1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Servomyces

En tråd i 'Brygging' startet av YngveKL, 7 Mai 2019.

  1. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    @Finn Berger skrev dette i en annen tråd:
    Det var ganske genialt. Da Servomyces og druesukkeret har (omtrent) samme konsistens, er det enkelt å få den homogen. Har den i en liten tett plastboks, og rister den lett før jeg tar av den. Det er lett å måle opp. Jeg så også at på mine ca 150 liter øl, har jeg brukt Servomyces nok til ca 470 liter øl (eller nok til 235 liter starter da det skal være dobbel mengde). Nå blir det lettere å følge anbefalingen :)

    Edit: Jeg hadde igjen 5,3g servomyces og blandet dette med 47,7g druesukker.
     
    Finn Berger og erikraude liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Veldig kjekt at andre har testa det allerede:). Da skal jeg straks og med en gang blande. Nå har jeg bruk for servomyces'en.

    Jeg tappa opp en festbier som var gjæra med L17 i dag, og tenker å bruke gjæren fra den til et siste lagerbrygg før sommeren. Det var jo for å prøve å bli kvitt hydrogensulfidpesten som har herja i vinter at jeg skaffa servomyces'en. En Wiener med et diskret anstrøk av amerikanske humler driver og lager seg til i bakhodet.

    Og altså uten hydrogensulfid:).
     
    YngveKL og erikraude liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg fikk akkurat tømt en Supermoss-boks nå, og den var ideell til formålet. Blandet som beskrevet ovenfor 90 gram druesukker og de 10 grammene i pakka med Servomyces, og rista godt. @Miguel Dette ser helt homogent ut, så jeg har ingen betenkeligheter med å bruke det.
     
    YngveKL liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Aha. Men, vet du hvor mye sink det er oppi der? Jeg har ikke funnet tall for sinkinnhold i servomyces.
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det jeg finner, er dette, fra datarket til produktet:
    Typical analysis of Servomyces D50 per gram:
    Percent solids 93% - 95% Zinc 50,000 - 60,000 ppm Wild Yeas t < 103 (Lysine method)Bacteria < 105 (0.01% of yeast)Mold negativeContains inactive brewer’s yeast

    Hva det tallet betyr, skjønner jeg riktignok ikke, men noen kompetente hoder klarer sikkert å gi mening til det:).

    Ellers er generelt anbefalt mengde sink mellom 0,1 og 0,3 mg/l (= ppm). Og jeg regner med at den anbefalte doseringen av Servomyces treffer midt i der. Og det skulle jeg da få om jeg tilsetter 1/2 teskje av blandinga mi til 25 liter vørter. (I praksis ligger jeg rundt 30 liter etter nedkjøling, så jeg må øke litt. (Tilsettes 10 minutter før kokeslutt.)

    edit: Tenker jeg skal foreta litt ekstremveiing med ei gammal skålvekt jeg har:).
     
  6. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    0,05-0,06 gram sink per gram Servomyces, sånn give-or-take... :)

    Eller kanskje mer forståelig 50-60 mg per gram
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Se der ja. Men selv så føler jeg at jeg kommer til å gå for den der dråpe-greia jeg linket til i en annen tråd. Føler det er enklere egentlig.

    Litt off topic. Men denne "problemstillingen" gjorde at jeg må ta opp igjen tråden som bare endte på tankestadiet om å lage vannløsninger av kalsiumforbindelser. Har lagt merke til at det kalsiumet jeg har varer jo dritlenge, men det plukker opp fuktighet hver gang jeg åpner glasset. Så jeg tror jeg har tilsatt mindre kalsium over tid, enn når pakka var "fersk".
     
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja , særlig hvis du veier. Kalsiumklorid er rimelig hygroskopisk, jeg veit ikke hvor ille gips er. Kalsiumkarbonat tror jeg ikke er noe problem. (Jeg har rimelig solid erfaring med kritt:p!) Så i alle fall kalsiumklorid tror jeg det kan være et poeng å ha i oppløsning om du skal ha det veldig nøyaktig.
     
    Einar Michelsen liker dette.
  9. Kardal

    Kardal
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvilket druesukker er det dere kjøper? Finner jo litt forskjellig på nett, og ikke alt som er det samme ser jeg :p
     
  10. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Denne fra BS :), dvs jeg har kjøpt en 5kg da

    Screenshot_20191128-185041_Chrome.jpg
     
    Kardal liker dette.

Del denne siden