Treg gjæring

Brygget en ale på søndag for 14 dager siden.
OG på 1064
Enstegsmesking på 64 C.
IBU 50 - 60.
Gjæra var nottingham tørrgjær som var lagret på ei kokt og sterilisert ølflaske siden i juni en gang.
Lagde en starter på 1 liter av moss maltextrakt dagen før brygginga.
Starteren virket litt treg men den var i gang.
Fordelte 60 liter vørter på to glassballonger og tilsatte gjæra.
Ballongene står i et rom med ca 20 C.
Gjæringa har gått tregt.
Målte sukkerinnhold i går.
1050 på den ene og 1035 på den andre.
Ikke akkurat noe å juble for.
Det burde vært nede i 1012 etter så lang tid.
I går flyttet jeg noe vørter fra den ene ballongen og over i den andre, og motsatt for å få mer gjær i den tregeste.
Dette er neppe tilstrekkelig.

Hva bør jeg gjøre?
Har bestillt mere gjær fra Petit.
Vørteren/ølet er ikke surt, så det bør kunne berges.
Tenkte å tilsette mer gjær.
Bør jeg også riste inn oksygen?
Det skal jo tross alt gjære videre.
Antar da at oksygenet fort vil brukes opp av gjæra.

Egil B.
 
Jeg tror ikke det er lurt å riste inn mer oksygen etter så lang tid. Lag en stor starter (eller to), og tilsett den når den stormgjærer.
 
Jeg satte 20 l porter med safale s04 onsdag i forrige uke. Hadde tenkt å tappe den om i ettermiddag. Du kan gjerne få gjærkaka fra denne. (ulempen er at den står ute på Brensholmen, og jeg skal ikke innover igjen før imorgen, men du kan gjerne komme utover å hente den ikveld.

Alternativt, hvis posten bruker for lang tid fra Petit, og du vil lage ny starter fra tørrgjær har jeg safale s04 og us05 liggende i Ersfjordbotn.

Bryggebryggeren Harald
926 88 782
 
Omtappinga jeg gjorde i går har satte litt fart i gjæringa igjen.
Tappet av 5 liter på hver av gjærkarene og fyllte tilbake på motsatt.
Det ga mer gjær i den som hadde minst.
Det jeg ikke tenkte på er at jeg flyttet alkohol fra den ene til den andre og gav sukker tilbake.
Det vil si at de to dunkene blir litt forskjellige.
Antar at forskjellen blir marginal. Det var tross alt 30 liter på hver og målt tetthet var på henholdsvis 1050 og 1035.
Uansett så går det jo an å blande alt til slutt igjen.
Jeg venter på gjær i fra Petit, og så ser jeg hva jeg gjør.
Øl blir det vel uansett.
Egil B.
 
Tilbake
Topp