Finn Berger
Moderator
Jeg får vel prøve dette en dag , og vi har vel alle en tendens til å repetere oss selv her inne (det var ikke ment sånn fra min side, tror tom at jeg har referert til dette i en post en gang ). Jeg får nå ganske konsistente OG målinger på mine brygg (+/- 1 poeng), så om jeg får en endring i utbytte på mitt system er jo lett for meg å se. Måler alltid SG både under mesking, før skylling, etter skylling og etter kok selvsagt. Så basert på det jeg har lært av dette kan jeg f.eks lett endre på mesketiden for å ende opp med korrekt OG. Så i praksis bruker jeg en estimert "meskeSG" på å treffe korrekt OG. Men nå sporet jeg vel helt av tråden …
Vel, det er jo din tråd .
Summen av erfaringene mine med mesking på mange steg og med lang mesketid er at jeg kan tyne ut et høyere utbytte på den måten - men ølet blir dårligere av det. Så nå bruker jeg to steg - sakkarifikasjon og dekstrinasjon - og prøver å kutte det første så tidlig som mulig, dvs. litt før det er full konversjon der. Teori: det gir bedre fylde/kropp.
Så får vi se.