Sommer PA/IPA med citra-humle

Hei,

Jeg driver og setter opp en oppskrift på en frisk, og lett pale/IPA med humle av sitrus-preg.

1) Hvor mye citra-humle burde jeg bruke for å finne riktig smak og aroma?
2) Hvilken humle er fin å kombinere smak/aroma med citra? Først tenkte jeg cascade men nå heller jeg mer over på centennial.

Oppskrift (50 L batch BB60):
11,7 kg pale malt
1,3 kg vienna

Mesk 62 C i 60 min
Utmesk 78 C i 15 min

Humle:
60 min Magnum 50 g
15 min Citra 60 g
15 min Centennial/cascade 60 g
Tørrhumling:
Citra 30 g
Centennial/cascade 30 g

Gjær: Safale S-04

IBU: 52
ABV: 6,6%
Har også i Protafloc og clarex. Evt. dekstrose hvis vi skal ha opp ABV.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg ville flytta halvparten av 15-minutterstilsettningen til kokeslutt/whirlpool for å få mer vekt på aroma. Ellers virker da det der fornuftig.

Citra og cascade fungerer vakkert sammen. Kinn kjører den kombinasjonen i Skoddehav, hvis det kan være en referanse.
 
Jeg ville flytta halvparten av 15-minutterstilsettningen til kokeslutt/whirlpool for å få mer vekt på aroma. Ellers virker da det der fornuftig.

Citra og cascade fungerer vakkert sammen. Kinn kjører den kombinasjonen i Skoddehav, hvis det kan være en referanse.

Skoddehav ja. Takk for tips, jeg får smake på den.
 
Ja denne ble drikkenes, den her. Men kunne nok hatt enda mer humle. Dessverre så ble det litt for varmt under første gjæringsdag (26++ grader), så det ble noe ester-lukter i bare den ene gjæringsdunken (2x25 L). Så vi tenkte å brygge denne på nytt men da doble mengden av humle på slutten.

Hvor eller når bør man tilsette mer humle for å bidra til smak? Slik jeg har forstått det så vil humletilsats i løpet av de siste 15-20 min bidra til smak og tørrhumling vil bidra til lukt.

Ser også noen oppskrifter benytter seg av humletilsats ved flame out og evt. whirlpool. Hva er forskjellen og hvorfor gjøres dette?
Kan nevne at vi brygger med BB60 og kjøler med vanlig kjølespiral ned til 20 grader på ca. 15-20 min og lar brygget stå i 30-60 min før vi tapper over til gjæringskar.
 
Tørrhumle bidrar til både smak og aroma. Begge deler ifht kokehumle blir mer friskere, særlig bidraget fra Citra da denne humla har en drivende olje som ikke overlever koking og til nød fermentering. Tilsett Citra etter at dere har passert 60C under nedkjøling og bruk den flittig som tørrhumle, da blir det mye friskere ifht første oppskriften.
 

Mortenpip

Norbrygg-medlem
dette ble en frisk APA, desverre tomt nå.. skal brygges igjen

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 56.23 l
Post Boil Volume: 48.66 l
Batch Size (fermenter): 43.00 l
Bottling Volume: 40.16 l
Estimated OG: 1.049 SG
Estimated Color: 15.3 EBC
Estimated IBU: 38.7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 69.00 %
Est Mash Efficiency: 75.1 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
9.00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (7.0 EBC) Grain 1 90.0 %
0.50 kg Munich Malt (25.0 EBC) Grain 2 5.0 %
0.30 kg Caramel/Crystal Malt (75.0 EBC) Grain 3 3.0 %
0.20 kg Caramel/Crystal Malt (120.0 EBC) Grain 4 2.0 %
20.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 60.0 min Hop 5 8.3 IBUs
20.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 30.0 min Hop 6 6.4 IBUs
20.00 g Mosaic [13.40 %] - Boil 30.0 min Hop 7 12.1 IBUs
20.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 15.0 min Hop 8 4.1 IBUs
20.00 g Mosaic [13.40 %] - Boil 15.0 min Hop 9 7.8 IBUs
40.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 0.0 min Hop 10 0.0 IBUs
40.00 g Mosaic [13.40 %] - Boil 0.0 min Hop 11 0.0 IBUs
4.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 12 -
100.00 g Cascade [7.10 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 13 0.0 IBUs
100.00 g Mosaic [13.40 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 14 0.0 IBUs


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 10.00 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 29.87 l of water at 75.5 C 68.0 C 60 min
Mash Out Add 0.00 l of water and heat to 77.0 C over 10 mi 77.0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 40.16 l water at 75.6 C
Notes:
------
 
Vi tenkte å prøve å humle denne APA-en med whirlpool humling/hop bursting (hva er forskjell?).

Jeg leser også at man får en del IBU fra humling etter flame out, og dette ser jeg blir kalkulert i Beersmith hvis man velger whirlpool/steep. Hvilken tid skal man legge inn i "steep time"? Tiden fra man tilsetter humla til man har kjølt ned til 20 C ?

Må man røre i rundt (lage whirlpool) mens humla står og trekker? Hvis ja, hvorfor og hvor lenge?

Jeg ser også at man kan unngå å legge til bitterhet hvis man tilsetter all humla under 70-80 grader C, stemmer dette?

Jeg lurer litt på dette sånn i forhold til hvordan dette blir i praksis med en BB60 3.gen. Vi pleier å kjøle ned etter kokeslutt og deretter la brygget stå i en stund for å la thrub/grums legge seg i bunn.
 
Topp