Spørsmål ang. gjæring Farmhouse/Saison

Geironimo

Norbrygg-medlem
Hei,

Jeg er i ferd med å sette i gang å lære meg noe nytt, nemlig Saison/Farmhouse, og har i den forbindelse kjøpt inn råvarer til dette.
Gjæren jeg har valgt var litt utifra det som var tilgjengelig på Bryggselv, men det endte på to rør med WLP565 og to rør med WLP650.

Det blir 50 liters batch, og i utgangspunktet tenkte jeg å dele dette på to gjæringskar og bruke WLP565 på det ene og WLP650 på det andre, for å merke forskjellen.

Så blir jeg sittende å lese litt da, og ser at det er flere som anbefaler å bruke WLP650 etter at en Saisongjær har begynt å roe seg ned i et kar.

Dette kan jeg i utgangspunktet ikke så mye om, men er jeg mer tjent på å bruke WLP565 (dog med startere) i hver av dunkene, og fylle etter med WLP650 etter at det avtar?

Eller er jeg helt på jordet?

Er det noen som har erfaring med sånne ting som kan bistå meg litt?
Jeg har ikke satt i gang med bryggingen enda, så helt krise er det ikke enda, men det klør litt i fingrene :)
 
Skal WLP650 tilsettes for å starte en evt stoppet/treg gjæring? Hvis det er grunnen er min erfaring at det ikke er nødvendig. Jeg har brukt WLP565 en gang og hadde ingen problemer med å gjære ferdig ølet. Startet på 19°C og OG 1.054. Lot den stige i temp selv de første 2 dagene før jeg økte temp gradvis til 25°C i gjæringsskap. Gjæret ned til 1.007 på 8 dager. Veldig fornøyd med resultatet.
 
Ok, det er gode nyheter, men jeg sitter fortsatt å lurer på om WLP650 er en gjær jeg kan kjøre hele gjæringsprosessen med alene?
 
Ut fra whitelabs sine nettsider ser det ikke ut som om det er vanlig, men at det går an. Her er fra FAQ WLP650:

Q: I am planning a sour brown ale with bret bruxellensis as the only yeast. Is there anything special I should do with this strain and is this a good idea?

A. We don't recommend the vials for primary (not enough cells), but if you make a decent starter, it should be fine. You should plan on 3-5 days to grow up the starter, at least room temperature (but warmer is better) and aerate as usual. You are probably going to have to make twice as much of a starter as you normally would for Saccharomyces.
 
Ja det var den der, pluss flere kommentarer på den samme siden som fikk meg til å stusse.
Jeg tror jeg safer dette her, og kjøper mer gjær....
 
Hvis du har nok gjær til en lav-alko Saison, så brygget jeg akkurat denne:
Summer Saison II

Style: Saison
Type: All Grain Calories: 127.65
Rating: 0.0 Boil Size: 28.00 L
IBU's: 26.30 Batch Size: 24.00 L
Color: 5.9 SRM Boil Time: 90 minutes
Preboil OG: 1.038
Estimated Actual
Brew Date: - 18/05/2014
OG: 1.039 1.038
FG: 1.008 1.005
ABV: 4.13 % 4.32 %
Efficiency: 70.00 % 67.48 %
Serve Date: 10/06/2014 -

Grains & Adjuncts
Amount Percentage Name Time Gravity
2.80 kg 57.14 % BEST Malz Pilsenermalt 90 mins 1.037
1.50 kg 30.61 % BEST Malz Vienna Malt 90 mins 1.037
400.00 g 8.16 % BEST Malz Wheat Malt 90 mins 1.037
200.00 g 4.08 % Weyermann Caramunich I 90 mins 1.036

Hops
Amount IBU's Name Time AA %
18.00 g 11.68 Cascade First Wort 5.50
10.00 g 10.73 Centennial 60 mins 10.00
10.00 g 3.89 Centennial 10 mins 10.00
25.00 g 0.00 Centennial 0 mins 10.00
 
Tilbake
Topp