Temperatur og øltyper

For oss som ikke har plass til et eget kjøleskap for å brygge øl: er det noen øltyper som egner seg bedre enn andre for litt varm gjæring?
 
I de oppskriftene eg har sett, så virker der som om man må ha ganske god temperaturkontroll på saison(?). Hveteøl er kanskje lettere?
 
Sjekk Gahr sin artikkel om Saison på forumet. Det får du vite alt du trenger. Har nettopp brygget en av oppskriftene. Gjæringstemp 30C i seks dager, så gradvis ned til 20 i løpet av 8 dager. Gjæret i kjøleskap med temp- kontroll. Nam nam
 
Weissbier er gjerne gjæret på rundt 17 grader, mens wit og witgjær (WLP400/Wyeast 3944) fint tåler høyere temperaturer. Nøgne Ø brygger f.eks sin Saison med witgjær på rundt 26 grader, om jeg ikke husker feil. Witgjæren kan slik sett fungere til flere ulike øltyper. Ellers tåler også WLP001/Wyeast 1056 også å gå endel over 20 grader uten nødvendigvis å gi fra seg uønskede mengder estere, fenoler og fuselalkoholer.
 
Tilbake
Topp