1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Sommer PA/IPA med citra-humle

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av bigp, 26 Mai 2016.

  1. bigp

    bigp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,

    Jeg driver og setter opp en oppskrift på en frisk, og lett pale/IPA med humle av sitrus-preg.

    1) Hvor mye citra-humle burde jeg bruke for å finne riktig smak og aroma?
    2) Hvilken humle er fin å kombinere smak/aroma med citra? Først tenkte jeg cascade men nå heller jeg mer over på centennial.

    Oppskrift (50 L batch BB60):
    11,7 kg pale malt
    1,3 kg vienna

    Mesk 62 C i 60 min
    Utmesk 78 C i 15 min

    Humle:
    60 min Magnum 50 g
    15 min Citra 60 g
    15 min Centennial/cascade 60 g
    Tørrhumling:
    Citra 30 g
    Centennial/cascade 30 g

    Gjær: Safale S-04

    IBU: 52
    ABV: 6,6%
    Har også i Protafloc og clarex. Evt. dekstrose hvis vi skal ha opp ABV.
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg ville flytta halvparten av 15-minutterstilsettningen til kokeslutt/whirlpool for å få mer vekt på aroma. Ellers virker da det der fornuftig.

    Citra og cascade fungerer vakkert sammen. Kinn kjører den kombinasjonen i Skoddehav, hvis det kan være en referanse.
     
  3. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  4. bigp

    bigp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skoddehav ja. Takk for tips, jeg får smake på den.
     
  5. bigp

    bigp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja denne ble drikkenes, den her. Men kunne nok hatt enda mer humle. Dessverre så ble det litt for varmt under første gjæringsdag (26++ grader), så det ble noe ester-lukter i bare den ene gjæringsdunken (2x25 L). Så vi tenkte å brygge denne på nytt men da doble mengden av humle på slutten.

    Hvor eller når bør man tilsette mer humle for å bidra til smak? Slik jeg har forstått det så vil humletilsats i løpet av de siste 15-20 min bidra til smak og tørrhumling vil bidra til lukt.

    Ser også noen oppskrifter benytter seg av humletilsats ved flame out og evt. whirlpool. Hva er forskjellen og hvorfor gjøres dette?
    Kan nevne at vi brygger med BB60 og kjøler med vanlig kjølespiral ned til 20 grader på ca. 15-20 min og lar brygget stå i 30-60 min før vi tapper over til gjæringskar.
     
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Tørrhumle bidrar til både smak og aroma. Begge deler ifht kokehumle blir mer friskere, særlig bidraget fra Citra da denne humla har en drivende olje som ikke overlever koking og til nød fermentering. Tilsett Citra etter at dere har passert 60C under nedkjøling og bruk den flittig som tørrhumle, da blir det mye friskere ifht første oppskriften.
     
    Finn Berger liker dette.
  7. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    dette ble en frisk APA, desverre tomt nå.. skal brygges igjen

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Boil Size: 56.23 l
    Post Boil Volume: 48.66 l
    Batch Size (fermenter): 43.00 l
    Bottling Volume: 40.16 l
    Estimated OG: 1.049 SG
    Estimated Color: 15.3 EBC
    Estimated IBU: 38.7 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 69.00 %
    Est Mash Efficiency: 75.1 %
    Boil Time: 60 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amt Name Type # %/IBU
    9.00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (7.0 EBC) Grain 1 90.0 %
    0.50 kg Munich Malt (25.0 EBC) Grain 2 5.0 %
    0.30 kg Caramel/Crystal Malt (75.0 EBC) Grain 3 3.0 %
    0.20 kg Caramel/Crystal Malt (120.0 EBC) Grain 4 2.0 %
    20.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 60.0 min Hop 5 8.3 IBUs
    20.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 30.0 min Hop 6 6.4 IBUs
    20.00 g Mosaic [13.40 %] - Boil 30.0 min Hop 7 12.1 IBUs
    20.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 15.0 min Hop 8 4.1 IBUs
    20.00 g Mosaic [13.40 %] - Boil 15.0 min Hop 9 7.8 IBUs
    40.00 g Cascade [7.10 %] - Boil 0.0 min Hop 10 0.0 IBUs
    40.00 g Mosaic [13.40 %] - Boil 0.0 min Hop 11 0.0 IBUs
    4.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 12 -
    100.00 g Cascade [7.10 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 13 0.0 IBUs
    100.00 g Mosaic [13.40 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 14 0.0 IBUs


    Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
    Total Grain Weight: 10.00 kg
    ----------------------------
    Name Description Step Temperat Step Time
    Saccharification Add 29.87 l of water at 75.5 C 68.0 C 60 min
    Mash Out Add 0.00 l of water and heat to 77.0 C over 10 mi 77.0 C 10 min

    Sparge: Fly sparge with 40.16 l water at 75.6 C
    Notes:
    ------
     
    Finn Berger liker dette.
  8. bigp

    bigp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vi tenkte å prøve å humle denne APA-en med whirlpool humling/hop bursting (hva er forskjell?).

    Jeg leser også at man får en del IBU fra humling etter flame out, og dette ser jeg blir kalkulert i Beersmith hvis man velger whirlpool/steep. Hvilken tid skal man legge inn i "steep time"? Tiden fra man tilsetter humla til man har kjølt ned til 20 C ?

    Må man røre i rundt (lage whirlpool) mens humla står og trekker? Hvis ja, hvorfor og hvor lenge?

    Jeg ser også at man kan unngå å legge til bitterhet hvis man tilsetter all humla under 70-80 grader C, stemmer dette?

    Jeg lurer litt på dette sånn i forhold til hvordan dette blir i praksis med en BB60 3.gen. Vi pleier å kjøle ned etter kokeslutt og deretter la brygget stå i en stund for å la thrub/grums legge seg i bunn.
     

Del denne siden