Søker tips og råd for å ta lærdom til neste bryggeseanse av tilsvarende øl.
Brygger på en Speidel (20 ltr), og maltbestilling ble gjort med spesifikasjon om knust malt for nettopp Speidel. Oppskriften er et Viltøl/juleøl (sterk spesialøl) hentet fra "Fra hånd til munn". Oppskriften er satt opp for 25 ltr sluttvolum, og ble ikke skalert.
*** Oppskrift ***
5960 gr Malt (mesking 66 gr i 60 min)
- 3000 g Weyermann Munich II
- 2300 g Lager
- 300 g Castle Malting Wheat
- 300 g Weyermann Caraaroma
- 60 g Svartmalt
Humle/krydder (koketid 70 min)
- 20 g Chinook i 70 min
- 2 g enebær / 1.5 g nellik / 4 g ingefær i 15 min
- 40 g Fuggle i 5 min
- 40 g Fuggle rett før avkjøling
OG 1075
FG 1020
****************
Iht Beersmith skulle denne oppskrifta gitt nettopp 1075 på 80% effektivitet.
Startet med et startvolum på 23 ltr. Mesking ble utført iht plan (maltmengden blir jo da "maks" ift hva Speidelen er satt opp for), og mesking ble utført uten lokk (om dette har noen betydning). Stoppet prosessen 4 ganger ila 60 min for å røre i malten / bryte opp evt kanaler. Etter endt mesking ble +/- 5.5 ltr skyllevann ved +/- 74 gr benyttet (uten å ta ut noe av malten underveis i skyllingen).
Oppkok ble utført, og kokeprosessen ble utført iht plan (uten tildekning med lokk). Avkjølte vørter til 20 grader før overføring til gjæringskar. Sto da igjen med 19 ltr vørter med OG på 1054, altså 20 punkter under det som var forespeilet i oppskrifta.
Bare for å ta videre prosess også, så ble 2 pakker Nottingham (rehydrert) pitchet inn, og gjæring ble utført ved 22 gr i 2 uker. FG målt til 1012.
Noen klare "feil" som er gjort mtp lav OG? I ettertid er det jo klart av maltmengden burde vært skalert ned, men likevel er jo 20 punkter et veldig stort avvik...
Brygger på en Speidel (20 ltr), og maltbestilling ble gjort med spesifikasjon om knust malt for nettopp Speidel. Oppskriften er et Viltøl/juleøl (sterk spesialøl) hentet fra "Fra hånd til munn". Oppskriften er satt opp for 25 ltr sluttvolum, og ble ikke skalert.
*** Oppskrift ***
5960 gr Malt (mesking 66 gr i 60 min)
- 3000 g Weyermann Munich II
- 2300 g Lager
- 300 g Castle Malting Wheat
- 300 g Weyermann Caraaroma
- 60 g Svartmalt
Humle/krydder (koketid 70 min)
- 20 g Chinook i 70 min
- 2 g enebær / 1.5 g nellik / 4 g ingefær i 15 min
- 40 g Fuggle i 5 min
- 40 g Fuggle rett før avkjøling
OG 1075
FG 1020
****************
Iht Beersmith skulle denne oppskrifta gitt nettopp 1075 på 80% effektivitet.
Startet med et startvolum på 23 ltr. Mesking ble utført iht plan (maltmengden blir jo da "maks" ift hva Speidelen er satt opp for), og mesking ble utført uten lokk (om dette har noen betydning). Stoppet prosessen 4 ganger ila 60 min for å røre i malten / bryte opp evt kanaler. Etter endt mesking ble +/- 5.5 ltr skyllevann ved +/- 74 gr benyttet (uten å ta ut noe av malten underveis i skyllingen).
Oppkok ble utført, og kokeprosessen ble utført iht plan (uten tildekning med lokk). Avkjølte vørter til 20 grader før overføring til gjæringskar. Sto da igjen med 19 ltr vørter med OG på 1054, altså 20 punkter under det som var forespeilet i oppskrifta.
Bare for å ta videre prosess også, så ble 2 pakker Nottingham (rehydrert) pitchet inn, og gjæring ble utført ved 22 gr i 2 uker. FG målt til 1012.
Noen klare "feil" som er gjort mtp lav OG? I ettertid er det jo klart av maltmengden burde vært skalert ned, men likevel er jo 20 punkter et veldig stort avvik...