Jørn Pedersen
Dommer
Hei!
I går skulle jeg ta en sjekk på et øl som har stått til gjæring en drøy ukes tid. Da jeg åpnet dunken luktet det rå alkohol og brygget smakte tørt som bare fy. En sjekk med hydrometeret viste at det hadde gjæret fra 1.053 til 1.004 (92,1% utgjæring). Jeg hadde oppi en liten klatt gjærnæring under både kokingen (2 g til 20 liter) og en liten klype da jeg lagde gjærstarter (Wyeast 1056), men det virkelig problemet tror jeg ligger i mesken. Her slurvet jeg med kontrollen underveis, og kunne konstatere at temperaturen nok hadde duppet ned fra (det jeg trodde var) 66 til 64 °C, noe som vel burde resultere i at en for stor andel forgjærbart sukker blir trukket ut dersom temperaturen har vært for lav lenge nok. Mulig at jeg ikke hadde rørt nok rundt før jeg sjekket temperaturen underveis. Virker denne forklaring plausibel? Bør jeg i tillegg være mer forsiktig med gjærnæring?
Dette ølet forsvant forresten temmelig raskt ut i havet via det offentlige avløpsnettet :rasende:
I går skulle jeg ta en sjekk på et øl som har stått til gjæring en drøy ukes tid. Da jeg åpnet dunken luktet det rå alkohol og brygget smakte tørt som bare fy. En sjekk med hydrometeret viste at det hadde gjæret fra 1.053 til 1.004 (92,1% utgjæring). Jeg hadde oppi en liten klatt gjærnæring under både kokingen (2 g til 20 liter) og en liten klype da jeg lagde gjærstarter (Wyeast 1056), men det virkelig problemet tror jeg ligger i mesken. Her slurvet jeg med kontrollen underveis, og kunne konstatere at temperaturen nok hadde duppet ned fra (det jeg trodde var) 66 til 64 °C, noe som vel burde resultere i at en for stor andel forgjærbart sukker blir trukket ut dersom temperaturen har vært for lav lenge nok. Mulig at jeg ikke hadde rørt nok rundt før jeg sjekket temperaturen underveis. Virker denne forklaring plausibel? Bør jeg i tillegg være mer forsiktig med gjærnæring?
Dette ølet forsvant forresten temmelig raskt ut i havet via det offentlige avløpsnettet :rasende: