Tømming av FastFerment gjærtank. Tips til en nybegynner.

gob0

 
Hei!
Har akkurat tatt i bruk FastFerment gjærtanken. Det ble mye trub i den første batchen, så jeg ser at det har begynt å legge seg i bunnen og ned i oppsamlingsballen allerede i kveld. Jeg antar gjæren vil legge seg oppå dette igjen. Så da lurer jeg på:

- Hvor ofte kan/bør jeg tømme oppsamlingsballen?
- Skader det gjæringen veldig ved å tilføre luft hver gang denne blir tømt? Luften stiger vell til topps?
- Om det eventuelt skulle tette seg til, er det galt å prøve å danne en whirlpool? Gjærkaker og trub legger seg vell i bunn igjen etterhvert?
- Er det å holde en gjevn temperatur i rommet godt nok nå i starten?

Helt sikkert mye dumme spørsmål her, men på forhånd takk for svar :)
 

Vedlegg

  • FastFerment012715143750.jpg
    FastFerment012715143750.jpg
    68,6 KB · Sett: 41
Hei!
Har akkurat tatt i bruk FastFerment gjærtanken. Det ble mye trub i den første batchen, så jeg ser at det har begynt å legge seg i bunnen og ned i oppsamlingsballen allerede i kveld. Jeg antar gjæren vil legge seg oppå dette igjen. Så da lurer jeg på:

- Hvor ofte kan/bør jeg tømme oppsamlingsballen?
- Skader det gjæringen veldig ved å tilføre luft hver gang denne blir tømt? Luften stiger vell til topps?
- Om det eventuelt skulle tette seg til, er det galt å prøve å danne en whirlpool? Gjærkaker og trub legger seg vell i bunn igjen etterhvert?
- Er det å holde en gjevn temperatur i rommet godt nok nå i starten?

Helt sikkert mye dumme spørsmål her, men på forhånd takk for svar :)


Til å begynne med, er det vel motsatt: at luft inn bare er positivt (første 12-24t)
Når gjæringen er i gang, altså formering er over og gjæra er i gang med å spise , er det jo ikke heldig.
Dette er jo laget for å fjerne thrub/gjær effektivt og uten nevneverdig risiko.
Dette med overdreven fare for oksidering her er sterkt overdrevent. Fjern trub !

Et tips vil imidlertid ikke å fjerne gjær "hvert kvarter" under selve gjæringa. Den ballen er vel stor nok til å samle det meste skulle jeg tro? Så når du først fjerner den ballen så har du fjernet det meste? Ved tapping kjører du ut litt bunnfall i en bolle (resten av bunnfallet) så tilsetter du nada o2 unødvendig?
Altså ikke av og på med ballen mer enn nødvendig?


Tipper du blir fornøyd med denne!
Ser fin ut [emoji1303] Pass på temperatur blir stabil og ikke for mye opp og ned!



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Til å begynne med, er det vel motsatt: at luft inn bare er positivt (første 12-24t)
Når gjæringen er i gang, altså formering er over og gjæra er i gang med å spise , er det jo ikke heldig.
Dette er jo laget for å fjerne thrub/gjær effektivt og uten nevneverdig risiko.
Dette med overdreven fare for oksidering her er sterkt overdrevent. Fjern trub !

Et tips vil imidlertid ikke å fjerne gjær "hvert kvarter" under selve gjæringa. Den ballen er vel stor nok til å samle det meste skulle jeg tro? Så når du først fjerner den ballen så har du fjernet det meste? Ved tapping kjører du ut litt bunnfall i en bolle (resten av bunnfallet) så tilsetter du nada o2 unødvendig?
Altså ikke av og på med ballen mer enn nødvendig?


Tipper du blir fornøyd med denne!
Ser fin ut [emoji1303] Pass på temperatur blir stabil og ikke for mye opp og ned!



Sent from my iPhone using Tapatalk
Supert! Så trub kan fjernes før gjæring [emoji106] Da tar jeg det jeg kan [emoji106]

Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp