Etter å ha prøvd "ristebord" ble jeg nokså overrasket over hvor mye jeg klarte å få gjæren til å vokse!
Ble også bittelitt bekymret for å ha overpitchet en stout for noen uker siden etter å ha kjørt igjennom forskjellige bryggeprogram, men samtidig sier fornuften i bakhodet at gjæra kan jo ikke vokse i det uendelige..
Jeg har forsøkt å finne informasjon om dette på nett, men det meste går jo (selvfølgelig) på hvor mye gjær og størrelse på starter en trenger for å få tilstrekkelig gjær - ikke hvor den stopper..
Jeg er antagelig nokså heldig som har en samboer som er "godt over snittet" dyktig på slikt, og disponerer mye utstyr på jobb som må være en hjemmebryggers (eller bryggeri for den saks skyld) drøm hva dyrking av gjær angår, men å utføre et forsøk i de banene jeg tenker krever vel enten at en faktisk har dette utstyret hjemme, eller har tilnærmet uendelig med goodwill på jobb, og da er det fort like greit å høre om noen her har kunnskapet på området
Ved hjelp av f.eks Mr.Malty kan jeg enkelt få et anslag på hvor mange gjærceller jeg har i en gitt mengde slurry (som er det jeg "alltid" starter med), men om jeg f.eks bruker 100ml slurry med 95% gjær i på en starter på 2 liter vil jo flere kalkulatorer si at jeg får x antall ganger mer gjær enn om jeg hadde brukt f.eks 20ml slurry.
Dette stemmer muligens, men her er det ting jeg ikke skjønner...
Dersom en lager en større starter vil en få flere celler, det er jeg helt enig i. Dersom en tilfører enda mere gjær sier kalkulatorene at en får enda mer, og da lurer jeg på hva er begrensningen..
Som om det ikke skulle være nok får en jo beskjed om å bruke en mindre starter om en bruker magnetrører eller o2, noe som forsåvidt er helt rimelig, men det eneste som tilføres her er jo faktisk o2..
Lever gjæra på luft og kjærlighet, eller kan den selv med beskjedne mengder annen næring ekspandere mye bare med å tilføres 02?
Har også lest at nitrogen skal være veldig viktig for å få til rikelige mengder gjær, men dessverre har jeg ikke linken for hånden nå...
I grunnen lurer jeg vel på om noen her kjenner til et sted hvor jeg kan finne informasjon om hva gjæra trenger for å vokse, og hvor mye, for jeg stoler ikke helt på f.eks Beersmith som sier at jeg får x antall billioner gjærceller om jeg tilsetter x antall pakker gjær i x antall liter starter....
Om noen kunne opplyse meg litt, hadde jeg blitt umåtelig glad!
[size=7pt]Det er vel strengt tatt ikke livsviktig, men jeg er nok av de som kanskje ligger opp mot grensa for overpitching hver gang, og om jeg kan unngå det, hadde det jo vært flott!![/size]
Ble også bittelitt bekymret for å ha overpitchet en stout for noen uker siden etter å ha kjørt igjennom forskjellige bryggeprogram, men samtidig sier fornuften i bakhodet at gjæra kan jo ikke vokse i det uendelige..
Jeg har forsøkt å finne informasjon om dette på nett, men det meste går jo (selvfølgelig) på hvor mye gjær og størrelse på starter en trenger for å få tilstrekkelig gjær - ikke hvor den stopper..
Jeg er antagelig nokså heldig som har en samboer som er "godt over snittet" dyktig på slikt, og disponerer mye utstyr på jobb som må være en hjemmebryggers (eller bryggeri for den saks skyld) drøm hva dyrking av gjær angår, men å utføre et forsøk i de banene jeg tenker krever vel enten at en faktisk har dette utstyret hjemme, eller har tilnærmet uendelig med goodwill på jobb, og da er det fort like greit å høre om noen her har kunnskapet på området
Ved hjelp av f.eks Mr.Malty kan jeg enkelt få et anslag på hvor mange gjærceller jeg har i en gitt mengde slurry (som er det jeg "alltid" starter med), men om jeg f.eks bruker 100ml slurry med 95% gjær i på en starter på 2 liter vil jo flere kalkulatorer si at jeg får x antall ganger mer gjær enn om jeg hadde brukt f.eks 20ml slurry.
Dette stemmer muligens, men her er det ting jeg ikke skjønner...
Dersom en lager en større starter vil en få flere celler, det er jeg helt enig i. Dersom en tilfører enda mere gjær sier kalkulatorene at en får enda mer, og da lurer jeg på hva er begrensningen..
Som om det ikke skulle være nok får en jo beskjed om å bruke en mindre starter om en bruker magnetrører eller o2, noe som forsåvidt er helt rimelig, men det eneste som tilføres her er jo faktisk o2..
Lever gjæra på luft og kjærlighet, eller kan den selv med beskjedne mengder annen næring ekspandere mye bare med å tilføres 02?
Har også lest at nitrogen skal være veldig viktig for å få til rikelige mengder gjær, men dessverre har jeg ikke linken for hånden nå...
I grunnen lurer jeg vel på om noen her kjenner til et sted hvor jeg kan finne informasjon om hva gjæra trenger for å vokse, og hvor mye, for jeg stoler ikke helt på f.eks Beersmith som sier at jeg får x antall billioner gjærceller om jeg tilsetter x antall pakker gjær i x antall liter starter....
Om noen kunne opplyse meg litt, hadde jeg blitt umåtelig glad!
[size=7pt]Det er vel strengt tatt ikke livsviktig, men jeg er nok av de som kanskje ligger opp mot grensa for overpitching hver gang, og om jeg kan unngå det, hadde det jo vært flott!![/size]