Hei, har akkurat satt 3 gjæringsfat på 25 liter med ny-pressede epler (discovery og idunn) har aldri satt sider før. Så tenkte å kjøre litt forskjellige prosesser på di forskjellige fatene. Men vil iallefall følge oppskriften til Hardanger siderfabrikk. Legger den ved i bunn. Setter veldig pris på tilbakemeldinger.
Så over til spørsmålet. Hvordan måler dere alkoholprosenten i sideren? Har googlet litt, men ikke funnet veldig oppklarende svar. Vet forresten ikke om tråden hører hjemme her.
" Når ein skal laga sin eigen sider, så er det viktig å vera nøyen på fleire ting " ;
- Bruk råsaft av nypressa eple.
- Safta skal vera laga av modne eple med god indre kvalitet. Grøne, umodna eple skal ikkje brukast.
- Plasser dunken i eit mørkt rom med stabil temperatur på 8 10 grader. Det er betre med for låg temperatur enn for høg.
Ved for høg temperatur er det større sjanse for at det oppstår feilgjæring og at sideren kan verte øydelagd.
- Eplesaft har svært lett for å gjæra. Bruk helst naturleg gjæring.
- Etter 1-2 veker kan du tilsetje sukker. 1 1,5 kg sukker pr. 10 liter er høveleg.
Rør ut sukkeret i litt lunka (ikkje varm) eplesaft (eventuelt litt vatn) og tøm det på dunken.
Fordel sukkeret i 2 omgangar, etter 4-6 veker kan du ha i resten av sukkeret.
- Bruk gjærlås
- Når det er slutta å bobla i gjærlåsen , tapp om sideren .
- La sideren stå å klarne seg. - Normalt vil det gå 7-12 månader før sideren er ferdig.
- HUGS: Oksygen er sideren sin verste fiende. Bruk gjærlås og ikkje opna korken meir enn høgst nødvendig.
- Når sideren er klarna og ferdig til bruk, tapp den på flasker.
- Oppbevar den mørkt og kjølig.
Kjelde: Nils Lekve, Hardanger Frukt og Siderfabrikk, Ulvik"
Så over til spørsmålet. Hvordan måler dere alkoholprosenten i sideren? Har googlet litt, men ikke funnet veldig oppklarende svar. Vet forresten ikke om tråden hører hjemme her.
" Når ein skal laga sin eigen sider, så er det viktig å vera nøyen på fleire ting " ;
- Bruk råsaft av nypressa eple.
- Safta skal vera laga av modne eple med god indre kvalitet. Grøne, umodna eple skal ikkje brukast.
- Plasser dunken i eit mørkt rom med stabil temperatur på 8 10 grader. Det er betre med for låg temperatur enn for høg.
Ved for høg temperatur er det større sjanse for at det oppstår feilgjæring og at sideren kan verte øydelagd.
- Eplesaft har svært lett for å gjæra. Bruk helst naturleg gjæring.
- Etter 1-2 veker kan du tilsetje sukker. 1 1,5 kg sukker pr. 10 liter er høveleg.
Rør ut sukkeret i litt lunka (ikkje varm) eplesaft (eventuelt litt vatn) og tøm det på dunken.
Fordel sukkeret i 2 omgangar, etter 4-6 veker kan du ha i resten av sukkeret.
- Bruk gjærlås
- Når det er slutta å bobla i gjærlåsen , tapp om sideren .
- La sideren stå å klarne seg. - Normalt vil det gå 7-12 månader før sideren er ferdig.
- HUGS: Oksygen er sideren sin verste fiende. Bruk gjærlås og ikkje opna korken meir enn høgst nødvendig.
- Når sideren er klarna og ferdig til bruk, tapp den på flasker.
- Oppbevar den mørkt og kjølig.
Kjelde: Nils Lekve, Hardanger Frukt og Siderfabrikk, Ulvik"
Sist redigert: