When to Add Zinc
•
Chilled wort (preferred)
• Inline after wort chiller
• Directly into the fermentor
• Diluted with water and added directly to yeast
• Must be done immediately before pitching
• Hot wort
• Into the kettle
• Much of the zinc will be bound up in trub
• Less effective, less desirable
Kilde:
https://bsgcraftbrewing.com/wp-content/uploads/2021/11/ZincInFermentation.pdf
"Much of the zinc" er tolkbart, så klart. White sa at omtrent alt blei bundet til bunnfallet, om jeg ikke husker feil, og jeg har sett en studie som også viste det, men som jeg ikke finner nå. Men jeg har også sett referat av forsøk som viser at mye blir igjen, men det var ganske gammelt.
Svaret som
@Steinar Tegneby fikk fra Wyeast bekrefter vel at det er liten vits i å tilsette det i kok - men jeg synes det svaret virker litt underlig. Det er da sjølmotsigende, er det ikke?
Jeg fant også en studie som viste at gjæren kan nyttiggjøre seg sink som er bundet til bunnfallet - men da må jo bunnfallet med. Det kan muiligens forklare hvorfor det å ta med bunnfallet kan ha positive følger - som klarere øl - til tross for at det generelt sies å ikke være så bra?