Tabbe...? Blir dette dårlig?

Vi lagde en batch med ekstraktbrygg i går kveld. Tjekkisk Pils..
Først klarte vi å få vørteren noe for varm til å tilsette gjæren med en gang som planlagt, så vi gjorde desperate forsøk på å få ned tempen, men det gikk dessverre for sakte, og når vi nærmet oss midnatt bestemte vi oss for å tilsette gjær. Tempen var da i overkant av 25 grader. Vi håpet på at tempen ville synke relativt raskt når vi fikk bøtta inn i gjæringsskapet (kjøleskap) som holder ca. 11 grader.  Vel.... det var kanskje ikke etter boka, men vi gjorde det alikevel.
Gjæren er forøvrig Saflager 34/70.

Måtte sjekke status i dag tidlig, og da så jeg til min store forskrekkelse at kjøleskapet holdt 20 grader!!!!! Og det ploppet som besatt i gjærlåsen. Dette var da 6 timer etter at vi tilsatte gjæren.
Skrudde av skapet og lot døra stå åpen (temperatur i rommet holder ca. 10 grader nå).
Har vi ødelagt ølet, eller er det et lite håp om at dette kan blir drikkbart?


(En annen ting sånn litt utenom problemstillingen over - men relatert til samme ekstrakt; hvordan vil resultatet bli hvis man tilsetter 250gram spraymalt pr 20 liter brygg? Er det verdt det?)
 
Det høres ikke veldig lovende ut.

Hvis dere hadde det så travelt, hvorfor satte dere ikke bare vørteren i kjøleren over natta og pitchet gjæren i dag?
 
Det høres ikke ut som at dere har gjort noe bryggeteknisk skadelig, men vil nok ende opp med en ganske fruktig pils. Vil bli en slags Steam Beer, som bruker lagergjær ved aletemperaturer.
 
Torkil skrev:
Det høres ikke veldig lovende ut.

Hvis dere hadde det så travelt, hvorfor satte dere ikke bare vørteren i kjøleren over natta og pitchet gjæren i dag?

Hva blir evt resultatet?
Vi burde sikkert satt vørteren kaldt og latt den stå, for så å tilsatt gjær i dag, men mangel på erfaring osv.... Lesson learned.
 
Petter F skrev:
Det høres ikke ut som at dere har gjort noe bryggeteknisk skadelig, men vil nok ende opp med en ganske fruktig pils. Vil bli en slags Steam Beer, som bruker lagergjær ved aletemperaturer.

Vi har ihvertfall ikke drept gjæren, men vi innser at tempen de siste 6-7 timene har vært altfor høy for denne typen øl.
Hva er en Steam Beer?
Håper bare ikke det må helles ut  :bank2:
 
Det er slik som kalles "erfaringsgrunnlag på veien til suksess"

Pilsen blir nok fruktig,
Men hvis du åpnet kjøleskapet, og fikk tempen ned til 10 grader. Da burde du heller gjært i rommet..
 
Bernts skrev:
Det er slik som kalles "erfaringsgrunnlag på veien til suksess"

Pilsen blir nok fruktig,
Men hvis du åpnet kjøleskapet, og fikk tempen ned til 10 grader. Da burde du heller gjært i rommet..

Vet ikke hvor fort tempen i dunken synker, men den sank nok betraktelig i timene etter jeg åpnet døra kl. 06 i dag tidlig - men igjen, hvor mye det vil ha å si for sluttresultatet vites ikke (av oss ihvertfall).
Grunnen til at vi ikke ønsker å gjære i rommet er at temperaturen svinger med temperaturene ute, og vi hadde håpet at kjøleskapet ville gi oss en stødig temp på 11 grader gjennom hele prosessen. Nå er det vel ikke noen fare for kjempestore svingninger den nærmeste uken, men plutselig kommer det skikkelig godvær, og tempen vil gå betydelig opp.

(Om pilsen blir fiasko, så prøvesmakte vi ihvertfall 2 andre brygg som har stått 1 uke på flasker, og begge disse smakte meget bra...så vi får ta med oss det som en bonus)  :biersmile:
 
Får vel bare sitere Gordon Strong: "Relax, have a home brew"
Vent og se, er uansett ikke noe du kan gjøre med det nå...
 
Tilbake
Topp