Jeg laget i juni og juli henholdsvis en pilsner og en American brown ale. Begger var ganske godt humlet, med IBU på henholdsvis rundt 30 og 40. I starten var begge ganske skarpe i smaken, men de rundet seg gradvis av og ble svært så behagelige. Men nå synes jeg de begynner å bli litt tamme, og kunne godt tenkt meg å friske opp med tørrhumling. Jeg har nesten et fullt Cornelius-fat brown ale igjen, mens det kanskje er et tredjedels fat igjen med pilsner. Vanligvis gjøres vel tørrhumling i forbindelse med gjæring, og jeg vet ikke om det er lurt å gjøre det med vellagret øl. Er det noen som har erfaringer? Jeg har faktisk ikke erfaring med tørrhumling under gjæring heller, så dette blir uansett nytt territorium. Får man like mye aromautbytte ved tørrhumling i kald vørter som rett før avkjøling i varm vørter?
Jeg antar at humle i pellets-form ikke egner seg, fordi det vil flyte rundt i ølet, og at hel humle bør legges i en liten gaspose eller liknende for å unngå å stoppe til stigerøret. Jeg har litt Cascade-blomst liggende med tanke på brown alen, og har nettopp bestilt inn en liten pakke Saaz-blomst med tanke på tørrhumling av pilsneren. Hvor mye bør jeg dosere pr fat eller liter for å oppnå en brukbar effekt uten å gjøre humlearomaen for dominerende?
Er det noen som har gode praktiske tips for tørrhumling? Finnes det noen egnede poser på markedet som er litt mer hendige enn en stor vaskepose for BHer og liknende? En slik pose kan jo kokes på forhånd for sterilisering, men hvordan får man det hele mest mulig sterilt når humlen skal nedi og glidlåsen trekkes igjen? Er sterilisering av fingrene den beste strategien?
Jeg antar at humle i pellets-form ikke egner seg, fordi det vil flyte rundt i ølet, og at hel humle bør legges i en liten gaspose eller liknende for å unngå å stoppe til stigerøret. Jeg har litt Cascade-blomst liggende med tanke på brown alen, og har nettopp bestilt inn en liten pakke Saaz-blomst med tanke på tørrhumling av pilsneren. Hvor mye bør jeg dosere pr fat eller liter for å oppnå en brukbar effekt uten å gjøre humlearomaen for dominerende?
Er det noen som har gode praktiske tips for tørrhumling? Finnes det noen egnede poser på markedet som er litt mer hendige enn en stor vaskepose for BHer og liknende? En slik pose kan jo kokes på forhånd for sterilisering, men hvordan får man det hele mest mulig sterilt når humlen skal nedi og glidlåsen trekkes igjen? Er sterilisering av fingrene den beste strategien?