MonoBryggeriet
Norbrygg-medlem
Hei alle sammen!
Det begynte helt uskyldig med at jeg laget cider av eplene i hagen. Nå har jeg brygget mitt første øl på min Braumeister 20 som jeg kjøpte nå i helgen, og føler meg ganske så hekta. Det gikk vel etter nybegynner-standard ganske greit, men jeg oppdaget (seint) at slangeklemmen på spiralkjøleren var begynt å lekke når vørteren var kjølt ned til ca.35 grader. Når jeg da målte SG, kunne jeg se at denne nå var lik BG. Altså var all vesken jeg skulle ha kokt bort, kommet opp igjen i vørteren. Bekymret for infeksjon varmet jeg vørteren opp igjen til 72 grader for å pasteurisere, for så å kjøle den ned på nytt. Vidunderet har kommet seg i gjæringskaret og stormgjæringen er unnagjort. Alt virker OK så lang, til tross for en OG ca 4-5 lavere enn ønsket....
Så da lurer jeg på følgende:
1) Hva skjer med humlen ved 72 grader og under. Vil pasteuriseringen øke bitterhet eller bryte ned aroma og smakstoffer? Greit å vite når jeg skal smake på dette og reflektere litt ...
2) Fant fort ut at profilen til Braumeister i BeerSmith ikke var i nærheten av riktig, og har tweeket på den ut fra det ynkelige erfaringsgrunnlaget jeg har fra første batch. Jeg har kommet fram til at jeg alltid fyller på ca.23L vann før innmesk og at jeg trenger ca.9-11L vann til skylling avhengig av maltmengde. Tallene er basert på at jeg koker bort drøye 2L per time, at ytterligere 4% går bort under kjøling og ca.5 Liter til bunnfallet. Hvordan stemmer dette med dere som har erfaring på dette utstyret.
Jeg har i starten fokusert på meskeprosessen, så kanskje kan jeg også ha ett bidrag til de av dere som får vann fra Maridalsvannet. Jeg kontaktet vannverket og fikk følgende svar fra en av ingeniørene der i sept2018:
<<
Innholdet av magnesium, natrium, sulfat og klorid i drikkevannet endrer seg lite over tid, og vi analyserer derfor ikke for disse parameterne mer enn fire ganger i året. Kalsium og alkalitet blir analysert hver uke, mens bikarbonat ikke er en parameter vi analyserer for. De nyeste resultatene er:
Kalsium 16,2 mg/l
Alkalitet 0,627 mmol/l
Magnesium 0,48 mg/l
Natrium 1,78 mg/l
Sulfat 14,1 mg/l
Klorid 2,61 mg/l
Basert på dette (og info fra kommunens side) kunne jeg beregne bikarbonat i BeerSmith, og har derfor i tillegg til det ovenfornevnte følgende vannprofil.
PH 7,46 og bikarbonat 38ppm
Det begynte helt uskyldig med at jeg laget cider av eplene i hagen. Nå har jeg brygget mitt første øl på min Braumeister 20 som jeg kjøpte nå i helgen, og føler meg ganske så hekta. Det gikk vel etter nybegynner-standard ganske greit, men jeg oppdaget (seint) at slangeklemmen på spiralkjøleren var begynt å lekke når vørteren var kjølt ned til ca.35 grader. Når jeg da målte SG, kunne jeg se at denne nå var lik BG. Altså var all vesken jeg skulle ha kokt bort, kommet opp igjen i vørteren. Bekymret for infeksjon varmet jeg vørteren opp igjen til 72 grader for å pasteurisere, for så å kjøle den ned på nytt. Vidunderet har kommet seg i gjæringskaret og stormgjæringen er unnagjort. Alt virker OK så lang, til tross for en OG ca 4-5 lavere enn ønsket....
Så da lurer jeg på følgende:
1) Hva skjer med humlen ved 72 grader og under. Vil pasteuriseringen øke bitterhet eller bryte ned aroma og smakstoffer? Greit å vite når jeg skal smake på dette og reflektere litt ...
2) Fant fort ut at profilen til Braumeister i BeerSmith ikke var i nærheten av riktig, og har tweeket på den ut fra det ynkelige erfaringsgrunnlaget jeg har fra første batch. Jeg har kommet fram til at jeg alltid fyller på ca.23L vann før innmesk og at jeg trenger ca.9-11L vann til skylling avhengig av maltmengde. Tallene er basert på at jeg koker bort drøye 2L per time, at ytterligere 4% går bort under kjøling og ca.5 Liter til bunnfallet. Hvordan stemmer dette med dere som har erfaring på dette utstyret.
Jeg har i starten fokusert på meskeprosessen, så kanskje kan jeg også ha ett bidrag til de av dere som får vann fra Maridalsvannet. Jeg kontaktet vannverket og fikk følgende svar fra en av ingeniørene der i sept2018:
<<
Innholdet av magnesium, natrium, sulfat og klorid i drikkevannet endrer seg lite over tid, og vi analyserer derfor ikke for disse parameterne mer enn fire ganger i året. Kalsium og alkalitet blir analysert hver uke, mens bikarbonat ikke er en parameter vi analyserer for. De nyeste resultatene er:
Kalsium 16,2 mg/l
Alkalitet 0,627 mmol/l
Magnesium 0,48 mg/l
Natrium 1,78 mg/l
Sulfat 14,1 mg/l
Klorid 2,61 mg/l
Basert på dette (og info fra kommunens side) kunne jeg beregne bikarbonat i BeerSmith, og har derfor i tillegg til det ovenfornevnte følgende vannprofil.
PH 7,46 og bikarbonat 38ppm