Tilbakemeldinger på min første planlagte egenlagde Imperial

Hei!

Er veldig glad i tunge mørke smaksrike øl og har mekket meg til å prøve å lage noe på egenhånd. Mye korn her og blir en rimelig høy OG, spent om FG går helt ned til 1022, men det gjenstår kanskje å se...

Setter pris på om noen gir beskjed om det er noe i oppskriften som krasjer fullstendig:

Batch Size 24.00 Liters
Boil Size 27.00 Liters @ 60 min
OG 1.108
FG 1.022
Color 72.5° SRM
Efficiency 75%
Bitterness 70.0 IBU (tinseth)
BG:GU 0.65
Alcohol 11.2% ABV
Calories 383 per 12oz

Fermentables
% kg fermentable ppg L usage
69% 8 Pale Ale - US 37 3° Mash
7% 0.8 Caramel/Crystal 20 - US 35 20° Mash
6% 0.7 Aromatic Malt - UK 35 20° Mash
5% 0.6 Cara Malt - UK 35 17° Mash
4% 0.5 Black Malt - US 28 500° Mash
4% 0.5 Chocolate - UK 34 425° Mash
4% 0.5 Roasted Barley - UK 29 550° Mash

11.6 kg
Hops
g variety type usage time AA IBU
30 Columbus Pellet Boil 60 minutes 15.0 28.2
30 Chinook Pellet Boil 60 minutes 13.0 24.4
20 Columbus Pellet Boil 15 minutes 15.0 9.3
20 Chinook Pellet Boil 15 minutes 13.0 8.1
1 g IBUs calculated using the Tinseth formula
Yeast
name attenuation
Danstar Nottingham 80%

Other Stuff
amount unit name usage
3 each Hot pepper Boil
0.01 kg Chrushed coffee beans Flame Out
0.1 kg Licorice Boil
0.3 each Protafloc Boil

Mash Steps
type heat temp °C time
One step Infusion 67 75 minutes
Second step Infusion 75 15 minutes

Special Instructions
  1. Hot pepper; use three dried Chipotle chilli. boil for 30 minutes
  2. Coffee beans; add at flameout, when cooling mash, take them out after 10 minutes
  3. Licorice; boil for 30 minutes, hopefully disolved
  4. Protafloc; use about 1/3 tablette, boil for 15 minutes
 
Måtte bytte gjærfra Nottingham til Safeale og litt på humle ettersom forhandler kun hadde Chinook inne. Så at det kanskje ble litt mye svartmalt og chocolate, gikk ned på mengdene av dem men la til roasted barley og byttet chocolate-malten til en lignende pga mangel hos forhandler.
 
Har ikke noe erfaring med tilsetninger i RIS selv, eller annen stout for den saks skyld, men instinktivt tenker at det vil bli en smakskrig med all malttypene, kaffe, chipotle OG lakris. I RIS kan man jo tillate seg å mikse og leke mye, men det bør fortsatt være en viss harmoni i det hele, mener jeg. Kanskje velg ut en av tilsetningene, og så heller se om du vil bygge på mer fra der? Kaffe er forøvrig ganske vanlig å tilsette ved flasking.
 
Etter endringene ser den nå slik ut. Malt er kvernet og planen er klar; mitt bryggeapparat klarer ikke denne mengden korn, så jeg mesker i meskepose i en 18-liters gryte en tredjedel av mesken, resten i bryggeapparatet.

Alexanders first Imperial - Russian Imperial Stout
41_d.jpg

by Brewer 106756 on 12/7/2015


Fermentables
% kg fermentable ppg L usage
73% 8 Pale Ale - US 37 3° Mash
7% 0.8 Caramel/Crystal 80 - US 35 80° Mash
7% 0.8 Aromatic Malt - UK 35 20° Mash
7% 0.8 Cara Malt - UK 35 17° Mash
2% 0.2 Black Malt - US 28 500° Mash
2% 0.2 Roasted Barley - UK 29 550° Mash
2% 0.2 Carafa III - DE 32 525° Mash

11 kg
Hops
g variety type usage time AA IBU
70 Chinook Pellet Boil 60 minutes 13.0 59.4
30 Chinook Pellet Boil 15 minutes 13.0 12.6
1 g IBUs calculated using the Tinseth formula
Yeast
name attenuation
Fermentis Safale US-05 81%

Other Stuff
amount unit name usage
3 each Hot pepper Boil
0.01 kg Chrushed coffee beans Flame Out
0.1 kg Licorice Boil
0.3 each Protafloc Boil

Mash Steps
type heat temp °C time
One step Infusion 67 75 minutes
Second step Infusion 75 15 minutes

Special Instructions
  1. Hot pepper; use three dried Chipotle chilli. boil for 30 minutes
  2. Coffee beans; add at flameout, when cooling mash, take them out after 10 minutes
  3. Licorice; boil for 30 minutes, hopefully disolved
  4. Protafloc; use about 1/3 tablette, boil for 15 minutes

Batch Size 24.00 Liters
Boil Size 27.00 Liters @ 60 min
OG 1.104
FG 1.020
Color 47.4° SRM
Efficiency 75%
Bitterness 72.0 IBU (tinseth)
BG:GU 0.69
Alcohol 10.8% ABV
Calories 365 per 12oz
 
Tenkte kanskje å bruke salt lakris, men er salt "forbudt" i ølbrygging? Dvs; vil det ødelegge/skape negative proseser i utgjæringa/lagringa?
 
Tror du må meske lavere hvis du skal oppnå en FG på 1020. Lagde en imperial stout for noen uker siden, OG 1103 FG 1028 med us-05. Mesket på 66 grader. Mulig du har bedre utgjæring på ditt oppsett.
 
Ettersom det er en del spesialmalt i denne, vil jeg få problemer med å få FG ned i 1020-1025? Ved min siste stout (julestout) fra oppskrift hadde jeg ca 24 liter til gjæring. Ser ut for at hele 5 liter forsvinner pga ekstremt med bunnfall. Er dette normalt? Jeg rørte ganske heftig i mesken og gjorde mye for å få ut de siste av søtstoffene (skylte mye). Kan det vært pga det? Lurer også på om det er lurt å legge spesialmalt nederst i meskekaret ved silen slig at jeg får en bedre sileeffekt... Silinga har til nå tatt ekstremt med tid, både egenkvernet og ferdigkvernet korn.
 
Ville ventet med å tilsette Black, Roastred og Carafa til du starter tempøkn til utmesk, dette vil gi lite/mindre røff beskhet fra spesialmalten...
 
No problem, 15-20 min uttrekk og du får plenty smak og farge. I tillegg kommer tiden for skyllingen...
 
Tilbake
Topp