Stikke om etter primær (surøl)

Satt en surøl i går. Wlp002
Må jeg stikke om før jeg tilsetter bakterier? Eller går det greit med litt trur. Ølet står på glassballong nå.
 
Sorry, kommer med noen tillegsspørsmål her: hvordan forholder man seg til headspace mht brettsekundærgjæring? Fy fy med mye? Skulle tro oksygenet forsvant ganske fort.

Og må man være ekstra påpasselig med oksygentilførsel ved eventuell omsikk ved sekundærgjæring (som jeg nok tror er en god idé)
 
Sikker på dette? De artiklene jeg har lest, der blir det som regel stukker om, også i artikkelen til @Per Buer .
Nevner dette primært fordi jeg selv skal til med dette, og ønsker riktig svar.
 
Jeg har til dags dato fortsatt ikke fått autolyse i noe øl. Ingenting jeg har detektert selv (jeg vet hvordan det smaker, kokte noe tørrgjær for og smakte på det). Jeg har latt øl stå på primærgjæren (sacc) rundt 9 måneder (muligens kortere) tror jeg. Det gikk iallfall fint.

Men jeg stukket om mye øl. Mest fordi jeg er blitt fortalt at det skal en gjøre. Idag er det sjeldent jeg stikker om - med mindre ølet skal innom eikefatet, da.

Jeg _tror_ det er meningsløst og stikke om. Oksygeningress og slikt er noe herk - så jeg tror det er tryggere å la være. Såfremt en ikke har planlagt å la det stå i mange år. Da ville jeg nok vurdert det.

@Stig Aa. : Headspace? Brett vil temmelig kjapt dytte ut evt. luft i karet. Problemet med headspace er vel først og fremst når en tar prøver av ølet. Da lønner det seg at headspace er så lite som mulig.
 
Sikker på dette? De artiklene jeg har lest, der blir det som regel stukker om, også i artikkelen til @Per Buer .
Nevner dette primært fordi jeg selv skal til med dette, og ønsker riktig svar.

Ja, jeg er sikker. De ferdiglagde blandingene (med både gjær og bakterier) jeg har brukt har stått opp til 18 måneder på gjæren.
 
Jeg har til dags dato fortsatt ikke fått autolyse i noe øl. Ingenting jeg har detektert selv (jeg vet hvordan det smaker, kokte noe tørrgjær for og smakte på det). Jeg har latt øl stå på primærgjæren (sacc) rundt 9 måneder (muligens kortere) tror jeg. Det gikk iallfall fint.

Men jeg stukket om mye øl. Mest fordi jeg er blitt fortalt at det skal en gjøre. Idag er det sjeldent jeg stikker om - med mindre ølet skal innom eikefatet, da.

Jeg _tror_ det er meningsløst og stikke om. Oksygeningress og slikt er noe herk - så jeg tror det er tryggere å la være. Såfremt en ikke har planlagt å la det stå i mange år. Da ville jeg nok vurdert det.

@Stig Aa. : Headspace? Brett vil temmelig kjapt dytte ut evt. luft i karet. Problemet med headspace er vel først og fremst når en tar prøver av ølet. Da lønner det seg at headspace er så lite som mulig.
Ja, jeg er sikker. De ferdiglagde blandingene (med både gjær og bakterier) jeg har brukt har stått opp til 18 måneder på gjæren.

Godt å høre. En bekymring mindre, og mye lettere.
 
Tilbake
Topp