sirkulerer varmt vann i ytterrøret via en 4kw kolbe (gamle rims røret) og sirkulerer mesken motsatt vei i innerrøret. Når jeg skal kjøle så vrir jeg på 2 ventiler for kaldt vann, og pumper vørter igjennom motstrømskjøler tilbake til whirlpool i kjelen.

Jeg tenker også å kunne bruke "hermsen" til å få høyere temp på vørter når jeg overfører fra meskekjel til kokekjel så det tar kortere tid for oppkok.

Testene viser svært rask reaksjon med 2 grader/min i temp økning. Temp er stabil, og når jeg får isolert motstrømskjøler og kjeler så vil det nok bli enda bedre.
 

Vedlegg

  • 2014-01-08 13.41.28.jpg
    2014-01-08 13.41.28.jpg
    274 KB · Sett: 802
  • 2014-01-08 13.27.10.jpg
    2014-01-08 13.27.10.jpg
    334,4 KB · Sett: 793
  • 2014-01-08 13.41.20.jpg
    2014-01-08 13.41.20.jpg
    254,7 KB · Sett: 806
Thorvald skrev:
Krille skrev:
Hvordan lagde du cideren? Eg har prøvd å lage cider utav eplejus, det ble ikke helt vellykket...

Den er på eplejuice fra Rema.
Satt den først 6 uker på gjæringskar, stakk om og tilsatte 2l juice og lot den stå 2mnd før den ble tappet på Cornelius og tilsatt CO₂.

Hvis man mener at cider er slik som svenske kopparbergs så er dette noe helt annet. Den er knusktørr, litt syrlig og minner mer om en tørr musserende vin, men mindre smak. Veldig klar farge, leskende og frisk i sommervarmen.
Hvis man liker den litt søtere så er det mulig å tilsette ugjærbart sukker. Etter det jeg har lest så har den godt av å stå ganske lenge før den drikkes...

Kokt te på 4 poser Earl grey
Limejuice 3 limes
23L juice
2 pack s-04
En Ts gjærnæring

En absolutt hit hos kona, og kommer nok til å lage den igjen i en eller annen variant.

Tenkte å prøve meg på denne selv..

Hvilken gjæringstemp la du den på?

Hadde du 23 l juice i med en gang og 2 liter til etter 6 uker (totalt 25 liter)
Eller 21 med en gang, og 2 til etter 6 uker (totalt 23 liter)

Tomas
 
Løver skrev:
Tenkte å prøve meg på denne selv..

Hvilken gjæringstemp la du den på?

Hadde du 23 l juice i med en gang og 2 liter til etter 6 uker (totalt 25 liter)
Eller 21 med en gang, og 2 til etter 6 uker (totalt 23 liter)

Tomas

Den sto i rundt 20 grader. Jeg brukte 23 liter og tilsatte 1 liter ved omstikk, men tror ikke det spiller så stor rolle.
Et tips kan være å vurdere å søte den opp litt, for den er ganske så tørr. Kona syns den er bra, men jeg syns den er litt for tørr. Har over halve fatet igjen som ikke har vært rørt siden i august, så er spent på utviklingen på den da den skal bli mye bedre etter lang lagring
 
Hehe, da skal jeg tenke på det med søtning.. Jeg tenkte å ha den klar til sommeren, så greit å starte nå.. Pectic enzym blir nevnt flere ganger i Brew Your Own, i forbindelse med cider oppskrift.. Har du noe erfaring eller kjennskap til det?
 
Løver skrev:
Hehe, da skal jeg tenke på det med søtning.. Jeg tenkte å ha den klar til sommeren, så greit å starte nå.. Pectic enzym blir nevnt flere ganger i Brew Your Own, i forbindelse med cider oppskrift.. Har du noe erfaring eller kjennskap til det?

Nei, har ikke det...
 
Endelig er "nye" bryggeriet (foreløpig) ferdig. Prøvekjørt med vann et par ganger, justert inn samt tett litt lekkasjer. I dag blir det brygging av en Blonde, og jeg ser for meg å kutte bryggetiden med 1 time i forhold til tidligere.

Systembeskrivelse:

Bruker en motstrømskjøler med kran i begge ender av ytre rør der jeg kan velge å kjøre kaldt vann for kjøling av vørter, og sirkulere varmt vann for temp regulering under mesking. Kebab-rullen på bildet er den gamle rimstuben jeg brukte tidligere med 4kw kolbe som jeg bruker til å varme vannet som pumpes rundt i motstrømskjøler. Bruskflaska er ekspansjonskar, og skal byttes til noe som tåler mer varme. Oppnår 2 gr/min økning på typisk vannmengde (25L) i meskekjelen.
Tempføler står ved utløp av indre rør (meske/vørter) noe som gjør at vannet i ytre røret ofte er vesentlig varmere enn det indre = veldig rask respons.

En ventil i begge ender av det indre røret i motstrømskjøleren gjør at jeg kan velge hvilken kjele jeg skal pumpe til/fra. Når jeg flysparger så går mesken igjennom motstrømskjøleren og varmes til nesten kok før den kommer til kokekjelen. Dette fører nesten veldig kort oppkokstid.

Brukte endel tid på PID reguleringen, og etter å ha lest litt så fungerer autotune dårlig med så rask temp økning. (4kw og 1L vann blir fort varmt) P verdien er justert godt ned (20 ish nå) og da fungerer alt så mye bedre.

Det ser kanskje ut som mye ventiler, men det er kun 2stk 3 veis ventiler i meske/vørterstrømmen i tillegg til de på kjelene.

Videre planer:
Litt maling på stativet der ja har sveiset
Bygge nytt styreskap (har deler liggende)
Montere temp beskyttelse i varmekolben for å hindre kok ved pumpestop/for høy temp
+++
 

Vedlegg

  • 2014-02-02 16.45.27.jpg
    2014-02-02 16.45.27.jpg
    243,2 KB · Sett: 966
  • 2014-02-02 16.45.34.jpg
    2014-02-02 16.45.34.jpg
    283,8 KB · Sett: 964
  • 2014-02-02 16.45.54.jpg
    2014-02-02 16.45.54.jpg
    291,5 KB · Sett: 960
  • 2014-02-02 16.46.03.jpg
    2014-02-02 16.46.03.jpg
    277,2 KB · Sett: 956
  • 2014-02-02 16.46.19.jpg
    2014-02-02 16.46.19.jpg
    294,5 KB · Sett: 962
Brygging av en Blonde for første gang med nytt utstyr. Fungerer veldig godt, og sparer endel tid i forhold til forrige oppsett. Forvarmingen igjennom motstrømskjøleren gjør at det koker med en gang vørteren kommer i kokekjelen, selv ved skylling med  2L/min.  :ilike:
 

Vedlegg

  • 2014-02-03 20.40.40.jpg
    2014-02-03 20.40.40.jpg
    264,7 KB · Sett: 798
Brygging av Bayer i dag. Første gang med lagerløl, så blir spennende å se hvordan det blir.  Vørteren ble ihverfall god :)

Batch Size (fermenter): 42,00 l 
Estimated OG: 1,052 SG
Estimated Color: 32,0 EBC
Estimated IBU: 20,8 IBUs
Boil Time: 90 Minutes

7500,00 g            Munich Malt (17,7 EBC)           
1300,00 g            Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC)         
300,00 g              Carafa I (663,9 EBC)                 
55,00 g              Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - 60min         
30,00 g              Hallertauer  Mittelfrueh [4,90 %] - 15min
4,0 pkg              Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) 

Name              Description                        Temperat Time   
Protein Rest      Add 24,73 l of water          55,0 C        15 min       
Saccharification  Heat to 68,0 C                  68,0 C    45 min       
Mash Out          Heat to 77,0 C over 10 min 78,0 C        5 min (som vi av en eller annen grunn glemte i dag  :bank2: )       

5timer og 15min timer bryggetid fra vi begynte med fylling av vann og veie/male malt til ferdig vasket noe jeg er veldig fornøyd med.

u9y9ynag.jpg
ehaju4ap.jpg
8ametazy.jpg
7aqe7ate.jpg
7avyzege.jpg
5umejyje.jpg
 
Hei, veldig imponerende oppsett. Siden jeg bor i Sandefjord selv lurer jeg naturligvis på hvor jeg kan komme og beskue detta gliset?

En annen ting jeg lurer på er hvordan du filtrerer bort rester av humlepellets i et såpass fastlåst oppsett?
 
Løver skrev:
Fornøyd med ventilator løsningen?

Ja, den virker bra nok til at det ikke renner vann av taket  ;D Kunne sikkert vært (og blir vel kanskje) finpusset litt på, men er fornøyd foreløpig

nordhagen skrev:
Hei, veldig imponerende oppsett. Siden jeg bor i Sandefjord selv lurer jeg naturligvis på hvor jeg kan komme og beskue detta gliset?

En annen ting jeg lurer på er hvordan du filtrerer bort rester av humlepellets i et såpass fastlåst oppsett?

Takk for det  :roedme: Er i gangavstand til Jahredammen, like ved Rema ved veien ut til østerøya. Bare å komme på besøk!


Når det gjelder humlebøss, så kjører jeg whirlpool, lar det synke til bunnen (som du ser på bildene over), og så lukker jeg øynene og lar det stå til :) Har også kjøpt inn en saftsil som jeg tenkte å prøve for å få vekk litt ved brygging av øl med mye humle.

Hvordan gjør du det?
 
Thorvald skrev:
Takk for det  :roedme: Er i gangavstand til Jahredammen, like ved Rema ved veien ut til østerøya. Bare å komme på besøk!

Selv bor jeg i Bugården og kjører avansert BIAB herfra som siden skaleres opp til større oppsett i Jahredammen der jeg brygger sammen med et par andre gutter. Skal foreslå for dem at vi drar på studietur bort til deg :)

Thorvald skrev:
Når det gjelder humlebøss, så kjører jeg whirlpool, lar det synke til bunnen (som du ser på bildene over), og så lukker jeg øynene og lar det stå til :) Har også kjøpt inn en saftsil som jeg tenkte å prøve for å få vekk litt ved brygging av øl med mye humle.

Hvordan gjør du det?

Foreløpig vet jeg ikke, det er derfor jeg spør. Til nå har jeg kjørt manuell whirlpool i gryta etter kjøling og tappa ut med hevert for å unngå det verste. Nå har jeg bygget meg en motstrømskjøler og satt kran på kjelen, så da må jeg finne på noe annet. Har lurt på om jeg kan lage noe ut av disse http://www.biltema.no/no/Hjem/Kjokken/Kasseroller-og-stekepanne/Sprutfanger-85865/.
 
Her er min løsning foreløpig. Hjemmelaga hop blocker basert på to sprutbeskyttere (til stekepanner) fra Biltema til kroner 14,- per stykk. Sydd sammen med litt ståltråd og forbundet med krangjennomføringen med en liten bit 15mm kobberrør som jeg banka til konefasong i den ene enden. Altså konisk form, jeg banker ikke kona.

Testes i morgen.

dejeqabu.jpg



/ Øyvind
 
Tilbake
Topp