Spedel Braumeister Plus 20 liter

Tenker vi kan ha en egen tråd for denne maskinen, hvor vi kan dele erfaringer og metoder, samt stille alle mulige spørsmål.
 
Fikk beskjed om levering 22. Feb hos bryggselv og uke 7 -8 hos petite. Ikke noe av dette var 100% sikkert.. Håper det ikke blir for forsinket ettersom jeg har solgt den gamle koker'n
 
Jeg er helt ny når det kommer til Speidel brygging, har heller aldri brygget med malt-rør tidligere. Bakgrunnen min er BeerBrew 60 m/falsk bunn. Under skal jeg liste opp hvordan jeg ser for meg å brygge med Speidel Plus 20:

Korriger meg gjerne, og jeg setter pris på om folk svarer litt på spørsmålene som dukker opp under..

Vann til mesk:
Først tilsettes det 23 liter vann til mesk og dette varmes opp til litt over ønsket mesketemperatur (finnes formler for dette)

Har forstått det slik på Speidel at man alltid skal bruke 23 liter i det store maltrøret, uavhengig av maltmengde. Eller betyr det at man alltid skal ta batchvolumet + 3 liter? Noen brukere på forumet har nevnt at de alltid tilsetter 25 og 27 liter til mesk (ikke 23).

Med tanke på bakgrunnen min med BB60 er dette med vannmengde merkelig og nytt. Der bruker man denne formelen (ca 2,5 liter pr kg. malt + volum under falsk bunn). Kan noen forklare litt mer hvorfor dette er så "enkelt" på Speidel? Sammenlignet med formelen til BB60 hadde det blitt disse vannmengdene ved full speidel: 6,0kg x 2,5 = 15,0 liter + trub

Mesking:
Programmere mesking. Eks: 65 min på 66 grader etterfulgt med 10 min på 78 grader. Minimum 4,5 og maksimum 6,0kg på stort malt-rør. Pumpen er aktiv under hele meskeprosessen.

Sett bort fra selve programmeringen og mer kunnskap rundt stegmeskin, så er det vel ikke så mye å lure på her(?).

Skylling:
Heiser opp maltrøret og lar det renne fra seg. Etter at det har runnet fra seg tilsetter man 10% av batchvolumet (2 liter til 20 liter batcher) og lar dette også renne fra seg. Etter 30 minutter med skylling starter man kokingen.

Her har jeg veldig usikker! Det virker veldig lite med kun 2 liter til skylling i mitt hode. I dette tilfellet har vi en total vannmengde på 25 liter - trub, damp under kok og vann som forsvinner i malten. Noen som kan forklare eller bekrefte mer rundt denne prosessen?

Koking:
Programmere koking på 102 grader og koke i 70-90 minutter, avhengig av malttype og program. Tilsette humler og diverse som normalt.

Kjøling:
Kjøle i løpet av 20-30 minutter med kjølekappe og pumpe i sving. Tappe av med litt humlerester, evt vente 20-30 minutter ekstra og la alt grumset falle til bunnen.

Har lest at pumpen ikke starter før temperaturen har sunket til en gitt temperatur, stemmer dette?
 
Sist redigert:

E.Brekke

Norbrygg-medlem
Ikke varm opp vannet til over ønsket mesketemp. Har aldri opplevd at temp har sunket selv ved 13kg malt i røret. Skylling: skyll til du oppnår ønsket SG. Koker alltid 90 min selv om det stengt tatt ikke er nødvendig. Pumper starter ved 85 grader. Hvis du venter ca. 1/2 time etter nedkjøling før du tapper og du har brukt protafloc, vil det meste av proteiner og humle ha bunnfalt.
 

Kittelsen

Norbrygg-medlem
Ohooo!! Fikk mail fra Bryggselv om at min Nye Speidel plus er klar til henting!! Gleder seg ja!!
 
Skal hente min på posten i dag, tenker å få til et brygg kanskje allerede i kveld, eller i morgen, mens familien enda er bortreist. De er tilbake sent søndag kveld, så i teorien kan jeg klare å få kjørt et par brygg før den tid.
 
Skal hente min på posten i dag, tenker å få til et brygg kanskje allerede i kveld, eller i morgen, mens familien enda er bortreist. De er tilbake sent søndag kveld, så i teorien kan jeg klare å få kjørt et par brygg før den tid.
Når bestilte du din?

Sent fra min SM-G925F via Tapatalk
 
Da er jeg i gang med jomfrubrygget på nye Speidel Plus 20L. Jeg har i 4 år brygget på en Speidel 50L og har god kjennskap til Speidel så jeg droppet å lese bruksanvisningen. Jeg bare monterte kranen, støttebena på maltrøret, kjørte igjennom med varmt og kaldt vann før jeg startet opp med jomfrubrygget, en IPA.

På designet ser jeg umiddelbart at de har endret på lokket på en sånn måte at det burde ikke dryppe slik som på den gamle modellen. Bra. Jeg bruker lokket frem til det er tid for oppvarmin mot koking, da setter jeg på den rustfrie hatten og leder dampen ut vinduet. Tar av igjen hatten og legger på lokket når kjølingen er godt i gang.

Første en må gjøre er å gå gjennom settings, den kommer med default tysk. Endret til engelsk, korrigerte tidsinstillingene. Du må også velge pornolysfargen fra et utvalg av farger. Wifi oppsett var ikke aktuelt da jeg ikke har wifimodul. Venter med denne til det blir adskillig bedre funksjonalitet, den er ikke imponerende nå.

Det var rimelig enkelt rett frem å legge til oppskrift via panelet og velge oppskriften du ville brygge.

Fyll i vann, start, vent på mashin.... to be continued...

Update:
- Speidel har oppgradert standardkranen til en med adskillig bedre flow. Virker som en bra krane.
- Speidel har ikke oppdatert bruksanvisningene for Plus modellen. Jeg lurte litt på hva som var optimalt av vann inn/ut på kjølekappen, men fant ikke noe info relatert til dette hverken i medfølgende brosjyrer eller på nettsidene til Speidel, det var bare samme gamle infoen fra forrige modell.
- Nye lokket drypper ikke, nice.
- Brukt 6kg malt i dag. Målte SG 1.053 før kok med refraktometer, tok en dobbelsjekk med økselvekten også, samme resultat, som jeg syntes er ganske bra. Skyller med 7L vann. Fikk 24L på fastfermenten min med OG 1.058
- Selve stangen i midten har også fått en liten men fin endring. Den overste cm av stangen har litt tynnere diameter. Når en skrur opp vingemutteren så løsner den mens den fremdeles er nedpå stangen, og du trenger ikke bekymre deg for å miste den når du skrur den av.
- Det virker som det er litt dårlig trykk gjennom de to påmonterte koblingene for kjølingen. Jeg bruker samme slange som jeg brukte til spiralkjøleren til speidel 50L, og trykket på vannet ut i vasken er mye lavere nå, kanskje halvparten. Kanskje en kan gjøre noe her men tviler da jeg tror det er hurtigkoblingene på speidelen som struper flowen
- Vaskingen er betydelig enklere og omtrent uten løfting, jeg snur den på hodet når jeg er ferdig med vaskingen. Veldig bra.


Diverse tidsbruk:
- Oppvarming fra 8 til 66'C : 30 min
- Oppvarming fra 66 til 77'C : 28min
- Oppvarming fra 77 til kok : 33 min
- Kjøling til 20'C : 28min
- Start bryggedagen 17.00
- Slutt inkludert vask og rydding 22.30
 

Vedlegg

  • 20170203_160815449_iOS.jpg
    20170203_160815449_iOS.jpg
    152,4 KB · Sett: 401
  • 20170203_160826942_iOS.jpg
    20170203_160826942_iOS.jpg
    192,7 KB · Sett: 387
  • 20170203_160841557_iOS.jpg
    20170203_160841557_iOS.jpg
    132,2 KB · Sett: 400
  • 20170203_160854550_iOS.jpg
    20170203_160854550_iOS.jpg
    210,1 KB · Sett: 394
  • 20170203_183410208_iOS.jpg
    20170203_183410208_iOS.jpg
    267,4 KB · Sett: 381
  • 20170203_200103939_iOS.jpg
    20170203_200103939_iOS.jpg
    186,1 KB · Sett: 362
  • 20170203_200132479_iOS.jpg
    20170203_200132479_iOS.jpg
    159,4 KB · Sett: 418
Sist redigert:
Da er jeg i gang med jomfrubrygget på nye Speidel Plus 20L. Jeg har i 4 år brygget på en Speidel 50L og har god kjennskap til Speidel så jeg droppet å lese bruksanvisningen. Jeg bare monterte kranen, støttebena på maltrøret, kjørte igjennom med varmt og kaldt vann før jeg startet opp med jomfrubrygget, en IPA.

På designet ser jeg umiddelbart at de har endret på lokket på en sånn måte at det burde ikke dryppe slik som på den gamle modellen. Bra. Jeg bruker lokket frem til det er tid for oppvarmin mot koking, da setter jeg på den rustfrie hatten og leder dampen ut vinduet. Tar av igjen hatten og legger på lokket når kjølingen er godt i gang.

Første en må gjøre er å gå gjennom settings, den kommer med default tysk. Endret til engelsk, korrigerte tidsinstillingene. Du må også velge pornolysfargen fra et utvalg av farger. Wifi oppsett var ikke aktuelt da jeg ikke har wifimodul. Venter med denne til det blir adskillig bedre funksjonalitet, den er ikke imponerende nå.

Det var rimelig enkelt rett frem å legge til oppskrift via panelet og velge oppskriften du ville brygge.

Fyll i vann, start, vent på mashin.... to be continued...
Snakk om effektivitet fra hentemelding til første brygg;)"tommel opp"

Blir nesten litt feil å si det om en stålgryte, men det der er rene pornobildene! Blir kjekt å følge resten av bryggekvelden, så håper du legger ut flere bilder og beskrivelse av bryggeopplevelsen :) Kjenner at jeg nå gleder meg som en unge på julekvelden :D
 
Topp