Spørsmål om gjæring (igjen)

Hei

På våre første brygg lot eg ølet gjære 14 dager før tapping, ettersom eg leste at mange anbefalte dette, og det fungerte fint. På våre tre siste brygg har eg prøvd å ha litt bedre kontroll på temp'en, pluss at eg har tatt kontrollmåling av FG etter 10-12 dager, me har òg brukt gjærstarter på desse.

To av brygga gjæra frå ca 1.054 til 1.010 på 10 dager. Tappa etter 12 dager, FG fremdeles 1.010. Siste brygg har no stått 12 dager, og har gjæra frå 1.056 til 1.006. Alle tre brygga har gjæra lenger enn "planlagt".

Eg har lest at gjæren må få tid til å rydde opp etter seg, og at dersom FG er stabil over to-tre dager er ølet klart til tapping. Spørsmålet er då, er det berre å tappe etter 11-12dager i så tilfelle, eller la det stå fullt 14 dager?

Så et lite tilleggsspørsmål: Kva kan vere grunne til at ølet har gjæra så langt ned? Eg har meska 60-90 min på 65-66 grader på alle tre. for øvrig ulik gjær på alle tre, tørrgjær på den eine og starter på dei to andre.

Dersom nokon kan gje meg gode svar så eg vert litt klokare, så hadde det vore supert!

Sølve
 
Forskjellige gjærtyper har forskjellige egenskaper mht utgjæring. Også bruken av spesialmalt og prosedyrer for øvrig spiller inn på utgjæringsgraden. Du må nok gi en bedre beskrivelse av dette dersom du ønsker forklaringer på dine observasjoner.
 
Brygg 1: Kölsch
90% pilsnermalt, 5 % vienna og 5% hvete
60 min mesk, 65-66*, 90min kok
WLP029, 1 liter starter
1.054 - 1.010

Brygg 2: Weissbier
Wheat Malt50%
Pilsner 42.9%
Carapils 3.5%
Havregryn 3.5%
60 min mesk, 65-66*,  60 min kok
WB06 tørrgjær
1.052 - 1.010

Brygg 3: Ipa (med litt lavt utbytte..)
100% pale malt
90min mesk, 65-66*, 90min kok
Wlp001 1l starter
1.056 - 1.006.


Håper det hjelper :)
 
Ser du har mesket ipa i 90 minutter de 2 andre i 60 kan ha litt og si. 001 gjærer godt ut og uten krystall malt så kan det utgjøre noen grader.
 
Tilbake
Topp