Det gikk litt fort her, tror jeg tenkte på berliner weisse…Weissbier. Generelt tysk hveteøl har jeg ikke hørt om.
Jeg har ikke rehydrert og oksygenert de 4 gangene jeg har brygget pils med W 34/70.Her var det kommet mange gode tips og innspill! Ser ut til at det er en del typer jeg må prøve fremover
Har snart planer om en ny pils, så kanskje jeg skal forsøke meg på W34/70. Nå virker det som at mange dropper rehydrering og oksygenering ved bruk av tørrgjør. Jeg slo selv ut (det lille som er igjen av) håret når jeg brygget med Lallemand Verdant sist og droppet dette. Er det en grei metodikk også når man brygger lagerøl med tørrgjær?
Er vel ett sett du går god for det .Jeg skal for første gang gjære med W-34/70 i romtemperatur i morgen. Planlegger å kjøle ned til 12 grader, tilsette tre pakker med gjær (på ~25 liter) og så la den free-rise til romtemperatur. Dropper rehydrering og oksygenering.
For en gangs skyld skal jeg faktisk brygge et ølsett https://www.homebrew.no/allgrain/102261/vinnerpils-allgrain-ølsett-25-liter-tysk-pilsner
Ja, så vidt jeg kan forstå er det ikke noe spesielt med lagerøl.Her var det kommet mange gode tips og innspill! Ser ut til at det er en del typer jeg må prøve fremover
Har snart planer om en ny pils, så kanskje jeg skal forsøke meg på W34/70. Nå virker det som at mange dropper rehydrering og oksygenering ved bruk av tørrgjør. Jeg slo selv ut (det lille som er igjen av) håret når jeg brygget med Lallemand Verdant sist og droppet dette. Er det en grei metodikk også når man brygger lagerøl med tørrgjær?
I Samvirkebryggeriet brukes bare tørrgjær. Personlig synes jeg det fort blir litt kjedelig side utvalget tross alt er så begrenset. Det er særlign34/70, us-05 og Nottingham som er gjengangere. For meg blir det å tenke tørrgjær komforthensyn feil vei å gå. Godt øl er det viktigste for meg og variasjon av gjæren er helt essensielt. Jeg har aldri testet en Split batch på tørr/fersk av samme sort. Antar det blir likt, men tanken på bruk av tørrgjær hjemme, er fortsatt helt fjern for meg.
Utvalget av tørrgjær er veldig begrenset i forhold til ferskgjær. Om det blir dårligere øl, vet jeg ikke. For vite det må man vel kjøre en splitbatch hvor man har stålkontroll på at gjæringsforholdene blir like.Er utvalget av tørrgjær i dag virkelig så begrenset? Og blir øl laget på tørrgjær dårligere enn fersk gjær?
Det blir vel uansett vanskelig å sammenligne? Gjærstammene er jo ikke identiske. F.eks. har W-34/70 noen unike egenskaper som kanskje ikke andre W-34 varianter har. Men jeg er enig: Det er fortsatt mye større utvalg av fersk gjær – og slik vil det nok alltid være. Mange gjærstammer tåler rett og slett ikke det brutale stresset og tørkingen tørrgjær blir utsatt for.Utvalget av tørrgjær er veldig begrenset i forhold til ferskgjær. Om det blir dårligere øl, vet jeg ikke. For vite det må man vel kjøre en splitbatch hvor man har stålkontroll på at gjæringsforholdene blir like.
Hvis du dropper tanken på at det er forskjell på ferskgjær og tørrgjær, kan du jo ganske enkelt se tørrgjærtypene som ekstra alternativer. Som @Holmentoppen sier, er ikke gjærtypene identiske, sjøl ikke der vi er vant til å tenke på dem som det. Det finnes f.eks. ingen ferskgjær som er lik w-34/70. Og Verdant er ikke lik wyeast 1318, sjøl om de visstnok skal ha samme opphav.I Samvirkebryggeriet brukes bare tørrgjær. Personlig synes jeg det fort blir litt kjedelig side utvalget tross alt er så begrenset. Det er særlign34/70, us-05 og Nottingham som er gjengangere. For meg blir det å tenke tørrgjær komforthensyn feil vei å gå. Godt øl er det viktigste for meg og variasjon av gjæren er helt essensielt. Jeg har aldri testet en Split batch på tørr/fersk av samme sort. Antar det blir likt, men tanken på bruk av tørrgjær hjemme, er fortsatt helt fjern for meg.
På tysk sier vi Weizenbier (hveteøl), Weißbier ("hvitøl"), Hefeweizen ("gjærhvete") eller Weizen (hvete) -- så ja, [tysk] hveteøl == weissbierEr ikke generelt tysk hveteøl = weisbier :-/
Det er det helt sikkert, men resultatet sier i grunnen ikke så mye.Er det noen som har lagd split batch med f.eks Us-05/WLP001? Eller andre tørr/fersk gjær som skal være samme.
For å gjøre en sammenligning må det kjøres en splittbatch med kontrollert temprsturstyring slik at alle ytre faktorer blir så like som mulig. Dernest må det doseres etter "oppskriften". Tørrgjær leverandører angir x gram eller pakker pr y liter. Pitch kalkulatoren du bruker angir tilsvarende startermengde.Det er det helt sikkert, men resultatet sier i grunnen ikke så mye.
Å dosere fersk og tørr gjær likt er nesten umulig. Hvor mange mg per liter av tørrgjæren tilsvarer et antall gram per liter av våtgjæren? Bare den delen av eksperimentet krever ganske avansert utstyr for å telle gjærceller og gjøre vitalitetstesting.
Så er det alle spørsmålene om hvordan to nesten like gjærstammer oppfører seg. Er de like ved for mye oksygen? For lite? Hvordan reagerer de på temperaturøkning i løpet av gjæringa? Temperaturnedgang? Flokkulerer de likt? Reagerer de likt på ulik fordeling av sukkerarter? Oppfører de seg likt i både sterk og svak vørter? Osv, osv, osv...
De gjærstammene som regnes som "like" vil stort sett gi samme resultat i normale gjæringer. For de fleste hjemmebryggere holder det.
Mener du at innvendingene til @gustavf ikke er gyldige? Du svarer ikke på dem.For å gjøre en sammenligning må det kjøres en splittbatch med kontrollert temprsturstyring slik at alle ytre faktorer blir så like som mulig. Dernest må det doseres etter "oppskriften". Tørrgjær leverandører angir x gram eller pakker pr y liter. Pitch kalkulatoren du bruker angir tilsvarende startermengde.
Det ville være skrekkelig moro om noen tok seg bryet med å gjære dette.
Ja, altså er man kommet dit at den største forskjellen fra batch til batch med samme oppskrift ville vært forskjellen mellom tørr eller våt gjær fra samme gjærstamme så er man kommet langt. I en triangeltest tipper jeg de fleste hadde slitt med å skille flere forskjellige gjærtyper.Mener du at innvendingene til @gustavf ikke er gyldige? Du svarer ikke på dem.
Det er greit nok å gjøre et sånt eksperiment som du foreslår, men man bør være klar over den begrensede verdien. Og du må i alle fall kunne gjennomføre en triangeltest med et relativt stort panel, slik bryggosofene gjør.
Hvilke innvendinger sikter du til?Mener du at innvendingene til @gustavf ikke er gyldige? Du svarer ikke på dem.
Det er greit nok å gjøre et sånt eksperiment som du foreslår, men man bør være klar over den begrensede verdien. Og du må i alle fall kunne gjennomføre en triangeltest med et relativt stort panel, slik bryggosofene gjør.