Stoppet gjæring - igjen

MortenSickel

Norbrygg-medlem
En stoppet utgjæring til her med tvilsom no name gjær... Jeg var svær i kjeften tidligere i år og trodde jeg kunne fortsette å brygge ute selv om det ble kaldere, men nei... Så da satt jeg et par ekstraktbrygg for å ikke gå tom... Prøvde en Tanker session sauna og ut fra smaken på utgjæringstestene så langt er ikke den helt på jordet. Men etter tørrhumling stoppet gjæringen helt opp. Helt dødt i gjærlåsen og tettheten har stoppet på ca 1013, den skal etter sigende ned på ca 1008. Jeg hadde litt lite maltekstrakt i huset da jeg satt denne, så IGen ble litt lavere enn den skulle vært men det skulle da ikke gi en dårligere utgjæring...? Nå har den stått i snart fem døgn med "størst muliga tyssssnad". Jeg har gjæringskaret på en inkbird styrt varmeplate som opprinnelig var stilt in på 18.5 +/- 0.5 grader, jeg har stilt den opp så den er nå på 20.5 uten at det skjer noe. - er det noen grunn til å ikke slenge i en pakke eller to med US-05? - eller bør jeg vente flere dager?

Og hvordan bør tilleggsgjæren behandles? Skal jeg bare strø den på som når jeg setter til gjær normalt for å starte, eller bør jeg rehydrere den eller gi den en oppstart på annet vis? Ølet er jo rimelig oksygenfritt og lavt på sukker, så den får jo ikke den beste starten...
 
En stoppet utgjæring til her med tvilsom no name gjær... Jeg var svær i kjeften tidligere i år og trodde jeg kunne fortsette å brygge ute selv om det ble kaldere, men nei... Så da satt jeg et par ekstraktbrygg for å ikke gå tom... Prøvde en Tanker session sauna og ut fra smaken på utgjæringstestene så langt er ikke den helt på jordet. Men etter tørrhumling stoppet gjæringen helt opp. Helt dødt i gjærlåsen og tettheten har stoppet på ca 1013, den skal etter sigende ned på ca 1008. Jeg hadde litt lite maltekstrakt i huset da jeg satt denne, så IGen ble litt lavere enn den skulle vært men det skulle da ikke gi en dårligere utgjæring...? Nå har den stått i snart fem døgn med "størst muliga tyssssnad". Jeg har gjæringskaret på en inkbird styrt varmeplate som opprinnelig var stilt in på 18.5 +/- 0.5 grader, jeg har stilt den opp så den er nå på 20.5 uten at det skjer noe. - er det noen grunn til å ikke slenge i en pakke eller to med US-05? - eller bør jeg vente flere dager?

Og hvordan bør tilleggsgjæren behandles? Skal jeg bare strø den på som når jeg setter til gjær normalt for å starte, eller bør jeg rehydrere den eller gi den en oppstart på annet vis? Ølet er jo rimelig oksygenfritt og lavt på sukker, så den får jo ikke den beste starten...
Det er vel vanlig å la den nye gjæra få en liten frokost først, ett par bokser vørterøl burde gjøre susen og når det er god aktivitet, slenge den i karet :)
 
Bra, jeg skulle til å slenge den rett oppi, så kom jeg på at det ville vel være grovere ...eee... soppmishandling.
 
Bra, jeg skulle til å slenge den rett oppi, så kom jeg på at det ville vel være grovere ...eee... soppmishandling.
Det er nok ordet, ja. Å rehydrere i det som egentlig er en oppløsning av stoffer som er giftige for gjæren, er nok en dårlig ide:).

Jeg har erfaring for at det å sette en liten starter og hive den oppi i det den er på det mest aktive, slik @Kloakk foreslår, funker godt.
 
Da skal jeg godsnakke litt med gjæren og lage en frokost til den før den skal på jobb...

Ja og forresten, en eller to poser?
 
Jeg må eventuel ut for å handle vørterøl, men jeg har jo noe spraymalt stående. Det bør vel funke? Hvor sterk løsning bør jeg lage i så fall?
(g spraymalt i 1/2 liter vann)
 
Er det pga mengden tilgjengelig mat?
Ja. Det er jo ikke så mye tilgjengelig lenger i dette brygget, så oppgaven er ikke så stor. Sjøl om denne neppe blir frista til å formere seg noe særlig, skulle det ikke trenges så store mengder, særklig siden dette er gjær i rimelig fin form.

Men du tenker vel på at det normalt er ganske mye mer gjær mot slutten av en gjæringsprosess? Pitcher vi 200 milliarder som formerer seg 2-3 ganger, snakker vi jo om 800-1600 milliarder. Sammenligna med det er en pose ikke så mye, men det er en temmelig stor forskjell i kvalitet.
 
Ja. Det er jo ikke så mye tilgjengelig lenger i dette brygget, så oppgaven er ikke så stor. Sjøl om denne neppe blir frista til å formere seg noe særlig, skulle det ikke trenges så store mengder, særklig siden dette er gjær i rimelig fin form.

Men du tenker vel på at det normalt er ganske mye mer gjær mot slutten av en gjæringsprosess? Pitcher vi 200 milliarder som formerer seg 2-3 ganger, snakker vi jo om 800-1600 milliarder. Sammenligna med det er en pose ikke så mye, men det er en temmelig stor forskjell i kvalitet.
Nei, ikke nødvendigvis hva som pleier å være av celler, men heller mer, om jeg tenker riktig når jeg antar at de få cellene som trengs, under unormale harde vilkår er pga den lave tilgjengeligheten av mat, noe du bekrefter, ville bare være sikker :)
 
Har en Bohemian Pilsner som har stoppa på SG 1030 målt på Hydrometer og 1040 på optisk Refractometer Har brukt en drøy liter slurry fra forrige batch som kun hadde stått i kjøla ett par dager til jeg brygga denne.
Er nå på det nivået ( 10 døgfn) att jeg skulle ha gått over til Cold Crash (se vedlegg) men det er jo ingen ide nå all den tid brygget er knapt gjæra

Spørsmål: Skulle jeg gått tilbake til 12 grader steget og kanskje hatt i en halvliter slurry jeg har til gode ?
Hva vil isåfall det gjøre med smak iom den nå har stått 1 døgn på 19 gr ?
Eller må jeg vente til jeg får levert ny pakke gjær ? Nå har vi ikke Gulating her i byen lengre så Hamar blir nærmeste, om da dem har den typen jeg trenger.
Subsidiært skal jeg rett og slett bare gi blaffen i denne batchen og heller servere den til Mjøsøretten ?


På førhand so mange slags takk O takk
Per 4 år flink
 

Vedlegg

  • 1683119209302.png
    1683119209302.png
    27,4 KB · Sett: 7
Har en Bohemian Pilsner som har stoppa på SG 1030 målt på Hydrometer og 1040 på optisk Refractometer Har brukt en drøy liter slurry fra forrige batch som kun hadde stått i kjøla ett par dager til jeg brygga denne.
Er nå på det nivået ( 10 døgfn) att jeg skulle ha gått over til Cold Crash (se vedlegg) men det er jo ingen ide nå all den tid brygget er knapt gjæra

Spørsmål: Skulle jeg gått tilbake til 12 grader steget og kanskje hatt i en halvliter slurry jeg har til gode ?
Hva vil isåfall det gjøre med smak iom den nå har stått 1 døgn på 19 gr ?
Eller må jeg vente til jeg får levert ny pakke gjær ? Nå har vi ikke Gulating her i byen lengre så Hamar blir nærmeste, om da dem har den typen jeg trenger.
Subsidiært skal jeg rett og slett bare gi blaffen i denne batchen og heller servere den til Mjøsøretten ?


På førhand so mange slags takk O takk
Per 4 år flink
Hvilken gjær? Jeg hadde litt samme opplevelse med wlp 800, kjørte opp tempen, etter 1 dag på 16gr så "eksploderte" den ned til 1.012 på ett døgn fra 1.028,
 
Har en Bohemian Pilsner som har stoppa på SG 1030 målt på Hydrometer og 1040 på optisk Refractometer Har brukt en drøy liter slurry fra forrige batch som kun hadde stått i kjøla ett par dager til jeg brygga denne.
Er nå på det nivået ( 10 døgfn) att jeg skulle ha gått over til Cold Crash (se vedlegg) men det er jo ingen ide nå all den tid brygget er knapt gjæra

Spørsmål: Skulle jeg gått tilbake til 12 grader steget og kanskje hatt i en halvliter slurry jeg har til gode ?
Hva vil isåfall det gjøre med smak iom den nå har stått 1 døgn på 19 gr ?
Eller må jeg vente til jeg får levert ny pakke gjær ? Nå har vi ikke Gulating her i byen lengre så Hamar blir nærmeste, om da dem har den typen jeg trenger.
Subsidiært skal jeg rett og slett bare gi blaffen i denne batchen og heller servere den til Mjøsøretten ?


På førhand so mange slags takk O takk
Per 4 år flink
Hva slags gjær er det? Opplevde det samme en gang da jeg underpitchet (2 pakker) Mangrove Jacks M84 i en tsjekkisk pils. Det ølet ble aldri bra, selv om jeg tilsatte 2 pakker til.
 
Det er brukt Mangrove Jack Bohemian Lager M84
Uten å vite om wlp800 er samme stamme, er de iallfall i slekt. Det samme scenario skjedde med starteren også, uten at jeg egentlig tenkte over det så kom det plutselig "belgisk" krausen på starteren når jeg trodde den skulle begynne å bli ferdig. Fata den idag, og den smakte veldig bra, så ingen skade skjedd. Ville kjørt opp temp og folda henda, mulig den kommer med litt varme.
 
Uten å vite om wlp800 er samme stamme, er de iallfall i slekt. Det samme scenario skjedde med starteren også, uten at jeg egentlig tenkte over det så kom det plutselig "belgisk" krausen på starteren når jeg trodde den skulle begynne å bli ferdig. Fata den idag, og den smakte veldig bra, så ingen skade skjedd. Ville kjørt opp temp og folda henda, mulig den kommer med litt varme.
Pussig nok er WLP800 i nær slekt med Kölsch-gjær. M-84 er det ikke godt å si hvor stammer fra: MJ lager ikke sin egen gjær, så den er kjøpt i bulk og repakket.
Dette er en god ressurs for å se hvor de ulike gjærstammene genetisk hører hjemme. Mange overraskelser ;)


Skjermbilde 2023-05-03 kl. 18.54.37.png
 
Tilbake
Topp