servering trykk СО2

Hei san  :hadet:

Endelig har jeg fått opp et øleskap i kjelleren, en gammel elektrolux fra 80 tallet med MYE plass, får vel inn nesten 6 stk 19L fat. Begynte å brenne i startanordningen når jeg skrudde den på! men fikk slukket det og byttet ut delen, og nå går den som bare det  :)  

Men jeg lurer på hva dere erfarene øleskap eiere bruker av trykk på fatet når dere tapper i glasset?

Selv har jeg 10.c i skapet og prøvde med ett trykk på 1bar men da ble det veldig mye skum og lite futt i ølet, prøvde og vri litt på skumregulatoren men følte ikke det var til stor nytte.
Da jeg minsket på trykket til ca.0,6bar ble alt veldig mye bedre, men ulempen er jo att jeg må øke trykket igjen for ver gang jeg har tatt ett glass for og oppretholde riktig CO2 nivå i ølet, eller er jeg på bærtur da?
 
blir mye plass for øllet å slippe fra seg gass på veien. Vanlig praksis, selv når man har lange slanger er å ha over gang til en tynnere slange, en såkallt restriktor.
Det finns noen formler for utregning av trykk, temperatur, diameter og lengde for tappeanlegg. Spør Yders her på forumet. Han er fysikker og expert på sånne utregninger. Selv bruker jeg 1,5m 3/8 og 20cm 3/16 slange. Får full pupp ut av krana uten for mye skum på 1-2 bar. Avhengig av hvor mye kullsyre du skal ha i øllet. Vanlig karbonering ligger på 1,3 bar, engelske ale kan ligge nedi 0,3 mens Weizen og andre sprudledrikker ligger på 2. Husk at dette trykket bestemmer kullsyrenivået i øllet og ikke hvor mye skum du får fra krana, det er også avhengig av temperatur siden du får trøkkt inn mer CO2 ved lavere temperaturer. Jeg har gjort meg noen erfaringer med veldig karbonerte øl, de trenger for det første mer motstand i slangen men med litt trening i tappingen kan man ungå dette. Skumming kan også forekomme ved at det virvles luft inn ved tapping inne i tappetuten. Det hende jeg "primer" krana ved å tappe i et halvt sekund hvor jeg siden slår raskt av og på igjen. Opplever da at det flyter fint ned i glasset.

Grattis med øleskap! Den våte drømmen går i oppfyllelse!  :biersmile:
Jeg er for tiden helt tom for øl... :noway: men får brygga litt mer på Lørdag  :skitbra:
 
Riis'en skrev:
Vanlig karbonering ligger på 1,3 bar, engelske ale kan ligge nedi 0,3 mens Weizen og andre sprudledrikker ligger på 2. Husk at dette trykket bestemmer kullsyrenivået i øllet og ikke hvor mye skum du får fra krana, det er også avhengig av temperatur siden du får trøkkt inn mer CO2 ved lavere temperaturer.

Disse trykkene er altså også avhengig av temperaturen på ølet. Sjekk også gjerne artikkelen om CO2-bruk her, bl a tabell 2 hvor du kan se hvordan temperatur og trykk henger sammen for å få et visst nivå på karboneringen.

Selv bruker jeg ha det kaldere i øleskapet, sånn ca. 6 grader, og da trives jeg med 1 bar CO2. Men det sier seg (nesten) selv at man må sørge for å karbonisere ølet før man tar det i bruk. Når jeg har god tid så kobler jeg bare på ølet og lar trykket stå på i opptil en uke før jeg tapper ølet (imens får ølet anledning til å klarne). Når det haster, så skrur jeg opp trykket til 2 bar, kobler på gass inntil det ikke kommer mer gass, rister og ruller på fatet, og gjentar prosedyren noen ganger til. Hvor mange ganger man må gjøre det for å få riktig kullsyrenivå avhenger av ølets temperatur, hvor mye tomrom som befinner seg over ølet, mengden med øl (lite eller stort fat), og ønsket karboniseringsnivå. Det er bedre å karbonisere for lite enn for mye, for det er litt vanskelig å senke karboniseringsnivået etterpå. Den siste metoden gir deg karbonisert øl på noen minutter.

Forresten så tror jeg at ølslangene mine er litt over 1 meter og har indre-Ø på 4 mm. Det går passe greit, spesielt etter at man har tappet det første ølet og tappekranens temperatur nærmer seg ølets.
 
Vil du være veldig avansert kan du kjøpe en sekundær-regulator-enkel/dobbel eller trippel.
http://morebeer.com/search/102237/beerwinecoffee/coffeewinebeer/CO2_Tanks_and_Gas_Regulators Har du i tillegg en eller flere manifolder (http://morebeer.com/search/102238/beerwinecoffee/coffeewinebeer/CO2_Accessories) kan du servere øl med forskjellig nivå på CO2. Eksempel: Trykk fra tanken som gir 3 volum CO2 til 1. manifold-til hveteøl og enkelte Belgiske. Så til sekundær-regulatoren som du justerer så du får ut 2-2,5 volum CO2 til "normal-øl" (manifold) og til slutt 1,5 volum CO2 til siste manifold- til bitter ol. Dette er planer når/hvis jeg får ferdig kjølerommet. Comments? :skaal2:

janh
 
Her er det mye forskjeldig som kan gjøres! Jeg tror jeg skal teste ut og montere tynnere slanger i første omgang. Blir nok mere avansert etter hvert.

janh skrev:
Vil du være veldig avansert kan du kjøpe en sekundær-regulator-enkel/dobbel eller tripel.
http://MoreBeer.com/search/102237/beerwinecoffee/coffeewinebeer/CO2_Tanks_and_Gas_Regulators Har du i tillegg en eller flere manifolder (http://MoreBeer.com/search/102238/beerwinecoffee/coffeewinebeer/CO2_Accessories) kan du servere øl med forskjellig nivå på CO2. Eksempel: Trykk fra tanken som gir 3 volum CO2 til 1. manifold-til hveteøl og enkelte Belgiske. Så til sekundær-regulatoren som du justerer så du får ut 2-2,5 volum CO2 til "normal-øl" (manifold) og til slutt 1,5 volum CO2 til siste manifold- til bitter ol. Dette er planer når/hvis jeg får ferdig kjølerommet. Comments? :skaal2:

janh

Dette er jo helt genialt! Blir nokk julegave ønsket i år.
 
Øistein C skrev:
Her er det mye forskjeldig som kan gjøres! Jeg tror jeg skal teste ut og montere tynnere slanger i første omgang. Blir nok mere avansert etter hvert.

Eller å skyve inn en bit tynnere slange i den tykke, det brukes også, hvis det fx. er vanskelig å koble den tynne til tappekran og fatkobling.
Du bør kanskje skjekke http://stores.shop.ebay.co.uk/The-Harmony-Hut__W0QQ_armrsZ1 på ebay, du får mye 3/16 og 3/8 Jihn Guest koblinger/slanger (egenlig rør) for 200 lappen.

http://stores.shop.ebay.co.uk/The-Harmony-Hut__W0QQ_armrsZ1
 
Tilbake
Topp