stout fra sjoa........... innspill?

magne1972

Moderator
3.0 kg    pale malt
1.0 kg munich malt
0,3 kg roasted barley
0,25 kg flaked oats (bjørns lettkokte)
35 gram perle humle 60 min kokin (kun bitter, ingen aroma eller smakshumle) beregnet IBU 29
90 min mesk 65 grader med 12 liter vann
2 min mash out 70 grader med 4 liter 82 grader vann
batch sparge 1. 8,5 liter 72 grader vann
batch sparge 2. 8,5 liter 72 grader vann
28 liter til koking gravity 1049
1 time koking
25,5 liter og 1051 OG
nottingham tørrgjær ved 14,5 grader.

ville ha et mykt smakfult øl......
 
Blir ganske lys til å være stout, jeg ville kanskje lagt til 300g chockolate malt i tillegg til roasted barly. Personlig ville jeg ha doblet mengde med bjørns lettkokte også, og lagt til litt crystal malt + gjæret det ved 18 - 20 grader.
 
beregnet farge er 54,4
så det er midt på treet ifølge beersmith, men min første så jeg vet ikke.
jeg er enig med bjørns lettkokte, men var forsiktig pga litt nervøs for å få min første stucksparge.... :)
hvorfor ville du gjæret ved 18-20?
 
magne1972 skrev:
beregnet farge er 54,4
så det er midt på treet ifølge Beersmith, men min første så jeg vet ikke.
jeg er enig med bjørns lettkokte, men var forsiktig pga litt nervøs for å få min første stucksparge.... :)
hvorfor ville du gjæret ved 18-20?

Norbrygg sier vel 80+ for oatmeal stout  og i beercalc er det 70-120 (EBC). Legger du til 300 gram chockolate malt ligger du i nedre del av dette. Du får kansje sjekke om det er noe forviring mellom EBC og SRM, 54.4 EBC virker ganske lyst for å være stout. 18 - 20 grader var for å få litt preg på smaken fra gjæringen uten at det blir for mye.
 
sier takk for infoen til neste gang, det viste jeg faktisk ikke. får håpe det blir brukbart likevell, for det er for sent å regulere det nå.
jeg har da ihvertfall noe å gå etter til neste batch.
må sjekke Beersmith instillingene mine der skjønner jeg.
ifølge beersimith skal fg ligge på 1013, og da jeg ville ha en myk smak tenkte jeg å minske diactyler ol.
derfor den lave temperaturen.....
men vi får se, det var svart som natta i gudbrandsdalen da det gikk i gjæring ihvertfall.
kommer tilbake med info når det er ferdig.
uansett, godt med med innspill... det var jo det jeg ville ha.
 
Om det blir en brown ale eller en stout er ikke så farlig så lenge det smaker godt.  :ilike:
 
magne1972 skrev:
90 min mesk 65 grader med 12 liter vann
2 min mash out 70 grader med 4 liter 82 grader vann
batch sparge 1. 8,5 liter 72 grader vann
batch sparge 2. 8,5 liter 72 grader vann
28 liter til koking gravity 1049

Litt på siden men; tapper du ut vørter i 3 omganger?

Jeg hadde mesket/skyllet slik i dette tilfellet (tror kansje du kan spare litt tid på det)....
60 min mesk 65 grader med 12 liter vann
Legg til 7 liter vann (mash out) rør om og vent i noen minutter og tapp ut.
legg til 14 liter vann rør om og vent i noen minutter og tapp ut.
 
Tilbake
Topp