Hei igjen,
Jeg lurer på en ting vedrørende stegmesking. I mine (få) brygg så langt, har jeg valgt å benytte meg av ettstegs-mesking. Brygger med meskepose. Lurer derimot på en ting når jeg leser om stegmesking. Dersom det eksempelvis står at man skal meske en time på 64* og så 5 minutter utmesking på 77* (eksempelvis): Er da oppvarmingstiden mellom 64 og 77 grader utelukket fra tiden, slik at total mesketid er en god del lenger enn 65 minutter, som her.
Antar at det er litt forskjellig praksis på dette også, men er det stor forskjell på å bruke ett steg eller stegmesk (minimum meske ut). Eller avhenger det av maltprofilen mm?
Og humle:
Når man lager en egen oppskrift på øl, hvordan bør man gå fram i sammensetningen av humle. Jeg skjønner at dette avhenger av IBU og hva slags type øl, man ønsker å brygge. Jeg er veldig glad i IPA og dersom jeg ønsker å brygge en IPA med fruktig smak; hvordan bør jeg sette sammen humlen?
Er det slik at man bestemmer seg for totalmengde humle og så fordeler den mellom bitterhumle (avhengig av hva slags type humle man bruker) og deretter resterende mellom slutten av koketiden og så eventuelt tørrhumle.
Eller er det en annen "overordnet oppskrift" for hvordan man setter sammen humle. Er like grønn som humlen på dette, har som sagt til nå kun fulgt andres oppskrift, men vil gjerne etter hvert lage egne øl.
Jeg lurer på en ting vedrørende stegmesking. I mine (få) brygg så langt, har jeg valgt å benytte meg av ettstegs-mesking. Brygger med meskepose. Lurer derimot på en ting når jeg leser om stegmesking. Dersom det eksempelvis står at man skal meske en time på 64* og så 5 minutter utmesking på 77* (eksempelvis): Er da oppvarmingstiden mellom 64 og 77 grader utelukket fra tiden, slik at total mesketid er en god del lenger enn 65 minutter, som her.
Antar at det er litt forskjellig praksis på dette også, men er det stor forskjell på å bruke ett steg eller stegmesk (minimum meske ut). Eller avhenger det av maltprofilen mm?
Og humle:
Når man lager en egen oppskrift på øl, hvordan bør man gå fram i sammensetningen av humle. Jeg skjønner at dette avhenger av IBU og hva slags type øl, man ønsker å brygge. Jeg er veldig glad i IPA og dersom jeg ønsker å brygge en IPA med fruktig smak; hvordan bør jeg sette sammen humlen?
Er det slik at man bestemmer seg for totalmengde humle og så fordeler den mellom bitterhumle (avhengig av hva slags type humle man bruker) og deretter resterende mellom slutten av koketiden og så eventuelt tørrhumle.
Eller er det en annen "overordnet oppskrift" for hvordan man setter sammen humle. Er like grønn som humlen på dette, har som sagt til nå kun fulgt andres oppskrift, men vil gjerne etter hvert lage egne øl.