Nå har jeg brygget ca. 10 ganger det siste året, og ender stort sett opp med for høy FG hver gang.
Vi som har tømt i oss resultatet har stort sett likt ølet, men det har nok vært preget av mye søtsmak og lav alkoholstyrke.
Fordelen er jo at det er lett å drikke, og man kan drikke relativt mye før man tar kvelden :biersmile:
Kort oppsummering av forholdene:
- 8,5 kg pilsnermalt og 1,5 kg münchnermalt
- ca. 42 liter ferdig vørter
- Mesking i to steg; ca. 30 min. på 51 - 54 °C og 90 minutter på ca. 66 °C.
- OG på 1045 etter 90 minutter koking og avkjøling
- Gjæring i to plastspann, bruker to XL poser fra Wyeast. Har stort sett benyttet Danish Lager og Czech Pilsner. Har lagd gjærstarter etter standard oppskrift.
- Gjæring ved 10 °C, omstikking etter to uker, tapping på fat etter nye to uker.
- FG ligger gjerne i området 1020 til 1025.
Etterhvert har jeg gjort småjusteringer (forbedringer?) i prosessen, men mesketemperatur og standtid på de to stegene har vært den samme.
Jeg har sett variasjoner i OG, men differansen mellom OG og FG har vært veldig stabil.
På grunn av litt for dårlig opplufting av vørteren (tror jeg), har gjæringen kommet sent i gang i noen tilfeller. Dette har ikke gitt meg noen vesentlig annerledes FG enn om gjæringen har kommet fort i gang.
Jeg mener å ha forholdsvis god kontroll på at temperaturen er målt korrekt.
Hva er "galt"? Burde jeg endre temperaturen på trinnene, eventuelt legge inn flere trinn, for å endre balansen mellom de forskjellige sukkerartene? Her er jeg på skikkelig tynn is...
Har jeg kanskje oversett noe viktig?
Er veldig takknemmelig for gode råd.
:help:
Vi som har tømt i oss resultatet har stort sett likt ølet, men det har nok vært preget av mye søtsmak og lav alkoholstyrke.
Fordelen er jo at det er lett å drikke, og man kan drikke relativt mye før man tar kvelden :biersmile:
Kort oppsummering av forholdene:
- 8,5 kg pilsnermalt og 1,5 kg münchnermalt
- ca. 42 liter ferdig vørter
- Mesking i to steg; ca. 30 min. på 51 - 54 °C og 90 minutter på ca. 66 °C.
- OG på 1045 etter 90 minutter koking og avkjøling
- Gjæring i to plastspann, bruker to XL poser fra Wyeast. Har stort sett benyttet Danish Lager og Czech Pilsner. Har lagd gjærstarter etter standard oppskrift.
- Gjæring ved 10 °C, omstikking etter to uker, tapping på fat etter nye to uker.
- FG ligger gjerne i området 1020 til 1025.
Etterhvert har jeg gjort småjusteringer (forbedringer?) i prosessen, men mesketemperatur og standtid på de to stegene har vært den samme.
Jeg har sett variasjoner i OG, men differansen mellom OG og FG har vært veldig stabil.
På grunn av litt for dårlig opplufting av vørteren (tror jeg), har gjæringen kommet sent i gang i noen tilfeller. Dette har ikke gitt meg noen vesentlig annerledes FG enn om gjæringen har kommet fort i gang.
Jeg mener å ha forholdsvis god kontroll på at temperaturen er målt korrekt.
Hva er "galt"? Burde jeg endre temperaturen på trinnene, eventuelt legge inn flere trinn, for å endre balansen mellom de forskjellige sukkerartene? Her er jeg på skikkelig tynn is...
Har jeg kanskje oversett noe viktig?
Er veldig takknemmelig for gode råd.
:help: