Vi er to kompiser som deler kåk og interesse for øl. Vi satte med greit resultat et Coopers sett, med tilsatt Moss maltekstrakt, honning og mørk sirup til jul i fjor. På grunn av liten kapasitet på kjøkkenet mtp gryter og vasking så har vi drøyet litt før vi nå har diskutert å få satt en ny batch. Vi hadde med denne til den lokale hjemmebryggekonkurransen hvor det faktisk ble greit mottat og mange ble svært overrasket over at det faktisk var et sett som var brukt. Nok om det, til den nye produksjonen har jeg sett for meg følgende.
Målet: Julestout
Ingredienser:
2 stk Coopers stout (samme vannmengde som til ett sett)
3 glass Moss maltekstrakt
1 boks Mørk sirup (jada, man skal ikke ha det i et øl, men vi gjør som Inger Espelid. I starten er det viktigst å få til noe som smaker godt.)
mørk espresso
sjokoladepulver/kakao
Sirup fordi at det gjærer helt ut og tross alt må være bedre enn å tilsette vanlig sukker.
Maltekstrakt da det ikke gjærer helt ut og vil føre til at brygget sannsynligvis vil føles fyldigere. Dette gjelder vel også selve settet? At det ikke gjærer 100% antar jeg. Jeg har hørt anslag rundt 10-15%, men om det stemmer vet jeg ikke. Er også klar over at Moss maltekstrakt ikke er det gunstigste, men tilgjengelighet og at man enda er på forsøksstadiget med begrensede muligheter for koking/mesking fører til noen snarveier.
Så over til spørsmålene.
1. Bør vi bruke gjæren til begge settene(eller holder det med den ene pakken - noe sier meg at ordtaket "The more the merrier" stemmer for kompisene som skal gjøre jobben) og blande dem ut i destillert vann(rehydrering?) før vi tilsetter dem til vørteren?
2. Vil bruken av dobbelt sett i forhold til samme vannmengde føre til en fyldigere smak, eller kun et alkoholmessig sterkere resultat. Det er jo en fyldigere og kraftigere smak som er målet.
3. Vil det påvirke gjæringen om man tilsetter krydder og/eller kaffe?
4. Hvis vi skal tilsette krydder, eks. ingefær, kardemomme eller liknende, bør vi lage avkok/te eller slenge selve krydderiene i gjæringsdunken.
5. Vi vurderte å smelte kokesjokolade, men den vil vel bare stivne til klumper når den tilsettes vørteren og ikke smakssette noe særlig. I tillegg frykter jeg at o'boy og kakaopulver kan inneholde melkesyrebakterier. Er det noen vei utenom, sjokolademalt for å få sjokoladepreg?
6. Ved forrige brygging så brukte vi sterk kaustiksodaløsning til rengjøring av gjæringsdunk, hevert, flasker, korker, gjærlås og alt annet som skulle være i direkte kontakt med brygget etter oppvarming. Holder dette, eller må man bruke annet middel i tillegg? Kaustiksoda skulle vel drepe det meste av bakterier?
Jeg har fundert på en løsning mtp vasking av flasker, flaskene vi benytter nå er stort sett flasker som kommer fra Nøgne Ø og Inderøy Gårdsbryggeri, første runde var i fjor, slik at etiketter, lim og liknende ikke er noe problem lenger, flaskene er selvsagt grundig skyllt etter tømming, derfor skulle det være nok å få de desinfisert/vasket. Jeg lurer altså på om det ville være en god idé å eksempelvis lempe flaskene i gjæringsdunken fylle opp med godt lunket vann og tilsette kasutik soda. Hvis man så lar dette stå en time før flaskene skylles godt, vil anskaffe "jetspyler" til den jobben, og dunken spyles i dusjen -
vil da mulighetene for infeksjoner være minimale eller vil det være påkrevd med eks. klor i tillegg? Er det noe jeg IKKE slurver med så er det renholdet, jeg er fanatisk når det kommer til å ødelegge ølet på grunn av slurving med renhold, så gode tips mottas med stor takk. Jeg har sett litt rundt på forumet, men finner egentlig ingen gode, sammenfallende forklaringer.
Jeg gleder meg til å nok en gang kunne sette meg ned i sofaen, høre den herlige pshj-lyden og kunne sjenke opp egenproduserte varer. Økonomien tilsier at man ikke kan gå til innkjøp av skikkelig utstyr på nåværende tidspunkt, men jeg gleder meg til den dagen det blir aktuelt.
På forhånd tusen takk for alle tips og svar.
Målet: Julestout
Ingredienser:
2 stk Coopers stout (samme vannmengde som til ett sett)
3 glass Moss maltekstrakt
1 boks Mørk sirup (jada, man skal ikke ha det i et øl, men vi gjør som Inger Espelid. I starten er det viktigst å få til noe som smaker godt.)
mørk espresso
sjokoladepulver/kakao
Sirup fordi at det gjærer helt ut og tross alt må være bedre enn å tilsette vanlig sukker.
Maltekstrakt da det ikke gjærer helt ut og vil føre til at brygget sannsynligvis vil føles fyldigere. Dette gjelder vel også selve settet? At det ikke gjærer 100% antar jeg. Jeg har hørt anslag rundt 10-15%, men om det stemmer vet jeg ikke. Er også klar over at Moss maltekstrakt ikke er det gunstigste, men tilgjengelighet og at man enda er på forsøksstadiget med begrensede muligheter for koking/mesking fører til noen snarveier.
Så over til spørsmålene.
1. Bør vi bruke gjæren til begge settene(eller holder det med den ene pakken - noe sier meg at ordtaket "The more the merrier" stemmer for kompisene som skal gjøre jobben) og blande dem ut i destillert vann(rehydrering?) før vi tilsetter dem til vørteren?
2. Vil bruken av dobbelt sett i forhold til samme vannmengde føre til en fyldigere smak, eller kun et alkoholmessig sterkere resultat. Det er jo en fyldigere og kraftigere smak som er målet.
3. Vil det påvirke gjæringen om man tilsetter krydder og/eller kaffe?
4. Hvis vi skal tilsette krydder, eks. ingefær, kardemomme eller liknende, bør vi lage avkok/te eller slenge selve krydderiene i gjæringsdunken.
5. Vi vurderte å smelte kokesjokolade, men den vil vel bare stivne til klumper når den tilsettes vørteren og ikke smakssette noe særlig. I tillegg frykter jeg at o'boy og kakaopulver kan inneholde melkesyrebakterier. Er det noen vei utenom, sjokolademalt for å få sjokoladepreg?
6. Ved forrige brygging så brukte vi sterk kaustiksodaløsning til rengjøring av gjæringsdunk, hevert, flasker, korker, gjærlås og alt annet som skulle være i direkte kontakt med brygget etter oppvarming. Holder dette, eller må man bruke annet middel i tillegg? Kaustiksoda skulle vel drepe det meste av bakterier?
Jeg har fundert på en løsning mtp vasking av flasker, flaskene vi benytter nå er stort sett flasker som kommer fra Nøgne Ø og Inderøy Gårdsbryggeri, første runde var i fjor, slik at etiketter, lim og liknende ikke er noe problem lenger, flaskene er selvsagt grundig skyllt etter tømming, derfor skulle det være nok å få de desinfisert/vasket. Jeg lurer altså på om det ville være en god idé å eksempelvis lempe flaskene i gjæringsdunken fylle opp med godt lunket vann og tilsette kasutik soda. Hvis man så lar dette stå en time før flaskene skylles godt, vil anskaffe "jetspyler" til den jobben, og dunken spyles i dusjen -
vil da mulighetene for infeksjoner være minimale eller vil det være påkrevd med eks. klor i tillegg? Er det noe jeg IKKE slurver med så er det renholdet, jeg er fanatisk når det kommer til å ødelegge ølet på grunn av slurving med renhold, så gode tips mottas med stor takk. Jeg har sett litt rundt på forumet, men finner egentlig ingen gode, sammenfallende forklaringer.
Jeg gleder meg til å nok en gang kunne sette meg ned i sofaen, høre den herlige pshj-lyden og kunne sjenke opp egenproduserte varer. Økonomien tilsier at man ikke kan gå til innkjøp av skikkelig utstyr på nåværende tidspunkt, men jeg gleder meg til den dagen det blir aktuelt.
På forhånd tusen takk for alle tips og svar.