Jeg kjøpte meg nylig utstyr som har kokekar på 27 liter (dersom det fylles til bredden). Er det mulig at dette utstyret kan brukes til å brygge, slik at jeg får en vørter på 25 liter? Dvs, kan jeg etterfylle vann under kokingen? Eller må jeg brygge 20 liter av gangen?
Edit...
For å forklare....
Du vil få en andel trub etter kok (humle,proteiner etc.)
Avkjølt vørter er mindre i volum. (10 liter kokende vørter er ca 9,5 avkjølt.)
Du vil få diverse småtap i slanger/koblinger osv.
Bunnfall i gjæringspann
Headspace under koking...
Med et kokekar på 27 liter sliter du med særlig mye mer en 20-22 liter ferdig øl uansett.
Men det er ikke noe i veien for å tilsette vann i gjæringskaret. Da sikter du på en SG som er litt høyere enn tenkt OG og tilsetter vann etter at vørteren er kjølt ned.
Man må vel også justere humlemengdene. Om man f.eks koker 20 liter vørter, må man ta hensyn til om at man eventuelt skal blande ut dette til 25-30 liter, og man må ha oppi ekstra humle alt etter som.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.