Smaksform

Har en "dårlig" smaksdag i dag. Sitter med en schwarzbier som ikke smaker som den pleier. Og det som mangler, er den vesle sødmesnerten som runder av ølet.

Lurer på om det er det det dreier seg om når smaksløkene ikke er i form? Altså at jeg ikke fanger opp sødmen i ølet, og dermed blir det det bitre/skarpe som får råde grunnen aleine.

Oftes når jeg opplever det er det mest sannsynlig det skyldes noe annet jeg har spist eller drukket
Du bruker også flasker. Kan det da også være en liten variasjon på noen av flaskene. Litt bitrere /skarpere høres ut som det er noe som kan ha skjedd i flaska
 
Oftes når jeg opplever det er det mest sannsynlig det skyldes noe annet jeg har spist eller drukket
Du bruker også flasker. Kan det da også være en liten variasjon på noen av flaskene. Litt bitrere /skarpere høres ut som det er noe som kan ha skjedd i flaska
Nei, flaskene er nok like. Når det er sånn, rammer det alt øl.
 
Som jeg har nevnt før, alder spiller nok inn, det går nedover med lukt- og smakssansen etter 50 årsalderen og vil variere mer fra dag til dag. Vi vet jo at sanser som syn og hørsel svekkes, så hvorfor skulle det var annerledes med de andre sansene?

 
Som jeg har nevnt før, alder spiller nok inn, det går nedover med lukt- og smakssansen etter 50 årsalderen og vil variere mer fra dag til dag. Vi vet jo at sanser som syn og hørsel svekkes, så hvorfor skulle det var annerledes med de andre sansene?

Hørte nettopp på den siste beersmithpodcasten. Gjest var Randy Mosher, som har jobba de siste fire åra med ei bok om "Your Tasting Brain" som kommer snart. Han mente at det først var ved ca 80 at det virkelig begynte å gå nedover. Han er 70 nå, og mener han er fullt på høyden med yngre trenede smakere. Men han sier også at trening er viktig - og det er det uansett alder.

Men artikkelen du linka til, var veldig interessant - og står kanskje ikke i motsetning til det Mosher sier. Det er jo et utall faktorer som virker over tid, og det var uklart i hvilken grad aldring aleine svekker lukt- og smaksevnen. Og her vektlegges det også at du kan holde disse evnene ved like gjennom trening.
 
Sist redigert:
Hørte nettopp på den siste beersmithpodcasten. Gjest var Randy Mosher, som har jobba de siste fire åra med ei bok om "Your Tasting Brain" som kommer snart. Han mente at det først var ved ca 80 at det virkelig begynte å gå nedover. Han er 70 nå, og mener han er fullt på høyden med yngre trenede smakere. Men han sier også at trening er viktig - og det er det uansett alder.
Ja, det står noen tips i artikkelen om hvordan man kan trene opp eller vedlikeholde luktesansen og dermed også smakssansen.
 
Det er jo et utall faktorer som virker over tid, og det var uklart i hvilken grad aldring aleine svekker lukt- og smaksevnen.
Ja, men hvis en kan utelukke sykdom, bruk av medikamenter, røyking, miljøgifter og luftforurensing er det ikke mye annet enn aldring å skylde på ;)
 
Ja, men hvis en kan utelukke sykdom, bruk av medikamenter, røyking, miljøgifter og luftforurensing er det ikke mye annet enn aldring å skylde på ;)
Nei, hvis du etter å ha levd et rent og plettfritt liv i forhold til disse faktorene og likevel opplever utforbakke etter fylte 50, er det vel aldring det er snakk om. Men det er et hvis der:).
 
Jeg har en porter stående. Den smakte, som planlagt, mye sjokolade for et halvår siden. Så forsvant sjokoladesmaken helt. Forrige uke var den også helt borte. I dag, etter en svinefiletmiddag var den tilbake.
Vi blir nok sterkt påvirket av hva vi spiser og drikker. Spørsmålet blir hva vi kan gjøre for å få ølet vårt til å smake optimalt.
Kanskje blir baconsvor og sjokoladeporter en høydare her i huset framover?
 
Jeg har en porter stående. Den smakte, som planlagt, mye sjokolade for et halvår siden. Så forsvant sjokoladesmaken helt. Forrige uke var den også helt borte. I dag, etter en svinefiletmiddag var den tilbake.
Vi blir nok sterkt påvirket av hva vi spiser og drikker. Spørsmålet blir hva vi kan gjøre for å få ølet vårt til å smake optimalt.
Kanskje blir baconsvor og sjokoladeporter en høydare her i huset framover?
Dette tegner dårlig for norske svin:).

Det jeg har god erfaring med, er å drikke en del vann i forkant
 
Jeg drikker i grunn en del vann, og det smaker godt. Kanskje derfor jeg ikke drikker så mye pils, men da smaker også det sterke ølet desto bedre
Har ikke tenkt så mye på det, men kanskje derfor jeg brygger en del sterkt øl vil noen mene
 
Jeg drikker i grunn en del vann, og det smaker godt. Kanskje derfor jeg ikke drikker så mye pils, men da smaker også det sterke ølet desto bedre
Har ikke tenkt så mye på det, men kanskje derfor jeg brygger en del sterkt øl vil noen mene
Så ved å drikke mindre vann kunne du kutte ned på alkoholforbruket;)?
 
Tilbake
Topp