Størrelse på brygg

Hei!

Jeg kjøpte meg nylig utstyr som har kokekar på 27 liter (dersom det fylles til bredden). Er det mulig at dette utstyret kan brukes til å brygge, slik at jeg får en vørter på 25 liter? Dvs, kan jeg etterfylle vann under kokingen? Eller må jeg brygge 20 liter av gangen?

Takk!
 
Hei! 

Det går å fylle med kokende vann etterhvert som det fordamper,men gryta di må vel være rimelig full!
Hvorfor ikke satse på ca 20-23 liter

Kenneth
 
olebjomo skrev:
Så bra. Egentlig mye pga jeg trodde jeg skulle greie 25 liter av ganger ;)
Kjøp deg større kjele?

Edit...
For å forklare....
Du vil få en andel trub etter kok (humle,proteiner etc.)
Avkjølt vørter er mindre i volum. (10 liter kokende vørter er ca 9,5 avkjølt.)
Du vil få diverse småtap i slanger/koblinger osv.
Bunnfall i gjæringspann
Headspace under koking...

Med et kokekar på 27 liter sliter du med særlig mye mer en 20-22 liter ferdig øl uansett.
 
Men det er ikke noe i veien for å tilsette vann i gjæringskaret. Da sikter du på en SG som er litt høyere enn tenkt OG og tilsetter vann etter at vørteren er kjølt ned.
 
Man må vel også justere humlemengdene. Om man f.eks koker 20 liter vørter, må man ta hensyn til om at man eventuelt skal blande ut dette til 25-30 liter, og man må ha oppi ekstra humle alt etter som.
 
Tilbake
Topp