Tvert i mot
. Det er sånn det skal være. Skummet betyr (som regel) at det stadig foregår nokså aktiv gjæring. (Har ploppinga stilnet?) Etter ei uke, er den fasen (som regel) over - og når du skal tørrhumle, er det bra. Det gjør ellers ikke noe om du venter litt med tørrhumlinga, heller. Ideell tid å ha humla liggende i ølet, er 5 dager - skjønt det er ingen lov som sier at du ikke kan ha den liggende der kortere eller lengre. Men for lenge, og du får fort grassmak.
Jeg vet jo ikke hva slags planer du har. Tre uker i gjæringskaret er ikke noe problem, og hvis det fremdeles plopper en del, ville jeg ventet litt. Har det stilnet, er det bare å sette i gang.
Problemet er at når du først har slengt i humla, bør du flaske innen en viss tid. Og da skal du helst vite at ølet er ferdig utgjæret når den tida er gått. Så ta en hydrometeravlesning før du setter i gang, for sikkerhets skyld. Du bør være ganske nær forventet FG.
(Plopping er ikke noen pålitelig indikator, kommer kanskje noen til å fortelle deg, og det stemmer for så vidt. Men som regel er den det, i alle fall hvis det plopper, eller har ploppet. Manglende plopping kan skyldes at det er en liten lekkasje. Lokket sitter kanskje ikke ordentlig på, eller pakningen rundt gjærlåsen kan være litt slakk. Og det kan ploppe uten at det gjærer noe særlig hvis du nettopp har satt opp temperaturen, eller har flyttet dunken, og ristet litt på den underveis.)