Stålgryta mi er ikke noe god til å holde kontant mesketemperatur. Flere ganger har jeg har bommet grovt med mesketemperatur på ved å glemme at jeg hadde satt på varmeelementet, med det resultat at ølet ble ALT for søtt. Hensikten med denne testen er at eg har lyst å lage en bedre måte å utnytte meskegryta mi på. Poster mine erfaringer her. Kom gjerne med kommentarer. Et lignende oppsett kan jo være aktuelt for fremtidige beer brew 30 eiere også...
Da var første brygging gjennomført med en testversjon av et RIMS oppsett. Jeg bruker følgende utstyr til mesking:
- Merten & Storck sin Kochstar A3000 A, aka Villabryggeri hos ølbrygging.no. Dette er en 2000W 26l gryte med justerbar mekanisk temostat(som ikke bruker pga unøyaktighet). Falsk bunn.
- STC 1000 i koblingsboks fra CO, for å slå av og på varmeelementet i gryta.
-12 V DC Water Pump av ukjent fabrikat kjøp fra ARE traiding and Supply. Koblet til adapter fra biltema med mulighet for 4.5, 5, 5.5, 6, 7.5 , 9 og 12 V på utgang.
- Silikonslanger (12 mm tror jeg)
-Steketermometer for manuell overvåkning av temperaturen i mesken
Jeg koblet jeg gryta til STC-1000 som jeg egentlig bruker til å kontrollere mesketemperatur. Pumpa hadde jeg allerede kjøpt på impuls med tanke på å lage sous-vide av meskegryta. Jeg var litt usikker på hvor jeg skulle plassere temperaturmåleren til STC 1000. Jeg valgte å legge den ganske nær utløpet av pumpa toppen av mesketanken. Jeg satt STC1000 til 66.6 grader med 0.3 grader slingringsmonn elller hva det heter. Målet var mesketemperatur på ca 66.5-67 grader.
For at ikke rommet under falsk-bunnen skulle gå tørt satt jeg pumpa på 6 V. Målte ikke stømningshastiget men det så ut til å være bra nok.
Ved start var mesken på 67 grader. Da den falt til 66.6 satte STC1000 på gryta som forventet. Det jeg ikke hadde ventet var at systemet var så tregt. STC 1000 skrudde seg av ved 66.9 grader, men temperaturen forstatte å stige til 68 grader. Den falt så ned til 66.6 grader før den steg og så stoppet den på 69 grader. Det jeg så var at nå lå temperaturmåleren nærmere utløpet av pumpa. Jeg fant ut at jeg måtte gjøre en uavhenging måling av mesken og satt et steketermometer i mesken så langt fra utløpet som mulig. Her var temperaturen 66.9 grader, å den holt seg her men +-0.3 grader til min store lettelse. Jeg var ca halvveis i mesken når jeg målte dette første gang så usikker på om den var like stabil i begynnelsen.
Det som bekymrer meg litt er at jeg ikke vet hvor varm mesken som er nærmest varmeelementet blir. Vannet som ligge under falsk bunn blir jo naturlig nok varmere enn mesketemperatur men dette blir jo flyttet vekk fra dette området vha pumpa. Siden jeg ikke hadde noe antydning til at kammeret under falsk bunnen ble tørt, vil jeg neste gang kjøre pumpa på høyere effekt. Jeg tror 12 V (maks) går fint. Dermed ser jeg for meg at på periodene til varmeelementet blir hyppigere men kortere slik at en unngår for varm mesk i bunn av gryta. Jeg vil også få lagt temperaturmåleren helt inntil utløpet av pumpa og feste den der så den ikke flytter seg. Hvis jeg får tillit til systemet skal jeg bygge det på et permanent stativ.
Brukte også pumpa til å sirkulere vørter under kjøling med dyppkjøler. Dette halverte (minst!) kjøletiden i forhold til når mesken står urørt i gryta.
Sålangt veldig fornøyd med oppgraderingen men gleder meg til å forbedre den.
Da var første brygging gjennomført med en testversjon av et RIMS oppsett. Jeg bruker følgende utstyr til mesking:
- Merten & Storck sin Kochstar A3000 A, aka Villabryggeri hos ølbrygging.no. Dette er en 2000W 26l gryte med justerbar mekanisk temostat(som ikke bruker pga unøyaktighet). Falsk bunn.
- STC 1000 i koblingsboks fra CO, for å slå av og på varmeelementet i gryta.
-12 V DC Water Pump av ukjent fabrikat kjøp fra ARE traiding and Supply. Koblet til adapter fra biltema med mulighet for 4.5, 5, 5.5, 6, 7.5 , 9 og 12 V på utgang.
- Silikonslanger (12 mm tror jeg)
-Steketermometer for manuell overvåkning av temperaturen i mesken
Jeg koblet jeg gryta til STC-1000 som jeg egentlig bruker til å kontrollere mesketemperatur. Pumpa hadde jeg allerede kjøpt på impuls med tanke på å lage sous-vide av meskegryta. Jeg var litt usikker på hvor jeg skulle plassere temperaturmåleren til STC 1000. Jeg valgte å legge den ganske nær utløpet av pumpa toppen av mesketanken. Jeg satt STC1000 til 66.6 grader med 0.3 grader slingringsmonn elller hva det heter. Målet var mesketemperatur på ca 66.5-67 grader.
For at ikke rommet under falsk-bunnen skulle gå tørt satt jeg pumpa på 6 V. Målte ikke stømningshastiget men det så ut til å være bra nok.
Ved start var mesken på 67 grader. Da den falt til 66.6 satte STC1000 på gryta som forventet. Det jeg ikke hadde ventet var at systemet var så tregt. STC 1000 skrudde seg av ved 66.9 grader, men temperaturen forstatte å stige til 68 grader. Den falt så ned til 66.6 grader før den steg og så stoppet den på 69 grader. Det jeg så var at nå lå temperaturmåleren nærmere utløpet av pumpa. Jeg fant ut at jeg måtte gjøre en uavhenging måling av mesken og satt et steketermometer i mesken så langt fra utløpet som mulig. Her var temperaturen 66.9 grader, å den holt seg her men +-0.3 grader til min store lettelse. Jeg var ca halvveis i mesken når jeg målte dette første gang så usikker på om den var like stabil i begynnelsen.
Det som bekymrer meg litt er at jeg ikke vet hvor varm mesken som er nærmest varmeelementet blir. Vannet som ligge under falsk bunn blir jo naturlig nok varmere enn mesketemperatur men dette blir jo flyttet vekk fra dette området vha pumpa. Siden jeg ikke hadde noe antydning til at kammeret under falsk bunnen ble tørt, vil jeg neste gang kjøre pumpa på høyere effekt. Jeg tror 12 V (maks) går fint. Dermed ser jeg for meg at på periodene til varmeelementet blir hyppigere men kortere slik at en unngår for varm mesk i bunn av gryta. Jeg vil også få lagt temperaturmåleren helt inntil utløpet av pumpa og feste den der så den ikke flytter seg. Hvis jeg får tillit til systemet skal jeg bygge det på et permanent stativ.
Brukte også pumpa til å sirkulere vørter under kjøling med dyppkjøler. Dette halverte (minst!) kjøletiden i forhold til når mesken står urørt i gryta.
Sålangt veldig fornøyd med oppgraderingen men gleder meg til å forbedre den.