Okay gutter, nå har jeg kapitulert overfor et mildt press fra Bryggelaget Medgang sin sjefsbrygger, og vi skal for første gang avvike fra "ales only"-regelen vår! Lagerøl-fobien min skal settes på prøve, og en Schwarzbier skal få den mer eller mindre tvilsomme æren av å bli vårt første lagerøl. Råd og forslag mottas med takk (kan ikke garantere at de vil bli fulgt, men mottatt vil de bli!). Har dere brygget noe som har blitt skikkelig godt? Vi er ikke ute etter noen ekstremvariant, men det skader ikke om den har mer smak enn de mest nøytrale tyske kommersielle schwarzbierene. Hvilken gjær anbefaler dere?
Er det en idé å følge oppskriften på en stout eller porter som vi liker godt (har brygget flere tusen liter med slike), bare med lagerølgjær, ditto gjæringstemperatur, og kaldlagring etterpå?
Pilsnermalt har vi vel ikke inne nå (men det lar seg jo lett framskaffe), derimot har vi eller får inn pale malt i store mengder, münchenermalt, sjokolademalt og roasted barley. En del annen spesialmalt også. Jeg er skeptisk til bruk av større mengder røykmalt, har ikke tenkt å lage noen rauchbier.
M.h.t. humle har vi rikelig med Magnum og Hallertauer Mittelfrüh, men også en del amerikansk humle som Ahtanum og flere andre.
Vi skal brygge 250 liter.
Er det en idé å følge oppskriften på en stout eller porter som vi liker godt (har brygget flere tusen liter med slike), bare med lagerølgjær, ditto gjæringstemperatur, og kaldlagring etterpå?
Pilsnermalt har vi vel ikke inne nå (men det lar seg jo lett framskaffe), derimot har vi eller får inn pale malt i store mengder, münchenermalt, sjokolademalt og roasted barley. En del annen spesialmalt også. Jeg er skeptisk til bruk av større mengder røykmalt, har ikke tenkt å lage noen rauchbier.
M.h.t. humle har vi rikelig med Magnum og Hallertauer Mittelfrüh, men også en del amerikansk humle som Ahtanum og flere andre.
Vi skal brygge 250 liter.