Vi lagde en batch med ekstraktbrygg i går kveld. Tjekkisk Pils..
Først klarte vi å få vørteren noe for varm til å tilsette gjæren med en gang som planlagt, så vi gjorde desperate forsøk på å få ned tempen, men det gikk dessverre for sakte, og når vi nærmet oss midnatt bestemte vi oss for å tilsette gjær. Tempen var da i overkant av 25 grader. Vi håpet på at tempen ville synke relativt raskt når vi fikk bøtta inn i gjæringsskapet (kjøleskap) som holder ca. 11 grader. Vel.... det var kanskje ikke etter boka, men vi gjorde det alikevel.
Gjæren er forøvrig Saflager 34/70.
Måtte sjekke status i dag tidlig, og da så jeg til min store forskrekkelse at kjøleskapet holdt 20 grader!!!!! Og det ploppet som besatt i gjærlåsen. Dette var da 6 timer etter at vi tilsatte gjæren.
Skrudde av skapet og lot døra stå åpen (temperatur i rommet holder ca. 10 grader nå).
Har vi ødelagt ølet, eller er det et lite håp om at dette kan blir drikkbart?
(En annen ting sånn litt utenom problemstillingen over - men relatert til samme ekstrakt; hvordan vil resultatet bli hvis man tilsetter 250gram spraymalt pr 20 liter brygg? Er det verdt det?)
Først klarte vi å få vørteren noe for varm til å tilsette gjæren med en gang som planlagt, så vi gjorde desperate forsøk på å få ned tempen, men det gikk dessverre for sakte, og når vi nærmet oss midnatt bestemte vi oss for å tilsette gjær. Tempen var da i overkant av 25 grader. Vi håpet på at tempen ville synke relativt raskt når vi fikk bøtta inn i gjæringsskapet (kjøleskap) som holder ca. 11 grader. Vel.... det var kanskje ikke etter boka, men vi gjorde det alikevel.
Gjæren er forøvrig Saflager 34/70.
Måtte sjekke status i dag tidlig, og da så jeg til min store forskrekkelse at kjøleskapet holdt 20 grader!!!!! Og det ploppet som besatt i gjærlåsen. Dette var da 6 timer etter at vi tilsatte gjæren.
Skrudde av skapet og lot døra stå åpen (temperatur i rommet holder ca. 10 grader nå).
Har vi ødelagt ølet, eller er det et lite håp om at dette kan blir drikkbart?
(En annen ting sånn litt utenom problemstillingen over - men relatert til samme ekstrakt; hvordan vil resultatet bli hvis man tilsetter 250gram spraymalt pr 20 liter brygg? Er det verdt det?)