Morten Alver
Norbrygg-medlem
Hei,
jeg har plaget dette forumet et par ganger tidligere med spørsmål om mulig infeksjon. Jeg har hatt mange mislykkede batcher, men har nå fått en ganske klar tilbakemelding på at bismaken er av "cooked vegetables" eller DMS - og mest sannsynlig et problem med gjæringen. Jeg jobber med en handlingsplan mot dette problemet, som har gjort flere batcher nærmest udrikkelige.
Jeg er nysgjerrig på om folk har erfaring med at de feilene jeg har gjort kan ha så alvorlige konsekvenser:
• For dårlig lufting av vørter? Jeg rister inn luft, og har sikkert vært litt slapp noen ganger og bare ristet kanskje ett minutt. Kan dette gi så alvorlig bismak? (For OG i størrelsesorden 1.050 - 1.060)
• Underpitching? Sammenlignet med MrMaltys beregninger har jeg antakelig mange ganger ligget 20-50% under. Noen ganger med starter, andre ganger uten, avhengig av batchstørrelse og OG.
• Litt lite boil-off og kjøletid på 40 minutter? Riktignok med pale malt og maris otter, ikke med pilsnermalt. Kan det være snakk om DMS-problematikk?
Jeg har vel oftest hatt dette problemet med WLP002 og WLP007, altså engelske varianter. Jeg tror jeg har en rimelig grei gjæringstemperatur, bruker STC-1000 med sensoren festet på tanken med isolasjon utenpå.
Jeg skal forbedre meg på alle punktene over neste gang jeg brygger (kjølespiralen er i hus i dag!), men det hadde vært veldig fint å få en indikasjon på at dette faktisk vil hjelpe, eventuelt andre tiltak jeg bør ha med!
jeg har plaget dette forumet et par ganger tidligere med spørsmål om mulig infeksjon. Jeg har hatt mange mislykkede batcher, men har nå fått en ganske klar tilbakemelding på at bismaken er av "cooked vegetables" eller DMS - og mest sannsynlig et problem med gjæringen. Jeg jobber med en handlingsplan mot dette problemet, som har gjort flere batcher nærmest udrikkelige.
Jeg er nysgjerrig på om folk har erfaring med at de feilene jeg har gjort kan ha så alvorlige konsekvenser:
• For dårlig lufting av vørter? Jeg rister inn luft, og har sikkert vært litt slapp noen ganger og bare ristet kanskje ett minutt. Kan dette gi så alvorlig bismak? (For OG i størrelsesorden 1.050 - 1.060)
• Underpitching? Sammenlignet med MrMaltys beregninger har jeg antakelig mange ganger ligget 20-50% under. Noen ganger med starter, andre ganger uten, avhengig av batchstørrelse og OG.
• Litt lite boil-off og kjøletid på 40 minutter? Riktignok med pale malt og maris otter, ikke med pilsnermalt. Kan det være snakk om DMS-problematikk?
Jeg har vel oftest hatt dette problemet med WLP002 og WLP007, altså engelske varianter. Jeg tror jeg har en rimelig grei gjæringstemperatur, bruker STC-1000 med sensoren festet på tanken med isolasjon utenpå.
Jeg skal forbedre meg på alle punktene over neste gang jeg brygger (kjølespiralen er i hus i dag!), men det hadde vært veldig fint å få en indikasjon på at dette faktisk vil hjelpe, eventuelt andre tiltak jeg bør ha med!