Finn Berger
Moderator
Kan mengden bunnfall i en stor flaske versus en liten flaske ha noe å si?
Dersom det er oksygenet i rommet mellom øl og kork som er problemet, så er det mengden aktiv gjær (gjær i suspensjon) som er interessant. Og det vil være mer av den per oksygenenhet i en stor flaske enn i en liten.
Joda, det er nok gjær til å få det karbonert. Men noen bruker to uker på å få det karbonert og da går det jo ganske sakte..Oksygenet "skal" jo da være spist opp ganske tidlig, men siden så mange ender opp med oksiderte øl så er jo det tydligvis ikke tilfelle. Mine har vært ferdige etter tre dager, da vil jeg tro at alt går mye raskere. Og så har jeg begynt å fylle nesten helt opp til korken. Småting jeg vil tro hjelper.
Tre dager er raskt, ja. Men det er jo temperaturavhengig, også, til en viss grad. Mine er som regel greit drikkelige etter 5 dager i vanlig romtemperatur - men jeg lar dem nå som regel stå de to ukene som er "regelen".