1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Starter - infisert?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Svein Erik, 29 Jan 2012.

 1. Svein Erik

  Svein Erik
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  Bosted:
  Bodø
  Står på spranget til å brygge, men er litt usikker på starteren. Den har et litt syrlig preg, skal den det eller er den ifisert? Hadde en FG på 1012.
  Er litt usikker på om jeg skal ta sjansen, eller begynne på nytt.
  Svein Erik
   
 2. Shea-Arne

  Shea-Arne
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Startere blir veldig oksiderte og dermed sur. Høres veldig normalt ut så du har nok ikke noe å frykte.. F.G på 1.012 er heller ikke noe ekstrem utgjæring. Alt er nok i skjønneste orden. Bruk det :)
   
 3. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Er det noen som har noen gode teknikker for å sjekke om startere er infiserte? Eller tips rundt tematikken.
   
  stigus liker dette.
 4. Jærbrygg

  Jærbrygg
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Klepp,Rogaland
  Det samme lure jeg også på....
   
 5. jab

  jab
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Måle pH (4.2-4.6 er godkjent). Sjekk at ikke utgjæringen er høyere enn det gjæren skal gi. Og lukt med nesen, lukter det kloakk osv så er det dårlig. Lukter det oksidert så er det flott.

  Ikke så lett og vite alltid, men det er som regel vanskelig å si noe om infeksjon på en starter som kanskje bare snurrer i 24-48 timer da Saccharomyces c. jobber meget mye raskere en andre organismer...
   
  Robert W liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har den snurret og gått i god temperatur i fulle 36 timer (som regel er det en god del mer enn det som trengs), bør den være helt død. Når du tar den av røreren, skal gjæren legge seg pent til ro (det varierer selvfølgelig mye mellom gjærtypene hvor fort du får utfelt alt). Og da skal det ikke være noen tegn til liv. (Men det kan godt være et skum som ikke legger seg så fort. Det viktige er i så fall at det ikke kommer til mer.)

  Er det liv, vil du som regel lett se om det er gjæren som står for aktiviteten, og i så fall er det jo bare å la den snurre mer.

  Men som @jab sier, vil det være vanskelig å si noe sikkert. I en starter får jo gjæren optimale betingelser slik at kraftig gjæring kommer i gang veldig raskt, og infeksjonsmaterialet blir utkonkurrert. Men det kan jo være der likevel, og melde seg i ølet. Jeg tror jeg ville vært forsiktig med å bruke en starter som jeg mistenkte det kunne ha hendt noe med, uten å la det gå litt tid. Men da tenker jeg på tilfeller hvor det har skjedd noe konkret, sånn som at vørteren har kommet i kontakt med som ikke har vært desinfisert, f,.eks..
   

Del denne siden