Temperatur og øltyper

For oss som ikke har plass til et eget kjøleskap for å brygge øl: er det noen øltyper som egner seg bedre enn andre for litt varm gjæring?
 
I de oppskriftene eg har sett, så virker der som om man må ha ganske god temperaturkontroll på saison(?). Hveteøl er kanskje lettere?
 
Johnohod skrev:
I de oppskriftene eg har sett, så virker der som om man må ha ganske god temperaturkontroll på saison(?). Hveteøl er kanskje lettere?

Og nyyyydelig!  :biersmile:
 
Sjekk Gahr sin artikkel om Saison på forumet. Det får du vite alt du trenger. Har nettopp brygget en av oppskriftene. Gjæringstemp 30C i seks dager, så gradvis ned til 20 i løpet av 8 dager. Gjæret i kjøleskap med temp- kontroll. Nam nam
 
Weissbier er gjerne gjæret på rundt 17 grader, mens wit og witgjær (WLP400/Wyeast 3944) fint tåler høyere temperaturer. Nøgne Ø brygger f.eks sin Saison med witgjær på rundt 26 grader, om jeg ikke husker feil. Witgjæren kan slik sett fungere til flere ulike øltyper. Ellers tåler også WLP001/Wyeast 1056 også å gå endel over 20 grader uten nødvendigvis å gi fra seg uønskede mengder estere, fenoler og fuselalkoholer.
 
Tilbake
Topp